Sök
Stäng denna sökruta.

Elektrisk golvvärme i lägenhet – Är det dyrt?

Golvvärme i lägenhet? Som nyligen inflyttad i en nyrenoverad lägenhet med ett elektriskt golvvärmesystem installerat i mitt badrum har jag varit aningen konfunderad. Man har hört skräckexempel där folk har använt sitt elektriska golvvärmesystem utan att egentligen ha en aning om vad det kostar och sedan fått en ordentlig elräkning som varit knivig att betala.

Därför bestämde jag mig för att, innan jag började använda systemet, ta reda på exakt hur mycket jag kan få tänkas betala för att värma upp mitt ca. 5 kvm. stora badrum några timmar per kväll.

Jag gick till väga på så vis att jag helt enkelt googlade ”Elektrisk golvvärme” och de tre översta alternativen i sökresultatet var följande:

 • Ebeco
 • Bauhaus
 • Golvvärmebutiken

Ebeco, Bauhaus och Golvvärmebutiken fick varsitt mail med ett antal frågor som jag var oerhört angelägen om att få svar på.

Idag, tre veckor efter att mailen skickades har jag enbart fått svar på mina frågor från ett av företagen. Ebeco och Bauhaus valde förmodligen att helt enkelt ignorera mina frågor, medan jag av Golvvärmebutiken blev bemött med ett snabbt och utförligt svar.

Nedan finner ni frågorna och svaren:

(Mitt badrum är ca. 5 kvm. stort.)

”Martin” inleder sitt svar med att förklara att följande gäller om vi förutsätter att lägenheten och badrummet redan är uppvärmt till 20 grader.

Bör jag vara orolig över priset när jag värmer upp mitt badrumsgolv till 25 grader i ett par timmar per kväll?
Bara användaren kan värdera vad man tycker komforten är värd. Men säg att du har 25 grader på golvet i badrummet 4 timmar varje kväll. Då blir månadsförbrukningen för det ca 0,26 kWh x 4 timmar x 30 dagar = 31,2 kWh, vilket motsvarar en kostnad på mellan 30 och 45 kronor varje månad.

Hur många kWh kan golvvärmen tänkas förbruka när den är inställd på 25 grader/timme?
0,26 kWh/timme

Varför väljer en fastighetsägare att installera elektrisk golvvärme istället för vattenburen?
Då golvvärmen i badrummet snarare är en komfort och en ”lyx” så är det mera rättvist om vardera hyresgäst betalar för sin egen förbrukning via elräkningen.
Då kan man själv värdera vad man tycker det är värt och ställa in temperaturen man vill ha själv.
Men sedan är det såklart så att den effekt du tillför via din el gör att den totala förbrukningen genom husets värmesystem minskar med ungefär lika mycket, vilket innebär en besparing för fastighetsägaren.
Det är också lite enklare att lägga in den elektriska golvvärmen och den elektriska golvvärmen kan värma golvet även på sommaren då det vattenburna systemet troligen är avstängt.

Finns det några större skillnader gällande kWh-förbrukning om man jämför ett elektriskt golvvärmesystem med ett annat?

Nej, elektrisk golvvärme är en direktverkande el värme. så 1.00W tillförd el ger exakt 1.00 W värme. dvs verkningsgraden är 100%. oavsett typ av elektrisk golvvärme. Eventuellt kan man påvisa en lägre förbrukning om värmekablarna ligger så ytligt som möjligt. då mindre värme sprids neråt i konstruktionen i det fallet.

Efter att ha fått ovanstående svar på mina frågor om golvvärme i lägenhet känns det mycket säkrare att fortsättningsvis använda mitt golvvärmesystem och jag har nu en större insikt i vad det kostar att använda systemet.

Anledningen till att jag publicerar detta är för att jag tror att det finns fler, precis som jag med golvvärme i lägenhet, som är angelägna om att få en konkret prisbild av vad det kostar att använda ett elektriskt golvvärmesystem i sitt badrum.

Som avslut vill jag tillägna Golvvärmebutiken och ”Martin” ett stort tack för svaret på mina frågor. Ikväll kommer golvvärmen att vara påslagen!

För mer information om driftskostnad på golvvärme men framför allt i villor se följande inlägg.

//Numera kunnig gästbloggare

7 svar

 1. Hej.
  Är det billigare att schemalägga så man har varma golv morgon (2h) och kväll (4h) och låg temperatur däremellan eller en konstant värme på 20 grader hela dygnet? Vet du möjligen detta?

  1. Ja det är klart att man sparar energi på att sänka temperaturen vissa delar av dygnet! Frågan är hur mycket, det är svårare att beräkna.
   Många gör felet att dom tänker att man skall dra ner temperaturen till 0 när golvet inte används det ser inte jag som en bra lösning. bättre att ställa ner en eller två grader bara. det är mer rimligt.
   I ditt exempel så skulle jag bedöma att ni skulle spara någon eller några procent av driftskostnaden. Oavsett så kan det aldrig förbruka mer energi än att ha det på den högre temperaturen hela tiden.

 2. Hej, lite nyfiken på varför du anser att man tänker fel om man ställer ner till O exempelvis 12 timmar/dygn?

  Mvh Torbjörn

 3. Hallå och va bra du är, tack för intressant läsning och din hjälp!

  Vi är nya på golvvärme och har det i hallen som är på max 10 kvadrat, elektrisk med en termostat som kan ta in ett veckoschema. Där har vi bara programmerat 20 grader mellan 16-21 och resten av dygnet 10 grader, vi är väldigt lite hemma och jobbar mycket. Till information känns dessa 10 grader, lika kalla som när el-golvet var avslaget.

  Hallen är på övre plan, med element i övriga huset som styrs från en NIBE pump plus vattenburen golvvärme nere!

  Till frågan:
  Borde vi ändra så att vi bara drar ner el-golvet i hallen ett par grader, under dygnets 19 timmar där vi nu har 10 grader?
  Eller borde de 10 graderna kanske t.o.m. vara ännu mindre, eller vara nöjda där vi är?

  När sparar vi alltså egentligen mest pengar, på att stanna närmare kvällens högre temperatur eller genom att slå av ytterligare på värmen i den kallare perioden?

  Tacksam för svar!
  Sarah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!