Sök
Stäng denna sökruta.

Att laga en värmekabel

Verktyg som behövs
Verktyg som behövs
Vad som behövs för att laga en värmekabel

Det händer att en värmekabel skadas vid installationen. Som tur är går det att laga en värmekabel. En skadad golvvärmekabel kan vara farlig att använda så det är viktigt att lagningen utförs på rätt sätt. Det är också väldigt viktigt att kabeln kontrollmäts med resistansmätning och framför allt med en isolationsmätning innan golvvärmen börjar användas igen.

Utrustning som behövs för att laga en värmekabel är: Skarvkit (diverse delar för lagning av värmekabel), Skaltång och Presstång.

Följande skador på värmekablar är de vanligaste

 • Kabelbrott

Kabelbrott (när kabeln skadas någonstans längsmed värmekabeln) händer så gott som uteslutande som följd av en skada som uppkommer under installationen. Tex kan kabeln komma i kläm någonstans eller skadas av något verktyg.

 • Skadad kallkabel anslutning

Kallkabels anslutningen är punkten där den del av kabeln som inte blir varm är kopplad till själva värmekabeln. Denna koppling är gjord med klämhylsor och skyddas vanligen av krympslang. En skada på kallkabel anslutningen kan uppstå om den böjs eller misshandlas på något vis. Det som händer då är helt enkelt att någon av anslutningarna lossnar.

 • Skadad ändavslutning

Ändavslutningen är väldigt lik kallkabelsanslutningen. Men istället för att koppla ihop två kablar kopplas de två ledarna i värmekabeln ihop med varandra.

Att laga en värmekabel i 5 steg

Beskrivningen nedan utgår från att man lagar en värmekabel som fått ett kabelbrott. Att laga en värmekabel vid tex. kallkabelsanslutningen är dock väldigt likt och jag nöjer mig med att bara beskriva denna lagningen.

1. Klipp av

Klipp av värmekabeln vid det skadade stället

För att laga en värmekabel måste man börja med att klippa av kabeln på det skadade stället. Är kabeln skadad på flera ställen inom ett område så klipper man bort den delen av kabeln. (är det en kallkabelanslutning eller ändavslutning så klipper man bort den).

2. Skala

Skala värmekabeln

Klipp de tre ändarna i olika längder

Skala kabeländarna med en skaltång, man bör skala minst 80 mm för att få plats att förskjuta kopplingarna. För att skydda kopplingarna bör man förskjuta dem en aning ifrån varandra. Detta gör man genom att klippa de två ledarna och skärmen i de två ändarna i olika längder. Skärmen kapas förslagsvis till ca 20 mm på ena ändan och lämnas till 80 mm i andra. Den ena ledaren klipps till 50 mm i vardera ände och den sista till 80 och 20 mm (men motsatt skärmen). När kabeländarna är skalade så trär man på krympslang på skärm de två ledarna och en på hela värmekabeln. Slutligen skalar man de fyra ändarna på värmetrådarna.

3. Koppla med hylsor

Koppla ihop ändarna

Koppla ihop ändarna med klämhylsor. Säkerställ att det blir bra kontakt och var noga med att ändarna är fullt inskjutna innan man klämmer ihop presstången. Börja med att bara koppla samman värmetrådarna

4. Isolera ledarna

Täck kopplingarna med krympslang

Täck kopplingarna och krymp krympslangarna med varmluftspistol. Nu kan man koppla ihop skärmen och klämma samman med presstången. På skärmens koppling måste man inte använda krympslang.

5. Skarven är klar

Skarvad värmekabel

Trä krympslangen över hela skarven och krymp med varmluftspistol. När skarven är färdig bör den se ut ungefär såhär. Tänk på att en skarv aldrig är lika tålig som en hel värmekabel så hantera värmekabelskarven med detta i åtanke.

Tänk på att kontrollmäta kabelresistansen och göra en isolationsmätning för att säkerställa att värmekabeln är säker att använda.

19 svar

  1. Om den klarar resistansmätning men inte isolationsmätningen är det knivigare att hitta vart skadan är.
   Finns reparatörer som enbart jobbar med felsökning och reparation av värmekablar, kontakta din återförsäljare så skall dom hjälpa dig med kontakt.

   1. Hej!
    Finns inget motståndsvärde i värmekabeln i badrummet. Golvet blir varmt men det tar 1h varje gång termostaten kallar på värme. Vad göra, går det att hitta felet.

