Isolations- och resistansmätning av värmekabel

Resistansmätning av 1700W värmekabel
Resistansmätning av 1700W värmekabel

Isolations- och resistansmät alltid värmekabeln före och efter förläggning, före eventuell inspackling samt före det att golvbeläggningen påföres!

Resistans och isolationsmätning av värmekabel är något som måste göras så väl för garantin som att det är viktigt att man inte använder en skadad kabel.

OBS: Garantin på värmekabeln gäller inte om testerna inte är utförda.

Resistansmätning

Resistansmätning görs med en Ohm meter och mäts mellan fas och nolla på värmekabeln. Resistansen skall stämma med den för modellen och storleken angivna resistansvärdet.

 • Denna kabel visar 31,3 Ω vilket stämmer för en kabel på 1700W.

Det går även att räkna ut vilken resistans man bör ha utifrån kabelns angivna effekt med hjälp av Ohms Lag.

U = R*I och P = I*U
Vilket medför
R = U*U/P = 52900/P.
 

Dvs. Är Effekten P=600W Skall Resistansen vara R= 52900/600= 88 Ohm.

Varför gör man resistansmätning av Värmekabel?

Mät mellan fas och nollaResistansmätningen visar om värmeledarna i kabeln har skadats. En skada på dem, vanligen kabelbrott, resulterar oftast i oändligt värde på resistansmätningen. En sådan kabel kommer inte ge någon värme och måste lagas eller bytas ut.

 

 

Isolationsmätning

En isolationsmätning görs genom att man (med mätinstrumentet Isolationsmätare) mäter mellan fas och nolla ihop och jorden/skärmen på värmekabeln.

Mätningen utförs genom att en puls på 1000V matas ut på värmekabeln och man mäter om det blir något överslag mellan ledare och jord.

 • Isolationsmotståndet ska hålla minst 10 MΩ.
Isolationstestare
Mätinstrument för att testa isolationen

Mätinstrumentet man använder heter Isolationsmätare och har en knapp man trycker på för att utföra testet, på detta instrument märkt med ”PRESS TO TEST”.

Tänk på att man kan få en ganska ordentlig (oftast ofarlig men obehaglig) stöt av instrumentet.

Varför gör man isolationsmätning av värmekabel?

Isolationsmätning mellan jord och ledareIsolationsmätningen visar om isoleringen på någon av värmeledarna i kabeln har skadats. En kabel med skadad isolering kan orsaka kortslutningar eller resultera att någon får ström genom kroppen. En sådan kabel kan troligen fortfarande fungera och ge värme men är livsfarlig att använda!

8 kommentarer på “Isolations- och resistansmätning av värmekabel”

 1. Pingback: Att laga en värmekabel

 2. Hej.
  Läser din beskrivning. Du kan saken.
  Har just rullat ut en värmekabel, Kelvin, på golvet och ville kolla resistansen via digtalt instrument.
  Den visar ”1” oavsett vilket mätområde jag valt.
  Jag gör fel!
  Hur?

 3. Hej!

  Vi har precis fått elburen golvvärme installerad i våra 2 badrum i vårt nyrenoverade hus. Dock förfasas jag över att vi måste ha den inställd på ca 30 grader för att få ”komfortvärme” på golvet. I vårt gamla hus hade vi ca 22 grader för att ha samma temperatur på golvet. Kan detta vara något fel, eller har det med huset/klinkers/typ av system att göra? Isf undrar jag hur mkt det kostar ”per grad” med elburen golvvärme? Dvs hur mkt dyrare är det att ha den på 22 grader kontra 30? Tacksam för svar!

  1. Först och främst hur många grader man har inställt på termostaten har väldigt lite med driftskostnad att göra. Det är faktisk värme och isolering som avgör kostnaden! Att det är skillnad har troligen mer att göra med att givaren troligen är felplacerad. (givaren skall ligga ca 50 cm in på golvet mitt emellan två värmekablar)
   Om problemet egentligen är att det inte alls blir ordentligt varmt så är troligen problemet att det är en lägre effekt installerad än vad ni hade tidigare.

 4. Vid isolationsmätning ska provspänningen vara 500V och resistansen mer än 1Mohm enligt föreskrifterna. Kommentar?

  1. Då räcker det att testa med 500V om man skall följa föreskrifterna. Jag väljer dock att testa vid 1000V i detta exempel.

 5. Pingback: Serieresistiv vs Parallellresistiv

Kommentera