Golvvärme under klickgolv

Golvvärmefolie under laminatgolv

Att ha golvvärme under ett laminatgolv gör känslan av golvet mycket ”mjukare och levande” och man får inte den typiskt kalla känslan man annars ofta förknippar med just laminatgolv.

Golvvärmefolie under laminatgolv
Govlvvärmefolie under laminatgolv

Många glömmer bort golvvärme när man skall installera nytt klickgolv eller trägolv i sitt kök, vardagsrum eller sovrum.

Det går lika bra att installera golvvärme under klickgolv som under ett vanligt klinkergolv. Det är bara några saker man skall tänka på.


Det finns tre typer av golvvärme för trägolv

För installation av elektrisk golvvärme under laminatgolv finns i praktiken följande tre metoder.

  1. Golvvärmefolie, t.ex. Kelvin Folie-Kit
  2. Värmekablar i en värmespridande matta, t.ex. HeatCom AluMat
  3. värmekablar som läggs i spårade golvskivor, t.ex. T2 Reflecta

Foliesystemen finns i två typer, parallella kolbanor eller etsad aluminium. Här är det de med parallella kolbanor som är att föredra då de har en mer driftsäker konstruktion. Samtliga foliesystem har fördelen att man enkelt anpassar systemet till golvets storlek genom att klippa av folien till önskade längder. Man kan också fördela folien på olika ytor, kablarna som förbinder delarna blir inte varma.

Systemen som bygger på värmekablar inuti värmespridande mattor (vanligen förstärkt aluminiumfolie) måste däremot installeras i hela sin längd, man kan inte klippa av och kassera den sista halvmetern om det skulle behövas. Det går dock bra att klippa folien (och INTE kabeln) när man skall vända vid en vägg.

Använder man systemen med spårade skivor så är man väldigt styrd av spåren när väl plattorna ligger på golvet. Man är därför nästintill tvungen att använda självreglerande kabel, då de går att kapa till önskad längd.

Jag tycker alternativ 1 och 2 är bättre alternativ och fortsättningen av texten handlar huvudsakligen om dessa typer av golvvärme.

Vad skall man tänka på vid installation under trägolv

  • Lägg inte värme under fasta föremål såsom köksskåp och garderober.
  • Ett trägolv skall inte utsättas för högre temperaturer än 27° C, man skall därför säkerställa att man har en termostat med golvtemperaturgivare.
  • Undvik att lägga stegljudsdämpning mellan golvet och golvvärmen då detta isolerar på fel sida.

När man installerar golvvärmen så börjar man med en isoleringsskiva (använd isolering på skivor istället för på rulle, det blir så mycket enklare att jobba då!). I isolerskivan kan man sedan skära ut ett spår för montering av golvtemperatur givaren. När det är gjort rullar man ut folien/mattan ovanpå isoleringen och täcker slutligen allting med en åldersbeständig plast. Plasten är där för att förhindra fuktvandring men skyddar även systemet om man någon gång spiller ut en hink med vatten på golvet. Sedan lägger man klickgolvet direkt ovanpå plastfolien (har du en träregelskonstruktion kan plastfolien ersättas med vanlig lumppapp).

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!