   2. Hej Roffe

    Jag har ingjutet värmegolv där det är avbrott. Är det möjligt att hitta felet?

    Ring mig 070 *** ** **

    Mvh

    Matti

    1. Jag känner ingen Roffe… Så du har nog postat din fråga fel! Klart det går att laga. Kontakta firman som sålt varorna till dig så skall du få hjälp.

     1. Hej igen,

      Jag skickade frågan till Roffe Bjelve’n som finns med i chatten. Han har tydligen knep hur man mäter avbrott med ett instrument typ Eurotester. Mvh Matti

   3. Hej. Jag behöver din hjälp. Jag är avbruten kabel. Kan du hitta var och ansluta. skriv ditt telefonnummer.

  1. Allt går i teorin att laga, svårigheten är att hitta skadan. När det gäller ”vanliga” värmekablar så kallade serieresistiva så finns det reparatörer som inte gör annat än att felsöka och laga sådana, Det brukar gå vägen om inte kabeln är skadad på allt för många ställen. Självreglerande kablar går normalt inte sönder på samma vis under installation. Självreglerande kablar åldras och det går inte att åtgärda.

 1. Hej,
  Har mätt en värmekabel med eurotester och fått dessa värden. Det är en T2 blå ca 1420W. Är värmekabeln trasig?

  Isolationstest:
  Får värdet 0 (noll) oavsett hur jag mäter.

  Resistanmätning:
  Fas-Nolla=37,8 Ohm
  Fas+Nolla-Jord=10,37 Ohm
  Fas-Jord=24,1 Ohm
  Nolla-Jord=16,22 Ohm

  1. Ja den är trasig. Utifrån mätvärden ser den ut att vara skadad ganska nära (eller eventuellt i) ändavslutningen.

 2. Hej!
  Vi har bilat bort klinkersplattor och råkat skada plasten på värmekabeln på ett ställe, så lite av kopparen är synlig.
  När vi mäter motståndet så är det samma värde som innan vi rev.
  Vi har även strömsatt golvet och jordfelsbrytaren löste ej ut.
  Är det någon fara att lägga på ny klinkers?

  1. Är du säker på att det är en av ledarna som är skadad? Det ligger normalt en skärmning som är ansluten till jord utanför de två värmetrådarna.
   OM det bara är skärmen som syns så är det ingen fara och lite eltejp som ny isolering borde vara tillräckligt.

   Jag tror inte en meggning av kabeln kommer ge godkänt resultat om isolering på en ledare är skadad.
   Om isoleringen är skadad så påverkar det inte resistans och funktion av värmekabeln men det kommer alltid finnas en liten risk för att oönskade föremål kan bli strömförande.
   Det skulle också kunna uppstå en kortslutning mellan fas och jord vid den skadade platsen.

   Jag hade nog klippt av kabeln och skarvat ihop den igen. Eventuellt kan man klara sig att bara skala fram de två ledarna och bra kapa och skarva den ledare som har fått skadad isolering.

 3. Hejsan
  Jag har kapat av min värmekabel på två ställen som jag skulle vilja laga igen, tänkte höra var man får tag i dessa skarvhyller ifrån och om det går bra med vanlig krympslang som man använder i bilar tex?
  Annars frågan vem som lagar sånahär slingor?

  Mvh jonas evaldsson

  1. Skarvhylsorna finns på tex. http://elfa.se du behöver köpa en passande presstång också även den finns på elfa.
   Krympslag är bäst att använda av en sort med integrerat lim, så att isoleringen blir tät. Krympslag finns också på elfa…

   Skall du inte göra det själv så skall elektrikern klara av det jobbet.

 4. Hej! Har problem med ingjuten golvvärme. Kör termostat i läget där värmen är igång hela tiden, men trots det försvinner värmen från halva golvet av och till, det blir kallt ibland på halva golvet. Installatör ställer sig oförstående till problemet, skall sälja lägenhet så det måste ju fungera till överlåtelsen. Har du några tankar om vad det kan bero på?

  1. Jag är ganska säker på att du i så fall har två värmekablar i golvet uppdelat i två zoner. Att det blir kalt i den ena delen beror i så fall antingen på att den styrs av en egen termostat som du inte har koll på (inte så troligt) eller att det är någon glappkontakt.
   Glappkontakten kan vara i någon dosa/skarvning eller i en kontaktor (en box med relä i som troligen sitter i en liten elcentral). Be firman som har installerat golvvärmen att ge dig en ritning över hur och var slingan är ansluten samt hur den ligger i golvet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!