Sök
Stäng denna sökruta.

Måste jag stänga av min golvvärme nu?

År 2023… En mycket intressant tid senaste året ur ett uppvärmningsperspektiv. Jag får mycket frågor och jag ser mycket påståenden så jag känner att det kan vara läge för en genomgång igen. Jag vill börja med att påpeka att jag har skrivit mycket om detta tidigare och jag rekommenderar att ni läser några av de inlägg jag kommer hänvisa till nedan. Jag tycker fortfarande att den allmänna kunskapen om energi och uppvärmning är skrämmande dålig i Sverige.

Ska golvvärmen alltid vara på?

Svar på den frågan är faktiskt: Ja, men den måste inte alltid förbruka energi. Jag förklarar vad jag menar med det. Säg att vi t.ex. har en elektrisk värmekabel i badrummet. Man kan välja att stänga av den helt. Resultatet kommer bli att man får ett kallt och otrevligt golv som aldrig torkar (Är det i en källare och oisolerad platta osv. så kan det dessutom finnas en liten risk för förändrad fuktbalans, men vi bortser från det just nu). Men golvet kommer inte ta skada och golvvärmen kommer inte ta skada av att den är avstängd. MEN jag tycker att en mycket bättre åtgärd är att se över styrningen av golvvärmen. Man kan välja att sänka temperaturen någon grad eller att använda en termostat där man kan välja olika temperatur beroende på vad klockan är, att ha 22 grader i golvet när man inte är hemma kanske inte är nödvändigt.

Ska man stänga av golvvärme i badrummet?

Svar på den frågan är: Nej, använd en programmerbar termostat och värm bara när ni använder rummet istället. Jag brukar rekommendera Tylösand termostaten för att få bra möjligheter att spara energi. Om vi utgår från värmekabeln i badrummet igen så kan man välja att spara energi på olika sätt.
  1. Stänga av helt och leva med kallt golv. (Se svar på föregående fråga)
  2. Endast värma vissa tider.
  3. Reglera utifrån elpris.
Om man endast värmer golvet vissa tider. Säg tex att man tittar på vanliga veckodagar. Då vaknar man kanske vid 06:30 gör sig i ordning och åker till jobbet kl 07:40. Man är sedan inte hemma igen innan klockan är 18:00 och går och lägger sig vid 23 tiden. Det är då ganska onödigt att golvet är 22 grader när man vet att man inte använder golvet. Att använda en termostat där man kan programmera värmen så man har 22 grader kl 06 till 08 och kl 18 till 23, och bara 20 grader övriga timmar, dvs 22 grader i 7 timmar och 20 grader i 17 timmar kan spara mycket energi. Med den inställningen skulle man faktiskt kunna spara 70% av energiförbrukningen i värmekabeln (jag får återkomma om det längre ner) Jag har noterat en hel del funktioner för att reglera golvvärmen utifrån elpriset. Tanken är god men resonemanget håller inte för elektrisk golvvärme. Den enkla förklaringen är att elen är aldrig billig när du vill använda golvvärmen. Elpriset varierar över dygnet och vist den kan vara gratis mellan 02 och 03. Men vad ger det dig för glädje att ha 25 grader i golvet när du ligger och sover och sedan kallt kl 7 på morgonen (ett direktverkande golvvärmesystem svalnar normalt på en timme). Jag tycker att en mycket bättre lösning är att spara energi genom att välja när det behöver vara varmt än att värma när det råkar vara billigt. Elprisstyrning fungerar bra i andra situationer men då måste man kunna buffra värmen. T.ex. med en ackumulatortank som laddas på natten och sedan förbruka energin under morgonen. Läs gärna lite mer om elektrisk golvvärme i lägenhet här som tar upp ungefär samma fråga.  

Hur mycket energi sparar man på att sänka temperaturen?

Att sänka temperaturen med 1 grad inne ger i genomsnitt en energibesparing på 5%. Men i vissa fall kan sänkningen ge mycket större besparing än så och ibland ingen alls. Det beror på att energiförbrukningen är en del av ett större system i huset.

Att sänka temperaturen kontinuerligt

Om i börjar med ett exempel med få variabler: Ett hus som i sin helhet värms med golvvärme. Vi säger att man har en lufttemperatur på 21 grader. I det fallet så skulle man kunna spara 5% av uppvärmningskostnaden genom att helt enkelt sänka inomhustemperaturen till 20 grader. Om man har golvvärme så är det dessutom så att man normalt kan ha en lite lägre lufttemperatur än om man använder t.ex. radiatorer. Detta då komforten upplevs varmare när man inte fryser om fötterna.

