Sök
Stäng denna sökruta.

Billig och smidig golvvärme – som man i princip kan lägga själv

Golvvärmefolien är en extremt tunn plastfilm på 0,3 millimeter som är enkel att lägga under till exempel ett laminatgolv.

Billigt, enkelt och tar minimalt med plats.
Kelvins golvvärmefolie är en otroligt smidig lösning för att snabbt kunna njuta av golvvärme i ett eller flera rum.
– Man rullar bara ut folien och lägger sedan golvet ovanpå. Det är verkligen hur lätt som helst, säger Chris van Vossel på Kelvin.

Rent principiellt är det egentligen inte svårare än att montera ihop en större Ikea-möbel. Viss elektriker-hjälp för bland annat installation av termostat och för att till sist koppla på själva golvvärmen behövs förstås, men det grundläggande arbetet som inte innefattar att hantera el kan vem som helst som inte har tummen mitt i handen utan några större problem göra själv.
– Det är som att man lägger ett vanligt laminatgolv utan golvvärme. Det enda man gör i stället är att man lägger golvvärmefolien under, ansluter till en termostat och ställer in hur varmt man vill ha golvet, säger Chris van Vossel på Kelvin.

Finns inga nackdelar

Det är faktiskt inte svårare än så. Golvvärmefolien är som en extremt tunn plastfilm på bara 0,3 millimeter med kolbanor inuti som man lägger under golvet och sedan ansluter till 230 volt.
Så har man till exempel just ett slitet laminatgolv som man vill byta ut så ligger det ofta på en golvspånplatta som i sin tur ligger på reglar eller på en betongplatta. Då är det bara att rulla ut golvvärmefolien på denna platta och sedan lägga till exempel ett parkettgolv eller trägolv ovanpå. Folien är dessutom lätt att anpassa efter rummets form och varken lim eller några direkta byggkunskaper behövs.
– Folien går enbart att lägga i torra utrymmen, så den funkar inte i badrum, men vid sidan av det finns egentligen inga nackdelar alls. Det är otroligt smidigt, det är väldigt billigt och beroende på vad man vill ha för golv så kan man även få det väldigt tunt. Och blir det sedan en minimal nivåskillnad mot ett annat golv så är det bara att lägga in list emellan, som ingen ändå kommer att märka, säger Chris van Vossel.

Chris van Vossel arbetar på Kelvin och är expert på golvvärme.

Klart bästa alternativet

Kelvins golvvärmefolie är för protokollet bara en av tre metoder för att lägga elektrisk golvvärme under ett flytande golv som till exempel klickgolv, parkettgolv eller laminatgolv. En annan möjlighet är att lägga in Alumat, som är värmekablar i en värmespridande matta, och ytterligare en är att lägga in Reflecta, som är värmekablar som läggs i spårade golvskivor.
Fördelarna med just folien är dock tydliga.
– Värmekablar i golvskivor är dyrt och bygger på höjden. 13 millimeter, så den lösningen tar plats. Den värmespridande mattan är också bra och går dessutom snabbare att installera, men även golvvärmefolien går snabbt att lägga och är mycket enklare att anpassa till rummets form. Och så är den lite billigare. Så jag rekommenderar gärna folien till kunder eftersom jag helt enkelt tycker att den är väldigt bra, säger Chris van Vossel.

En väldigt billig lösning

Ja, värt att nämna är förstås även det låga priset. Golvvärmefolie till ett kök på till exempel 14 kvadratmeter kostar bara 6 800 kronor. Sedan tillkommer eventuellt lite cellplastskivor att lägga under för ungefär 500 kronor och till sist kostnaden för att hyra in en elektriker under någon timme för hopkoppling och installation av termostat – och därefter är den enda kostnaden elektriciteten när värmen väl är i gång. Ytterligare ett plus är mångsidigheten, då golvvärmefolien även går att lägga under heltäckningsmattor och plastmattor. Det enda som då behövs är en tunn skiva i till exempel masonit som läggs ovanpå folien som ett slags mekaniskt skydd om något skulle tappas i golvet.

Golvvärmefolien är smidig att hantera och bara att rulla ut innan man lägger golvet ovanpå.

– Det här är verkligen en smidig lösning på alla sätt. Det krävs ingenting i golvkonstruktionen för att lägga ut folie och vill man av någon anledning sedan ta bort den är det i så fall bara att ta bort den eftersom man inte gör något ingrepp på huset i övrigt. Då är det bara att ta bort golvet, rulla ihop folien och sedan lägga tillbaka golvet, säger Chris van Vossel.

Lång livslängd

Vilket även är en fördel om golvvärmefolien i framtiden mot förmodan skulle tappa lite funktion på en liten yta. Det kan hända, men hypotetiska bekymmer som dessa ligger i så fall ett par decennier bort.
– Det bör förstås sägas att golvvärmefolien inte har en oändlig livslängd. Eftersom golvet ovanpå rör på sig kan det bli glappkontakt i klämmorna som folien är ihopkopplad med, och då kan värmen sluta fungera på ett litet specifikt område. Men då kan man bara lyfta bort golvet och låta en elektriker klippa bort biten som glappar och göra en ny anslutning några centimeter från den förra anslutningen. Men oavsett vilket så pratar vi nu om ett tidsspann på 15 till 20 år framåt, så det är verkligen ingenting man behöver oroa sig för, säger Chris van Vossel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!