Sök
Stäng denna sökruta.

Vad är ett Ställdon och hur fungerar det?

ställdon monterade på en fördelareStällmotor, aktuator, motorventil, termoventil, termodon, ställdon o.s.v. kärt barn har många namn brukar det ju heta.

Ingen annan del i ett golvvärmesystem har så många olika benämningar som just ställdonen. Men vad är ett ställdon, vad gör det och hur fungerar det?

”Ett ställdon är en anordning som används för att styra en mekanism eller mekaniskt system. Ställdonet styrs av en signal och omvandlar denna signal till en mekanisk rörelse eller en annan fysikalisk effekt.” –wikipedia

Ställdon används i många olika sammanhang, tex i benen på ett höj/sänkbart skrivbord och i elektriskt justerbara bilsäten. Men om vi återgår till golvvärme och de ställdon vi kommer i kontakt med där så är deras funktion att trycka på stiftet på ventilerna på en fördelare. Ventilerna i sin tur reglerar flödet i en given golvvärmeslinga.

Normaly Closed eller Normaly Open ställdon

Ett vanligt utseende på ett ställdon för golvvärmeDe flesta ställdon till golvvärme är så kallat termoelektriska ställdon. Dom fungerar så att elektricitet värmer upp ett motstånd som i sin tur värmer en vätska/gas/vax som expanderar i en hylsa och på så vis alstrar en linjär kraft. Ställdonen finns för 230V eller 24V (finns 120V modeller för Nordamerika också) samt av två typer som kallas Normaly Closed NC eller Normaly Open NO. Skillnaden på de två är helt enkelt om dom skall röra sig uppåt eller neråt när man slår på strömmen.

Normaly Closed är den vanligaste typen och dom trycker alltså ner piggen i normalläget och ventilen är då stängd. Slår man på ström till ställdonet så rör det sig uppåt och ventilen öppnas. Mycket enkelt egentligen.

Det vanligaste är att man använder 24V ställdon och att man har någon form av kopplingsbox och transformator som kopplas mellan termostaterna och ställdonen. På så vis underlättas monteringen och hopkopplingen av flera ställdon med en termostat.

Men man kan också använda helt vanliga termostater för 230V och koppla direkt till ställdonen. Detta kräver dock elektriker och då blir det genast lite besvärligare.

15 svar

 1. Vore bra med info som är lite färskare än från 2018, nästan 5 år sedan.

  Jag letar utan framgång efter motordrivnas ställdon för fördelare till golvvärme som styrs av trådlösa rumstermostater. Känns som en självklar teknik år 2023. Men jag har ändå inte lyckats hitta.

  1. Jag skulle säga att ställdonsmarknaden ser identisk ut idag som 2018 så förstår inte riktigt varför du letar. Får se när det blir nytt inlägg om ställdon. Jag tycker dessutom att du letar efter en dum och onödigt komplicerad lösning. Du vill ha ett ställdon med inbyggd radiomodul samt någon form av lösning för programmering. Det skulle innebära att varje ställdon skulle behöva en uppsättning komponenter som idag sitter i styrboxen. Med tanke på att det genomsnittliga antalet ställdon i en normal installation är runt 6-7 st så skulle det då kosta 6 ggr så mycket att göra som du tänkt. Dessutom så brukar man köra ställdonen på 24V för att underlätta installation utan elektriker så då behövs ändå en extern transformator. Ställdon är dessutom en produkt som är väldigt billig, tillverkningskostnaden är runt 30-40 kr, så att börja stoppa i elektronik är inte något tillverkaren är så sugen på tror jag.
   Batteridrivet känns inte heller så praktiskt. Men vi får se vad 2023 ger oss… kanske skriver jag ett nytt inlägg om nya ställdon innan året eller åtminstone 20 talet är över.

   1. installera hyresvärder detta i hus vart dom gärna vill kunde reglera och sänka värmen i huset?

    om dom innan bara hade full ös eller inget ös? Då kan dom nu köra ”full ös men den släpper ändå bara ut den minimalla mängd som dom vill ge folk ?

    Eller är jag helt ute och cykla? samt kan dessa kontrolleras/styras från avstånd från en dator eller det kan bara ställas på om man är på plats ? (Detta handlar om själva värmen i hela huset och inte bara golv värme.

    1. Jag tror du förenklar och generaliserar lite mycket här! Men Ja ett ställdon kan användas för att styra en ventil på distans. Det ger oftast en bättre och jämnare värme om man har termostater och ställdon som reglerar än om man gör det manuellt. Men när det gäller hyresvärd och värme så har det nog mer med hyresvärden att göra än själva teknologin.

