Att byta gammal golvvärmetermostat

Jag får samma fråga hela tiden om och om igen… (Se kommentarerna i detta äldre inlägg)

  • Jag har golvvärme från Thorin…
  • Jag har en T2 floortemp…
  • Jag har en gammal termostat som gått sönder…

… vilken termostat skall jag välja?

Svaret är hela tiden samma sak.

  1. Byt till en som du tycker ser bra ut och som har ett pris du vill betala.
  2. Välj en som kan anpassas till den golvgivare du har eller byt givaren samtidigt.
Svårt att byta golvgivare

Om man läser era kommentarer så ser det onekligen ut som att det nästan aldrig går att få ut golvgivaren ur golvet, vilket inte är så förvånande iofs.

Det som är lite mer besvärande är att man oftast inte verkar veta vilken givare man har (om man ens vet vilken termostat man har) och det är inte så enkelt att ta reda på heller. Om man inte har en multimeter och kan göra en resistans mätning.

Nya termostater kan anpassas till den givare man har

Det som är positivt är att det idag finns flera termostater som kan anpassas till golvgivaren som redan sitter i golvet. Man behöver i teorin inte ens veta vilken typ av givare man har, man kan helt enkelt prova sig fram till vilken inställning som fungerar. 6.8, 10,  12, 15, 25 eller 33 kOhm. Jag brukar rekommendera denna.

bild på t2 floortempT2 Floortemp är lite speiell

Det finns ett undantag som tyvärr är både vanlig och av ganska dålig kvalité, T2 Floortemp. Den termostaten går verkligen ofta sönder och leverantören har bytt givare på sina nya termostater så dom är inte  bakåt kompatibla. Jag har faktiskt på allvar sett att dom har svarat kunder att den ända lösningen är att bila upp golvet och byta givare. Vilket är ett sinnessjukt förslag när det finns termostater av andra fabrikat som passar.

Här är mitt förslag Golvvärmetermostat K1n eller om man vill ha digital display HC70. Båda två fungerar utmärkt som ersättare för T2 Floortemp.

För lite mer allmän information om termostater kan ni läsa detta inlägg om termostater. Det har dock några år på nacken så när jag skrev det fanns inte termostaterna som kunde anpassas till givaren.

Relaterade artiklar

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Golvvärmeblogg

Så då har Golvvärmekungens blogg öppnat! Bloggen kommer huvudsakligen handla om följande Installationsmetoder Utvalda produkter

Läs mer »

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!