Sök
Stäng denna sökruta.

Elektrisk eller vattenburen golvvärme – vad är egentligen bäst?

Marknaden för golvvärme bara växer och växer. Men vad är egentligen bäst av ett elektriskt system och ett vattenburet? Och vilket blir till slut billigast?
Svaret: det beror helt på.

Här går vi igenom vilken golvvärme just du borde välja och varför.

Borta är tiden när golvvärme sågs som en extravagant lyx främst avsedd för de rika och bättre bemedlade. I dag ligger det nämligen golvvärme i vart och vartannat svenskt hem och det planeras knappt en enda nyproduktion utan att golvvärme finns med i byggritningarna.
Många lägger dessutom in det i sina egna hem, själva eller med experthjälp, men då ofta med funderingen: borde jag investera i ett elektriskt eller vattenburet system?

För att få svar på den frågan pratar vi här med två experter inom elektrisk golvvärme, Chris van Vossel på Kelvin och Mads Christensen på HeatCom, och två experter inom vattenburen golvvärme, Fredric Andersson på Uponor och Anders Malm på LK Systems, och deras enighet är stor – det handlar om ditt boende och vilka förutsättningar det erbjuder.

Kelvins golvvärmefolie är endast 0,3 mm tunn. Den består av parallellkopplade kolbanor som alstrar värme över hela foliens yta och kapas enkelt till önskad längd och form.

Förutsättningarna avgör

– Det går varken att säga vad som är bäst eller billigast eftersom det beror på. Men några fördelar med elektrisk golvvärme är att det innebär väldigt låg bygghöjd, man behöver knappt höja golven. Sedan finns el redan dragen till alla rum vilket gör det enkelt att lägga in samt att den verkar snabbt. Har man till exempel ett uterum som man använder ibland skulle jag rekommendera ett elektriskt system just där. Det är billigare i inköp, går snabbare att värma upp och innebär heller ingen frysrisk då ett vattenburet system kan frysa och förstöras, säger Chris van Vossel på Kelvin.

Chris van Vossel, Kelvin.

Inköpskostnad kontra driftskostnad, hur skiljer de sig?

– Om vi förenklar… Elektrisk golvvärme är billigare i inköp medan vattenburen golvvärme ger dig möjlighet att välja energikälla för att driva värmen och då kan det bli lägre driftskostnad med vatten. Har man en jordvärmepump blir det prisvärt med vattenburen golvvärme i många rum. Har man däremot solpaneler och tillverkar sin egen el är ju elen gratis och då vinner nog ett elektriskt system.

Vattenburen golvvärme från Uponor är en mycket energisnål investering. Den fungerar med alla typer av golv och kan anslutas till olika typer av vattenburna system, som t.ex. fjärrvärme och värmepumpar.

Ger lång livslängd

Men myntet har som bekant två sidor. För som Fredric Andersson på Uponor, som nästan uteslutande arbetar med vattenburen golvvärme, konstaterar:

– I stället för solceller kan man använda en solfångare på taket tillsammans med en radiator och värma vattnet i rören med den… Rent generellt är matrisekonomin bättre med vattenburen golvvärme. Det är lite dyrare i konstruktionsskedet, men tillsammans med en värmepump, som är helt perfekt för att värma vatten till 40 grader, kan man använda billigare energi. Då kostar energin en femtedel av vad elvärmen kostar. Ytterligare en fördel är livslängden, för rören håller nästan hur länge som helst.
Här går det återigen att vrida och vända på argumenten. Sannolikt vill man främst njuta av golvvärme på vintern och då är inte en solfångare och den svenska solen en pålitlig energikälla. Och av åtminstone en liknande anledning är elektrisk golvvärme ofta att föredra i till exempel badrum.

Tre fördelar med elektrisk golvvärme:
  • Billigt och enkelt att installera
  • Höjer golvet med endast några millimeter
  • Kan vara påslagen året om

El en billigare investering

– Det görs knappt ett badrum i Sverige i dag utan golvvärme, och i många fall handlar det då om elvärme. Det är ju inte alltid det finns en vattenburen radiator i badrummet samtidigt som el garanterat finns att tillgå. Det är rent allmänt en av de största motiveringarna till just elektrisk golvvärme, att allt redan finns runtomkring. Det är dessutom en klart billigare investering, säger Chris van Vossel på Kelvin och fortsätter:

– Till ett vattenburet system måste man dra fram vatten från till exempel en panna, installationen kräver mer utrymme och du betalar minst det dubbla i materialkostnader. Och för att återgå till badrummet så vill man gärna ha det varmt där även på sommaren, då det vattenburna systemet i regel är avstängt. Då är det skönt med elektrisk golvvärme.

En annan stor skiljelinje är om man vill lägga golvvärme i en redan befintlig fastighet eller i ett nybygge. Att lägga in vattenburen värme i sitt renoverade vardagsrum blir ett dyrare och mer omfattande projekt som kommer höja golvet en del och bor man dessutom i en bostadsrätt är risken stor att föreningen kommer säga nej. Då är elektrisk golvvärme i regel billigare, smidigare att dra in och kommer endast höja golvet med några millimeter.