Att sänka temperaturen i hela huset halva dygnet

Men man kan också spara energi genom att välja NÄR det skall vara varmt inne. Då kan man t.ex. välja att ha det lite svalare inne när man är på jobbet. Anta att man vill ha 21 grader halva dygnet men under dagen när man inte är hemma behöver man inte ha samma värme. Då kan man i teorin välja att ha 21 grader i 12 timmar och bara 19 grader de andra 12 timmarna. Då skulle man spara 10% av uppvärmningskostnaden under halva dygnet och ha oförändrad den andra delen. Dvs totalt 5% sänkning helt utan upplevd komfortförändring från utgångsläget som var 21 grader hela tiden. Men nu är det inte riktigt så enkelt. Om vi fortfarande bara tittar på hela huset som enhet så får man tänka på att ett hus är en ganska trög enhet och att det går ganska långsamt att både värma upp och att svalna. Här rekommenderar jag att du också läser detta inlägg om uppvärmning Även om vi ställer in att vi vill att det skall vara 19 grader på förmiddagen och eftermiddagen så blir det inte riktigt så. Huset kommer sakta svalna under förmiddagen och kanske inte hinner svalna till mer än runt 20 grader innan det blir kväll. Jag har försökt åskådliggöra det i grafen nedan. Det röda blocket är temperaturen under dygnet i utgångsläget 21 grader hela tiden. Den gula är inställningen man önskar, 21 grader halva dygnet och 19 grader övrig tid. Det orange blocket är den faktiska temperaturen. Arean på blocken är lika med den faktiska energiförbrukningen. Så om arean på det gula blocket är 5% mindre än det röda så ser vi att det orange inte riktigt når dit.  En gissning är att man kanske når 2,5% besparing i det fallet.

Att sänka temperaturen i ett rum

Om vi istället tittar på bara ett rum i ett hus så blir förutsättningarna en helt annan. Vi tittar åter igen på den elektriska golvvärmen i badrummet från frågorna högre upp. OM vi antar att man håller lufttemperaturen i hela huset till 21 grader men att vi i badrummet har golvvärmen inställd till 22 grader. I badrummet har man dessutom vanligen en frånluftsfläkt. Detta gör att luften i badrummet oftast är uppvärmd redan när den kommer in i rummet. Energiförbrukningen är därför mer direkt knuten till den faktiska golvtemperaturen. Den är också mycket mer direkt påverkbar. Anta här att vi väljer att styra temperaturen till 22 grader från kl 18 till kl 08 och sedan 20 grader övrig tid. Då man kan anta att systemet för att hålla 21 grader tillför effekt ca 50% av tiden så har jag gjort följande exempel nedan. Var annan timme behöver golvvärmen förbruka energi för att hålla konstant temperatur. Men om man ställer ner temperaturen till 20 grader viss tid av dygnet så hamnar golvvärmen i ett avvaktande läge då rumstemperaturen då blir den samma som i övriga delar av huset (21 grader) och golvvärmen inte behöver tillföra någon energi. Se graf nedan. Den vänstra är utgångsläget och den högra är där vi ställt ned temperaturen till 20 grader under dagen.Energiförbrukning för golvvärme vid tidsstyrning Man kan då göra en enkel jämförelse på energiförbrukningen i de två fallen. I fallet att man håller konstant temperatur på 21 grader är effektförbrukningen lika med arean av de orange staplarna som är 13 st. Men i fallet att vi sänker temperaturen på dagen är effektförbrukningen lika med arean av de röda staplarna som är 9 st.

9/13=69%

Effektbesparingen i just det här exemplet skulle då bli så mycket som 31%. Mitt bästa råd är alltså att se över styrningen på sin golvvärme. Har man inte en termostat som går att programmera så bör man välja en med den funktionen. Här kan man hitta ett utbud av golvvärmetermostater.  

FAQ

De vanligaste frågorna relaterade till denna artikel

Golvmaterialet påverkar effektiviteten på golvvärme relativt lite. Det är snarare upplevelsen av golvvärmen som skiljer sig beroende på golvmaterial. Klinker och sten är de golv som leder värme bäst och som därför verkligen känns varma när de är uppvärmda.

En av de enklaste förbättringarna är att uppgradera termostaten. Att köpa en programmerbar golvvärmetermostat kostar inte mer än ca 1500 kr. Den kostnaden kan man spara in inom ett par år.

De flesta reglersystem och termostater finns idag med WiFi koppling. Det är då enkelt att koppla upp systemet och få kontroll på distans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!