 2. Är ställdonen binära? Dvs är de alltid på eller av? Jag gissar att det är så. Vorde det inte bättre om de vore linjära för att få en mer jämn värmefördelning? Vad händer med flödet i övriga kretsar när ställdonen stänger en krets eller två? Är det inte bättre att bara ställa in värmen genom att manuellt justera flöden till en bra temperatur och sedan låta pannan jobba mot en utomhus termostat?

  1. Ja ett ställdon är antingen öppet eller stängt. Det hade såklart varit bättre med ett ställdon med återkoppling och variabelt läge. Så att man tex kunde styra mot 30% öppet eller liknande. Sådana ställdon finns men priset är 10 ggr högre. Den konventionella typen av ställdon är ”billiga” och driftsäkra. Det är desutom så att ett vanligt ställdon är trögt. dvs det tar en stund att gå från öppet till stängt. Detta ger möjlighet att laborera med regleringen för att skapa halvöppna lägen. MOderna reglersystem utnyttjar detta och använder PWM för att hålla ett ställdon halvöppet.
   Gällande att bara ställa flöde och sedan styra från pannan går bra men det har sina begränsningar. Du kan på det viset hålla en jämn genomsnittstemperatur i byggnaden men olika värdeförhållanden och tid på dygnet förändrar olika rums energibehov, resultatet blir varierande temperatur i olika delar av huset. Det är det ett reglersystem med rumstermostater kontrollerar.

   1. Tack för det utförliga svaret. Vad händer med flödet i övriga kretsar när ställdonet stänger en krets? Bör inte flödet i dom andra kretsarna öka då? Känns som att den totala energivinningen därmed försvinner? Kanske jag som tänker fel angående flöden?

    1. Det stämmer, flödet kommer öka lite i alla andra slingor när ett ställdon stänger en slinga. Men då det sitter rumstermostater även i de andra rummen så kommer då vid behov även de termostaterna strypa flödet i sina slingor. Därför tycker jag att det bästa systemet är ett där flödet är fullt öppet på samtliga slingor och man sedan låter reglersystemet hålla balansen på temperaturen i alla rummen genom att öppna och stänga flödet i respektive slinga. Under normal drift kan en termostat öppna och stänga flödet i en slinga flera gånger under en time. Även om det normalt är mycket trögare än så. Idag har man mer datorkraft i reglersystemet till golvvärmen än vad första månlandaren hade så kapacitet att reglera finns det så det räcker!

 3. Jag har ett nytt golvvärmesystem med 9 stycken slingor. Står i valet ifall jag ska köpa ställdon, rumstermostater samt motagarsystem för runt 15.000kr eller bara fösöka trimma in systemet manuellt. Blir ju säkert en besparing med termostater men frågan är om den är tillräckligt stor.

 4. Hur står sig ”smarta” termostater mot beprövade styrdon. det finns en uppsjö av varianter på marknaden. enkelt med en display /givare i varje utrymme samt en termostat monterat på fördelaren som kan styras utifrån, temperatur i rummet, vädret, elpriser ovs.

  1. Jag har inte sett någon bra lösning där man använder ”smarta” termostater på fördelaren hittills. Ser ett par problem med den lösningen.
   1. Batterier i varje ställdon/termostat känns onödigt på en fast monterad enhet som är enkel att ansluta till spänning.
   2. Sensor sitter i termostatvredet/ställdonet som då mäter temperatur i skåpet. Externa givare gör att priset drar iväg lite.
   OM någon har ett exempel på kombination av enheter för att få en bra helhet så tittar jag gärna på det!

 5. Hej,jag har en Nibe frånluft värmepump och thermotech golvvärme på nedre botten 5 slingor,öppet planlösning. 2 styrningspanel på nedre botten som står hela tiden vridna till max. Min fråga är om jag behöver ställdon (dem är trassiga nu måste bytas). Kan jag inte bara köra utan ställdon,öppna till max dem 2 termostat på rum och styra värme från värmepumpen?
  TAck för info,Stefan

  1. Jo det är klart man kan köra utan rumsreglering. Men känns dumsnålt att inte köpa två nya ställdon. Du har ju redan hela reglersystemet och rumstermostaterna.

 6. Hej, har haft ett ställdon som slutat fungera. Den släpper från fästet, har flyttat till annan slinga och den beter sig likadant. Beställde nytt don, men lyckades beställa ett med lägre effekt 1,8w istället för 2,0w.
  Kan jag använda det med lägre effekt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!