Vad är ett Ställdon och hur fungerar det?

ställdon monterade på en fördelareStällmotor, aktuator, motorventil, termoventil, termodon, ställdon o.s.v. kärt barn har många namn brukar det ju heta.

Ingen annan del i ett golvvärmesystem har så många olika benämningar som just ställdonen. Men vad är ett ställdon, vad gör det och hur fungerar det?

”Ett ställdon är en anordning som används för att styra en mekanism eller mekaniskt system. Ställdonet styrs av en signal och omvandlar denna signal till en mekanisk rörelse eller en annan fysikalisk effekt.” –wikipedia

Ställdon används i många olika sammanhang, tex i benen på ett höj/sänkbart skrivbord och i elektriskt justerbara bilsäten. Men om vi återgår till golvvärme och de ställdon vi kommer i kontakt med där så är deras funktion att trycka på stiftet på ventilerna på en fördelare. Ventilerna i sin tur reglerar flödet i en given golvvärmeslinga.

Normaly Closed eller Normaly Open ställdon

Ett vanligt utseende på ett ställdon för golvvärmeDe flesta ställdon till golvvärme är så kallat termoelektriska ställdon. Dom fungerar så att elektricitet värmer upp ett motstånd som i sin tur värmer en vätska/gas/vax som expanderar i en hylsa och på så vis alstrar en linjär kraft. Ställdonen finns för 230V eller 24V (finns 120V modeller för Nordamerika också) samt av två typer som kallas Normaly Closed NC eller Normaly Open NO. Skillnaden på de två är helt enkelt om dom skall röra sig uppåt eller neråt när man slår på strömmen.

Normaly Closed är den vanligaste typen och dom trycker alltså ner piggen i normalläget och ventilen är då stängd. Slår man på ström till ställdonet så rör det sig uppåt och ventilen öppnas. Mycket enkelt egentligen.

Det vanligaste är att man använder 24V ställdon och att man har någon form av kopplingsbox och transformator som kopplas mellan termostaterna och ställdonen. På så vis underlättas monteringen och hopkopplingen av flera ställdon med en termostat.

Men man kan också använda helt vanliga termostater för 230V och koppla direkt till ställdonen. Detta kräver dock elektriker och då blir det genast lite besvärligare.

2 svar

  1. Vore bra med info som är lite färskare än från 2018, nästan 5 år sedan.

    Jag letar utan framgång efter motordrivnas ställdon för fördelare till golvvärme som styrs av trådlösa rumstermostater. Känns som en självklar teknik år 2023. Men jag har ändå inte lyckats hitta.

    1. Jag skulle säga att ställdonsmarknaden ser identisk ut idag som 2018 så förstår inte riktigt varför du letar. Får se när det blir nytt inlägg om ställdon. Jag tycker dessutom att du letar efter en dum och onödigt komplicerad lösning. Du vill ha ett ställdon med inbyggd radiomodul samt någon form av lösning för programmering. Det skulle innebära att varje ställdon skulle behöva en uppsättning komponenter som idag sitter i styrboxen. Med tanke på att det genomsnittliga antalet ställdon i en normal installation är runt 6-7 st så skulle det då kosta 6 ggr så mycket att göra som du tänkt. Dessutom så brukar man köra ställdonen på 24V för att underlätta installation utan elektriker så då behövs ändå en extern transformator. Ställdon är dessutom en produkt som är väldigt billig, tillverkningskostnaden är runt 30-40 kr, så att börja stoppa i elektronik är inte något tillverkaren är så sugen på tror jag.
      Batteridrivet känns inte heller så praktiskt. Men vi får se vad 2023 ger oss… kanske skriver jag ett nytt inlägg om nya ställdon innan året eller åtminstone 20 talet är över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!