Vad är egentligen skillnaden på de två olika typerna, slarvigt benämnt vanlig och självreglerande värmekabel, och när skall man välja det ena eller det andra?
De två typer som finns är:
- Serieresistiv
- Parallellresistiv (Självreglerande)
Serieresistiv värmekabel
Detta är den vanligaste typen av kabel för golvvärme. Kabeln är konstruerad av tunna ledare med en specifik resistans. Resistansen på ledarna är beräknad så att man får en önskad resistans på den tänkta totallängden vilket i sin tur ger den total effekt man tänkt. Detta medför att t.ex. en kabel på 300W som är 30m lång har ledare med avsevärt mycket högre resistans (Ohm/m) än de i en kabel på 600W som är 60m lång.
Detta då en kabel på 300W och 30m måste ha en resistans på:
52900/300= 176 Ohm eller ca 5,9 Ohm/m
Men en kabel på 600W och 60m måste ha en resistans på:
52900/600= 88 Ohm eller ca 1,5 Ohm/m
Det är detta förhållande som gör att man inte kan kapa en serieresistiv kabel. Varje längd måste ha sin egen specifika typ av ledare och resistans.
Serieresistiva kablar har en skärm som är ansluten till jord. Kablarna skall därför Meggas i samband med installation och resistansmätning läs om det i denna artikel. Det vanligaste är att kabeln har en kallkabel i ena änden ( en vanlig kabel som inte blir varm) och ett änd-avslut (kortslutning av fas och nolla) i den andra änden. Men det finns också enkelledare där man måste dra upp båda ändarna av värmekabeln till anslutningspunkten.
Serieresistiva kablar finns av lite olika effekt per meter beroende på användningsområde.
- 5 W/m – För komfortvärme se t.ex. 24V golvvärme
- 10 W/m – Vanligast vid renoveringar enkel att beräkna effekt och cc-avstånd för.
- 12 W/m – Ett alternativ till 10 W/m, då det går åt mindre längd på kabeln för samma effekt vanligast i budget system.
- 15-20 W/m – Oftast lite grövre kablar dimensionerade för att tåla lite hårdare hantering och lämpar sig väl att gjutas in i betong vid nybyggnation.
Parallellresistiv så kallad Självbegränsande värmekabel
Den här typen av kabel brukar marknadsföras som självbegränsande värmekabel. Denna kabel fungerar istället så att man har två oisolerade parallella ledare som ligger i ett halvledarmaterial. Värmen uppstår när strömmen vandrar igenom halvledarmaterialet från den ena ledaren till den andra. Man kan egentligen se det som en kort men väldigt bred värmekabel istället. Kablarna känns oftast igen på den lite ovala formen.
Detta ger möjligheten att fritt kapa kabeln till önskad längd. Resistansen av värmekabeln blir ju lägre ju längre ”bredare” den är. Detta är en klar fördel om man är hantverkare och vill ha med kabel i bilen redan från början, man kan ju helt enkelt bara ta så mycket man behöver från en stor rulle.
Halvledarmaterialet har också egenskapen att resistansen ökar med temperaturen, vilket leder till att effekten sjunker med ökad temperatur. Detta gör att värmekabeln kommer tillföra mer värme på de delar av golvet som är kalla och mindre där det redan är varmt. Detta kan t.ex. vara bra om man lägger en tjock matta på en del av sitt golv och man har ett känsligt golvmaterial. Ni kan läsa mer om golvvärme under trägolv här.
Många missuppfattar dock att självregleringen ger en lägre energiförbrukning och att det är anledningen till att man skall välja denna typ av kabel. Det stämmer inte speciellt bra. I normala fall kommer energiförbrukningen för att hålla en önskad lufttemperatur vara den samma för de två kabeltyperna.
Jag är väldigt förvånad att självbegränsande kablar är så populära till golvvärme i Sverige. I resten av Europa är det inte alls lika vanligt att man använder denna typ av kabel som från början inte utvecklades för golvvärme. Den är egentligen en alldeles för dyr typ av kabel som dessutom är svårare att böja och är avsevärt mycket tjockare än en serieresistiv kabel. Den parallellresistiva kabeln har också en förmåga att ”äta termostater”. Detta då en parallellresistiv kabel har en väldigt hög startström när den är kall, vilket sliter på reläet i termostaten. Det finns också information om att halvledarmaterialet i en självbegränsande kabel åldras, vilket ger än sämre funktion med tiden.
Så vilken typ är bäst?
Jag skulle säga att en serieresistiv är det bästa systemet för golvvärme. Det sliter inte lika hårt på termostaten, det bygger inte lika mycket på höjden och det har en längre livslängd.
