Golvvärmeplåt, varför använder man det?

Golvvärmepllåtar
Värmespridningsplåtar

Vid installation av vattenburen golvvärme använder man ibland golvvärmeplåt. Det råder dock lite oklarheter varför och när man skall använda golvvärmeplåtar. Jag tänkte därför försöka reda ut ett par vanliga missförstånd.

Men först och främst! Man använder ALDRIG golvvärmeplåt när man gjuter in golvvärme i betong eller flytspackel och golvvärmeplåtarnas funktion är inte att reflektera värme.

Olika typer av golvvärmeplåt

Det finns två typer av golvvärmeplåt att använda vid installation av golvvärme. Det är följande två varianter  Värmefördelningsplåt och Bjälklagsplåt.

Värmefördelningsplåt

Är den vanligaste typen av golvvärmeplåt och används vid installation i Glespanel, Spårade cellplastskivor (EPS) och Spårade Spånskivor. Värmefördelingsplåtens huvudsakliga uppgift är just vad namnet beskriver. Att sprida och fördela värmen. Den används i de fall när man installerar golvvärmerören i annars isolerande material såsom trä eller cellplast. Om man inte använder plåten kommer inte värmen spridas ut från rören och man måste använda högre framledningstemperatur för att uppnå samma komfort med ökad energiförbrukning som följd. Utan värmespridningsplåtar kan golvvärmen också kännas ”randig” dvs det blir varmt på vissa ställen och svalt på andra. Plåtarnas funktion är alltså att leda ut värmen från rören. Inte att reflektera eller isolera vilket är vanliga missuppfattningar.

Värmefördelningsplåtarna tillverkas vanligen i aluminiumplåt ca 0,5 mm tjock. Värmefördelningsplåt trivs inte i flytspackel och skall därför inte gjutas in i flytspackel. Ett mellanliggande material såsom åldersbeständig plastfolie eller golvgips behövs om man skall gjuta flytspackel vid t.ex. fall-uppbyggnad.

Bjälklagsplåt

Bjälklagsplåt används när man installerar golvvärmen löst direkt i bjälklaget. Vanligt om man t.ex. skall lägga spontat trägolv eller annan golvplank direkt på golvbjälkarna. Bjälklagspålåten har utöver värmespridande funktion här ochså en rent konstruktionsmässig funktion. Bjälklagsplåtarna spikas fast i golvbjälkarna och håller sedan hela golvvärmesystemet på plats under golvet.

Bjälklagsplåtar tillverkas normalt i ca 0,5 mm tjock Varmförzinkad stålplåt. Stålplåten är mycket kraftigare och tyngre än aluminiumplåtarna.

10 kommentarer på “Golvvärmeplåt, varför använder man det?”

 1. Har ett golv med golvvärmeslingor (vattenburet) som består av ett vanligt spånskivegolv och ovan på det 21mm brädor med värmeplåtar på dessa. Problemet är att detta spånskivegolv (underst) inte är riktigt rakt så de lutar lite här och var.

  Kan man flyta på det så att man får det rakt. Det är ju ett gissel att riva upp allt för att rikta om spånskivegolvet. Undrar också om man tappar någon nämnvärd värmeeffekt att lägga flytspackel ovanpå allt?

  1. Som jag förstår din beskrivning är det en glespanel du har installerat golvvärmen i. Kan bli svårt att flytspackla ovanpå det.

   Värmespridningsplåtarna trivs inte med flytspackel.

   Testa att fylla ut med masonit eller liknande. Värmemässigt tror jag inte det är större problem.

 2. Jag har ett 17mm system med spårskivor och värmefördelningsplåtar. Försöker hitta information om plåtarna och flytspackling. Har också hört att man kan lägga plast över plåten men undrar. Sitter verkligen kakan med flytspackel fast om man flyter på den åldersbeständiga plasten?

  1. Man kan lägga åldersbeständig plast ovanpå plåtarna och sedan flytspackla. Men precis som du undrar så är såklart vidhäftningen mot underlaget = 0.
   Så för att detta skall fungera måste kakan du gjuter bli en självbärande platta. dvs. gjut ca 30 mm tjockt och armeras med armeringsnät.
   Fördelen är att du inte behöver oro dig för svikt mellan bjälkar men du måste räkna på att din konstruktion klarar vikten av 30 mm tjock flytspackel platta.

 3. Hej.

  Jag har en fråga som är relaterad till frågan Ovan,
  jag har lagt golvvärmen i mellanbjälken i värmefördelningsplåtar.
  jag har ett problem med badrumet som ska tätskiktas.
  Kan man/får man flytspacka direkt på mellanbjälken ovanpå plåtarna??
  för att sedan täta och kakla badrumet?
  Jag har fått instruktioner att lägga en spånskiva 22mm och sedan flyta.
  jag är dock rädd att jag inte kommer får någon värme i golvet då slingan blir så långt ifrån under till.

  e i behov av ett snabbt svar..
  Tack på förhand.

  //Damir

  1. Du kan inte flytspackla direkt på ett öppet bjälklag! Givetvis måste du lägga golvspån först!?!?
   Eller har du lagt plåtarna i spårade golvspån? Du får förtydliga din fråga i så fall.

 4. Hej,

  Jag har lagt spårade spånskivor och plåtar och 17 mm golvärmeslang. Jag ska lägga ett 25 mm spontant grangolv ovan, ska man ha papp eller foam emellan så plåtarna inte ”låter” när man går på golvet?

  Mvh Kristoffer

 5. Hej,
  Är det möjligt/ok att lägga klinkers direkt på golvvärmeplåten?
  I ett annat rum lade jag 13mm gips mellan spånskivan och klinker, men upplever att gipset ”isolerar” bort en del värme.

  Mvh
  Peter

  1. Hur bra tror du själv det blir att sätta fast golvklinker (som förhoppningsvis skall ligga i många år) på lösa plåtbitar på golvet? Varför i så fall bemöda sig med att använda fästmassa över huvud taget? Svaret är Nej. Det kommer bli skit om du försöker göra så… Gipsen gör det lte trögare men isoleringen är nog försumbar. Säkerställ att det är isolerat under istället för att försöka hitta på dåliga genvägar.

Lämna ett svar