Sök
Stäng denna sökruta.

Golvvärme under klickgolv

Golvvärmefolie under laminatgolv
Golvvärmefolie under laminatgolv
Govlvvärmefolie under laminatgolv

Att ha golvvärme under ett laminatgolv gör känslan av golvet mycket ”mjukare och levande” och man får inte den typiskt kalla känslan man annars ofta förknippar med just laminatgolv.

Många glömmer bort golvvärme när man skall installera nytt klickgolv eller trägolv i sitt kök, vardagsrum eller sovrum.

Det går lika bra att installera golvvärme under klickgolv som under ett vanligt klinkergolv. Det är bara några saker man skall tänka på.


Det finns tre typer av golvvärme för trägolv

För installation av elektrisk golvvärme under laminatgolv finns i praktiken följande tre metoder.

 1. Golvvärmefolie, t.ex. Kelvin Folie-Kit
 2. Värmekablar i en värmespridande matta, t.ex. HeatCom AluMat
 3. värmekablar som läggs i spårade golvskivor, t.ex. T2 Reflecta

Foliesystemen finns i två typer, parallella kolbanor eller etsad aluminium. Här är det de med parallella kolbanor som är att föredra då de har en mer driftsäker konstruktion. Samtliga foliesystem har fördelen att man enkelt anpassar systemet till golvets storlek genom att klippa av folien till önskade längder. Man kan också fördela folien på olika ytor, kablarna som förbinder delarna blir inte varma.

Systemen som bygger på värmekablar inuti värmespridande mattor (vanligen förstärkt aluminiumfolie) måste däremot installeras i hela sin längd, man kan inte klippa av och kassera den sista halvmetern om det skulle behövas. Det går dock bra att klippa folien (och INTE kabeln) när man skall vända vid en vägg.

Använder man systemen med spårade skivor så är man väldigt styrd av spåren när väl plattorna ligger på golvet. Man är därför nästintill tvungen att använda självreglerande kabel, då de går att kapa till önskad längd.

Jag tycker alternativ 1 och 2 är bättre alternativ och fortsättningen av texten handlar huvudsakligen om dessa typer av golvvärme.

Vad skall man tänka på vid installation under trägolv

 • Lägg inte värme under fasta föremål såsom köksskåp och garderober.
 • Ett trägolv skall inte utsättas för högre temperaturer än 27° C, man skall därför säkerställa att man har en termostat med golvtemperaturgivare.
 • Undvik att lägga stegljudsdämpning mellan golvet och golvvärmen då detta isolerar på fel sida.

När man installerar golvvärmen så börjar man med en isoleringsskiva (använd isolering på skivor istället för på rulle, det blir så mycket enklare att jobba då!). I isolerskivan kan man sedan skära ut ett spår för montering av golvtemperatur givaren. När det är gjort rullar man ut folien/mattan ovanpå isoleringen och täcker slutligen allting med en åldersbeständig plast. Plasten är där för att förhindra fuktvandring men skyddar även systemet om man någon gång spiller ut en hink med vatten på golvet. Sedan lägger man klickgolvet direkt ovanpå plastfolien (har du en träregelskonstruktion kan plastfolien ersättas med vanlig lumppapp).

11 svar

 1. Det som nog bör nämnas att det finns ett golvvärmesystem som är speciellt framtaget för att lägga under trä-, parkett- och laminatgolv. Det aktuella golvvärmesystemet är självreglerande och kopplas ungefär som värmefolier. Systemet har låg bygghöjd och levereras med integrerad stegljudsisolerng/termisk isolering mot bjälklaget.

   1. Jag tror Claes-Göran syftar på IntelliOhm. IntelliOhm var ett svenskt golvvärmesystem som bestod av gröna mattor med ett halvledarmeterial i. Tyvärr gick IntelliOhm i konkurs för ett par år sedan. Produkten var bra men man fick aldrig riktigt ordning på produktionskostnaderna gissar jag.

    1. Hej!
     Vad är din uppfattning av Ebeco Foil Kit? Borde väl varar liknande som IntelliOhm eller Kelvin Folie kit. Har du hört om produkten är bra? Vet du också någonting om hur ekonomin kan bli på golvvärmefolie jämfört med vanliga elradiatorer.

     1. Som IntelliOhm är det i alla fall inte! Intelliohm va en självreglerande folie som försvann från marknaden för snart 10 år sedan!

      Den är väldigt lik Kelvins golvvärmefolie. Funktionen är den samma Kvalitén på Ebeco vet jag inte så mycket om, borde vara ok.

      När det gäller ekonomin så är det direktverkande el så det är likt den med el radiatorer.

 2. Hej, jag har ett nyproducerat 1.5 plans hus med vattenburen golvvärme på nedervåningen drivet av en frånluftsvärmrepump NIBE F750. Nuvarande energiåtgång för både uppvärmning och bruksvatten är ca 4500 kwh/år. Skall nu bygga en övervåning, golvytan är ca 80 kvm fördelat på 4 rum och ett badrum, snedtak och väggar är isolerat med lösull ekofiber 35 cm. Är det rimligt att köra elgolvvärme med färdiga mattor i aluminium istället för att dra upp vattnet? Installationstiden är ju mycket kortare med el och troligtvis mycket billigare i inköp. Energibehov lär vara litet på övervåningen, däremot är det trevligt med varma golv i sovrummen. Kommer ha ett vanligt parkettgolv ovanpå. Hur stor skillnad i förbrukning bör det bli med el jämfört med vattenburet? Är det nödvändigt att lägga en isolerskiva längst underst på övervåningens golv då det är spånskivor i nuläget och ett isolerat mellanbjälklag under?

  1. Är ganska stor skillnad på kostnad och komplexitet i att lägga el eller vatten på övervåningen.
   Använd lite isolering i bjälklaget så får du upp mer av ”billiga” värmen nerifrån (bara det inte blir för lyhört).
   Stegljuddämpningen man skall lägga under folie golvvärme har inte så mycket med isolering att göra, det behövs för att skydda golvvärmen.
   Vad gäller kostnad att driva så har jag skrivit om det här

 3. Hej.
  Vi har en förgård i fjällen på 12 kvm som har ett befintlig klickgolv som vi tycker är fult. För att spara tid funderar vi på att lägga ett nytt klickgolv ovanpå med golvvärme av folietyp emellan. Förutom att det bygger lite på höjden, ser ni experter några andra problem med den lösningen? Det befintliga golvet har givetvis inte golvvärme.

  1. En förgård låter som något som kan bli blött med smältande snö? Om så är fallet så skulle jag inte rekommendera golvvärmefolie. Då tror jag att någon lösning med värmekabel är mer driftsäkert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!