Sök
Stäng denna sökruta.

Termostat till golvvärme

Programmerbar termostat

Det finns många olika termostater att välja bland när man installerar golvvärme och det kan vara svårt att veta vilken termostat man skall ha. Spontant tycker jag inte man skall stirra sig allt för blind på funktionerna och istället välja en som känns diskret och kan sitta på väggen i 10 år utan att man stör sig på den. Ni kommer inte tycka att blå lysdioder är snyggt 2020, tro mig! En väldigt viktig sak när man väljer termostat till golvvärme är att man väljer en med golvtemperaturgivare.

Olika typer av termostater

Golvvärmetermostater kan delas upp i huvudsakligen följande tre typer: Manuell termostat, Digital termostat och Programmerbar termostat.

Manuell termostat

En manuell termostat är en termostat där golvets temperatur väljs med ett mekaniskt vred. Vredet kan vara graderat med en temperaturskala eller bara grafiska symboler. Vad som faktiskt står på skalan är inte så viktigt kan jag tycka, man ställer ju in en temperatur som är behaglig.

Digital termostat

Är i stort sett samma sak som en manuell termostat men man har bytt ratten mot en display och två knappar. Fördelen med en digital termostat kan vara att den är tydlig och att den ofta har belyst display vilket underlättar i mörka lokaler. Ibland kan termostaten fungera som en termometer och visar vilken temperatur man har i golvet just nu.

Programmerbar termostat

En programmerbar termostat kan vara väl värt pengarna då det finns stora besparingsmöjligheter om man utnyttjar funktionerna och låter golvens temperatur gå ner någon grad på nätterna och kanske på vardagarna när man är på jobbet. De är givetvis försedda med den digital display där programvalen görs. Vanligtvis har dom ett par förprogrammerade program som tex är förinställda på att sänka temperaturen på natten. På de flesta termostaterna kan man dock själv styra exakta tider och temperaturer som man vill.

15 svar

 1. Den manuella termostaten på bilden finns den att köpa fortfarande, våran har gett upp,vi behöver ingen ”fräsig” med lampor osv. (den sitter i en garderob) pris och lv tid

  Mvh
  Henry

    1. Den manuella är en OJ termostat. Men det tillverkas också många kopior på den som ser likadana ut.

 2. Hej, vår termostat (den digitala på bild) har lagt av.. den visar bara OFf på displayen, va gör man?

 3. Hej, har bytt ut en gammal T2 Floortemp termostat till en Ebeco 500. Bytte även ut givaren till den som följde med den nya termostaten. Hur vet jag vad jag ska ställa den nya termostaten på i effekt. Nu står den på 400W men hur vet jag vad som är rätt? Det är en liten toalett på ca 3,5 m2.

 4. Hej,
  Har programmerbar termostat enligt översta bilden som börjat bete sig märkligt.
  Visade OFF trots ström fram, efter några tryck på on/off knappen, visas 1H7?

  Är den kass?

  Med vänlig hälsning
  Mattias

  1. Har för mig att den typen av termostater brukade ha ett litet batteri som när det gick sönder kunde börja ställa till med konstiga problem. Möjligen kan man hitta nytt batteri annars blir det nog att byta hela termostaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!