Sök
Stäng denna sökruta.

De bästa golvvärmetermostaterna 2018

För 7 år sedan skrev jag om ett par termostater (ni kan läsa det här). Sedan den gången har det hänt en hel del och jag tror inte någon av de modeller jag då skrev om längre levereras. Jag vill också påpeka att jag anser mig ha haft mer än rätt i följande påstående:

”Ni kommer inte tycka att blå lysdioder är snyggt 2020, tro mig!”

Så vad har då hänt på 7 år?

Förutom att elbilar har blivit en vanlig syn i trafiken och USA har fått en minst sagt annorlunda president så har det ju hänt en del viktiga saker också! De golvvärmetermostater som finns tillgängliga på marknaden har blivit avsevärt mycket mer genomarbetade. De gamla svampiga gummiknapparna är borta och har ersatts med nyare och mer integrerade lösningar. LCD skärmar som antingen saknade belysning eller belystes med en tramsig blå diod har också försvunnit. Jag har valt ut 3 modeller som är nya 2018 och som samtliga har något lite extra.

Tre nya termostater 2018

Raychem SENZ WIFI, Kelvin Laxvik och Ebeco EB-Therm 400 är de termostater jag har valt. Dom ligger i prisklasserna 1000 SEK, 2000 SEK och 3000 SEK. Spontant tycker jag att 2000 och 3000 är lite i mesta lager för en termostat men bygg branschen bygger på många mellanhänder så att priserna är löjliga är ingen nyhet. Värt att notera är att ingen av de tre termostaterna har anslutning för jord. När jag tittade på tre olika termostater 2011 hade samtliga en plint för hopkoppling av jod. Det har dock visat sig säkrare att göra denna anslutning i för ändamålet avsedd koppling och möjligheten har därför försvunnit från termostaterna.

Raychem SENZ WIFI

Denna termostat tillverkas av en av jättarna inom elmaterial, Pentair plc. ett amerikanskt börsnoterat bolag. Termostaten tillverkas i Malaysia.

Vad som utmärker denna termostat är att dom valt att göra en egen design front. Den består av en svart välvd plastyta och passar därför inte i de vanliga svenska ram systemen. På den svenska marknaden bi-packas därför en extra front som passar med Schneider Exxact ramarna.

Den medföljande designfronten är inte något att hänga i julgranen och jag väljer att installera den med Exxact ram, vilken inte medföljer likt den gör i de två andra termostaterna.

Termostaten är godkänd för upp till 13 A eller 3000W.

Termostaten har en färgskärm med touch-kontroll. Skärmens utseende är bra men grafiken är ganska teknisk och sparsmakad. Förväntar man sig ett iOS interface så blir man helt enkelt besviken. Termostaten har dock inbyggd Wifi så man kan styra termostaten via en app i sin mobil och där har man alla fördelar av en modern smart mobil. Termostaten finns även utan WIFI och heter då endast Raychem SENZ den modellen känns dock inte speciellt unik.

Jag återkommer med ett inlägg och betyg när jag testat termostaten utförligt.

Kelvin Laxvik

Denna termostat tillverkas av Kelvin AB. Ett extremt litet bolag om man jämför med jätten Pentair. Tillverkningen sker i EU.

Paketet innehåller termostat, ram, manual och golvgivare. Termostaten är godkänd för upp till 16A eller 3680W.

Termostaten är minimalistisk och består i praktiken bara av en slät vit yta med tre siffror som lyser med vitt ljus. Nedanför siffrorna finns tre touch-knappar och det går att få viss feedback via de tre tecken som visas ovanför. Ett begränsat användargränssnitt men det fungerar ändå förvånansvärt bra.

Jag återkommer med ett inlägg och betyg när jag testat termostaten utförligt.

Ebeco EB-Therm 400

EB-Therm tillverkas av det svenska bolaget Ebeco AB även det ett litet familjeägt bolag.

Paketet innehåller termostat, ram, golvgivare, manual, en koppling för jord samt två olika vita fronter. Termostaten är godkänd för upp till 16A eller 3680W.

 

Skillnaden på de två vita fronterna är nästan löjligt liten.

Vad som är lite anmärkningsvärt är hur liten skillnad det är på de två vita fronterna. Det är nästan svårt att identifiera någon färgskillnad allas, vitt är alltid besvärligt något som är nästan vitt kan se extremt gult ut mot en vit ram och tvärtom. Imponerande att man gjort sig besväret av att göra båda typerna.

Färgskärmen har ett lite varmare utseende än SENZ. Dock är inte skärmen någon touch-skärm och man får förlita sig på de 5 touch knapparna runt skärmens kanter (tre nertill och två ovanför). Jag anser dock att Ebeco ändå fått ett bättre användargränssnitt än Raychem.

Jag återkommer med ett inlägg och betyg när jag testat termostaten utförligt.

 

Summering

De tre termostaterna känns samtliga moderna och av fin kvalitet. Vilken man skall välja beror mest på vad man har för önskemål om funktioner och tycke och smak. Givetvis kan priset vara värt att ta hänsyn till också. Men kort så skulle jag säga att det är följande val som avgör mellan de tre alternativen ovan.

Vill man ha wifi och skall styra via mobilen så är det SENZ WIFI man skall välja. Vill man ha en färgskärm så är EB-Therm 400 ett bra alternativ. Om man vill ha en modern termostat men klarar sig utan grafisk display så är Laxvik rätt val. Samtliga termostater kan anpassas till den golvgivare du har i golvet vid utbyten.

 

2 svar

  1. Hej
    Har du hunnit testa Ebeco 400?
    Hur är den i drift?
    Finns en del kommentarer på nätet att display hänger sig samt slocknar lite då och då
    Dessutom många upplever att den går sönder fort
    Något har du upplevt?
    Jag har en 100K Ohm termostat och tyckte den var enda som skulle passa för mina ändamål med Schneider exacct ramen

    1. Ja den har jag testat. Jag noterade faktiskt att den hängde sig, det syns i den bifogade videon vid 2:30.
      Läs mitt test av EB Therm 400 här.

      Livslängden på termostaten vet jag tyvärr inget om, men termostater är ibland nästan en förbrukningsvara… Personligen tycker jag EB Therm 400 är för dyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!