Anders Malm, LK Systems.

Ekonomiskt med planering

Bygger man däremot helt nytt…
– Bor man i ett hus med direktverkande el och vill renovera sitt kök, då blir det naturligt att lägga in elslingor där. Bor man i ett hus med ett vattenburet system, då blir det naturligt att bygga vidare på det. Men vid nyproduktion skapar man bara de förutsättningar man behöver, säger Anders Malm.
Han är produktansvarig på LK Systems som är marknadsledande inom vattenburen golvvärme i Sverige och väl insatt i ämnet.

– Merkostnaden för att lägga in golvvärmerör i betongen när man gjuter plattan är nästan obefintlig och då är det väldigt smidigt med ett vattenburet system. Det gäller bara att följa fysikens lagar och skapa bra isolering neråt och rätt förutsättningar i övrigt. Det handlar bland annat om energihushållning och om jag inte lägger in erforderlig isolering läcker för mycket värme och då får jag betala i andra änden i stället, i ökad driftskostnad, säger Anders Malm

Liksom Fredric Andersson på Uponor lyfter han fram den ekonomiska aspekten i ett längre perspektiv som en fördel med vattenburen golvvärme.

Fredric Andersson, Uponor (vänster). Mads Christensen, HeatCom (höger).

Låga driftskostnader

– Vi har bra rör och livslängden på ett vattenburet system är väldigt lång. Sverige är dessutom långt framme med värmepumpsteknik och den kombinationen, värmepump och vattenburen golvvärme, är verkligen fantastiskt bra. Man får ett mycket behagligt klimat i sitt hus och man får även låga driftskostnader. Man får helt enkelt ut väldigt mycket per krona som man har lagt in, säger Anders Malm.

Så vad man ska välja beror helt enkelt på. Beror på förutsättningarna och möjligheterna och i till exempel Danmark är läget ett helt annat än i Sverige. Annan infrastruktur och 2019 års näst högsta elpriser i Europa bidrar förstås till det.

– I Danmark är vattenburen golvvärme klart vanligast. Vår värme kommer nästan uteslutande från stora kraftvärmeverk som skickar ut det uppvärmda vattnet och det gör att elektriska system är dyrare här, säger Mads Christensen på danska HeatCom.

HeatComs Alumat är bara 1,7 mm tunn och värmemattan är ett lika billigt som säkert alternativ för att få värme i trä- och laminatgolv.

Sverige i framkant

De satsar trots det helhjärtat på elektrisk golvvärme och har i stället en stor del av sin marknad i bland annat Sverige. Och ja, de har det av en anledning.

– Mer miljövänlig energiproduktion som vindkraft, vattenkraft och solkraft har förändrat infrastrukturen i många länder och Sverige är väldigt duktiga när det kommer till just förnybar energi. Vi kan i dag använda mer el än tidigare för att skapa värme och elektrisk uppvärmning kommer ha en fördel i framtiden då det kommer vara väldigt klimatsmart, säger Mads Christensen innan han blir mer pragmatisk:

– Sedan har du så tunna kablar att du kan bygga ett golv med elburen värme på endast fem millimeter. Man bara tejpar eller limmar en värmematta på golvet och så har du en varm yta. Och så är det säkert. Om ett vattenburet system går sönder kan det innebära vattenskador, medan om ett eldrivet system går sönder är det bara att byta den delen. El ger dessutom en jämnare värmefördelning över hela golvet och svarar snabbare om man vill höja eller sänka värmen.

LK Systems har funnits sedan 1910. LK Minikretsventil RTB är avsedd att styra mindre golvvärmesystem upp till 10 kvadratmeter som förläggs ingjutna i betong eller flytspackel.

På olika marknader

Så vad man ska välja beror uppenbarligen inte bara på vad man vill ha utan snarare på vilka möjligheter som erbjuds. För som Anders Malm på LK Systems konstaterar:

– Är man krass så ser jag inte eldriven golvvärme ens som en konkurrent. Vi rör oss på olika marknader och i olika segment. För det är i regel inte pengarna som avgör, utan förutsättningarna. Så hur ser just ditt boende ut?
Frågan bollas vidare till Chris van Vossel på Kelvin som håller ungefär samma spår.

– Ja, allt beror verkligen på. Har man inte planerat för golvvärme från den absoluta början är det ofta smidigare med elektrisk, och tvingas jag generalisera skulle jag säga att man lägger elektrisk värmekabel i badrum, samt om man renoverar en lägenhet eller ett hus. I nybyggen och nyproduktioner skulle jag dock säga vattenburen golvvärme då kostnaden för att dra in det i ett så tidigt skede blir väldigt liten, säger han.

Allt beror, som sagt, på. Så hur ser just ditt boende ut?

Tre fördelar med vattenburen golvvärme:
  • Väldigt lång livslängd
  • Låg driftskostnad med tex värmepump
  • Möjligt att byta energislag

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!