11 svar
Vi har en parallellresistiv kabel till stallets vatten som inte fungerar. Det blev kortis vid vattenkranen och kabel klipptes i änden (var svart och smält i änden vid kabeln). Efter det funkar den inte. Har mätt ca 660ohm från ”båda håll” när kabeln är öppen i båda ändar. Lagt på 220v från båda håll och mätt 220v i andra änden… Så hittar inget fel. Är den indelad i sektioner på något sätt? Vad menas med kall ände?
Vad menar du med öppen i båda ändar? Den bortre änden bör vara stängd med en ändavslutning?
Resistansen 660ohm mäter du när du mäter mellan de två ledarna som kommer ut ur kabeln i änden som va bränd? 660Ohm tyder på runt 80W effekt vilket kan vara rimligt till någon mindre frostvakt.
Kall ände menar man den ledningskabel som är kopplad fram till värmekabeln, den kabeln blir ju inte varm så därför kallas den kallkabel.
En parallellresistiv kabel är inte indelad i sektioner det är två långa ledare parallellt i ett halvledarmaterial. En mekanisk skada kan dock orsaka en kortslutning i kabeln då fungerar den inte.
Hej,
Med öppen i båda ändar menar jag att kabelns 2 parter var frilagda i båda ändar och inte hade kontakt med varann, dvs dels i stallet och dels inomhus dit slangen och kabeln går. Kabeln är ca 40-50m lång.
Vid det ursprungliga felet (när det blev kortis allra längst ut i änden på kabeln) så klippten änden på kabeln bort i stallet och vi har inte vetat om det ska sitta någon speciell ändavslutning där eller ej efter detta, ingen har kunnat svara riktigt på det.
Eftersom vi får samma resultat när vi mäter på kabeln ”från stallet och in” som vi får när vi mäter ”innifrån och ut mot stallet” så känns det som att kabeln är hel. Vi har som sagt mätt både ohm och med spänning på i respektive ändar.
Är det någon speciell ändavslutning man ska sätta dit för att kabeln ska fungera?
Tack så mycket för hjälpen!
Du skriver att paralellresistiva kablar har hög startström när de är kalla.
Ex Kima k2 anger 12-13 w per meter vid 0 grader. Men är startströmmen ännu högre än så menar du?
Hmm du anger en effekt mätt i Watt och undrar om strömmen kan vara högre än så? Frågan är felformulerad, men JA vad jag skriver gäller även för Självreglerande kablar som man skrivit Kima på.
En parallellresistiv kabel kan ha startström på uppåt 50A.
Hej
jag har parallellresistiv kabel (T2 röd) lagd i Reflecta skivor på betonggolv. Jag drog ner termostaten till ca 5-10 gr och var borta i en månad och skruvade upp termostaten till 18 gr vid återkomst. Då rök säkringarna, dvs jag kan inte få på golvvärmen. Har förstått att strömstyrkan blir större närkabeln är kall. Hur löser jag detta?
Hej!
Vi har ett badrum som renoverades för två år sedan och då sattes parallelresistiv kabel under klinkern.
För ett halvår sedan började värmen bli sämre och nu har det fastställts att det är fel på kabeln!
Det är nåt materialfel på materialet mellan ledningarna.
Allt går på garantin och man ska försöka lösa det hela genom att bara ta bort två plattor, start och slut för kabeln, och ”konvertera” till serieresistiv samt lägga till en transformator. Det låter för bra för att vara sant, vi trodde allt skulle behöva rivas. Vad är er kommentar till detta? Verkar det sannolikt att det ska funka?
Hej,
Ah jag har hört att det varit lite problem med tillverkningen av vissa serieresistiva kablar senaste året. Men jag har dock inte hört talas om denna metod att ”lösa” felet. Det låter dock genomförbart. Man utnyttjar helt enkelt ledarna som går i halvledaren. Detta genom att kortsluta ändavslutningen. Den låga resistansen gör att man måste ha en transformator. Jag förstår inte varför man behöver komma åt kalkabelanslutningen i början av kabeln dock.
Sedan undrar jag verkligen var man gömmer transformatorn (för den kan bli ganska stor) och hur man reglerar värmen. Jätte intressant att höra! Berätta gärna mer hur det går när det är åtgärdat
Tack för svar. Skönt att höra att ni tror det är görbart. Jag återkommer med info om hur det går/gick.
Hej
Hur är det egentligen – kan serieresistiva kablar läggas i spår i antingen urfrästa golvspånskivor eller frigolit med tillhörande spårade aluminiumplåt eller är det absolut förbjudet? Har fått olika svar från elektriker på detta.
Man gör inte så. En serieresistiv kabel skall vara ingjuten för att värmeavgivningen skall vara likvärdig längs hela kabelns längd. Om en kabel ligger i spår så varierar anläggningsyta och värmeledande egenskaper vilket gör att delar av kabeln kan riskera att bli överhettade.