Golvvärmetermostat och värmekabel av olika fabrikat?

Manuell termostat
Manuell termostat
Välj fritt den termostat du vill ha

Jag skrev igår om termostater och har fått några följdfrågor som jag tänkte reda ut. Många tror felaktigt att man måste använda en golvvärmetermostat från samma tillverkare som värmekabeln man använder.

En termostats funktion är i grunden mycket enkel. Den mäter temperaturen och om temperaturen är lägre än angivna så värmer den golvet.

Man kan fritt välja valfri golvvärmetermostat till sin golvvärme!

I stort sett alla golvvärmetermostater på marknaden är klassade till 3200W eller mer och så länge den totala effekten på värmekabeln är mindre än detta kan man använda den termostat som har funktion, pris och utseende efter smak.

Man bör dock välja en med minst följande ”funktioner”

  • IP21 (termostaten tål vattenstänk)
  • Golvtemperaturgivare
  • Kompatibel med ELJO eller ELKO
  • Tillverkare med svenskt kontor eller agentur (underlättar om ni får problem)

Vad som dock kan vara värt att notera är att många ”noname” termostater på marknaden kan hålla bristande kvalitet. Golvvärmetillverkarnas egna termostater brukar vara av en hög kvalitet och ni kan förvänta er en bättre service om den mot förmodan går sönder.

En bra och prisvärd golvvärmetermostat som jag rekommenderar är Kelvins termostat Laxvik

Passar termostaten till min befintliga golvtemperaturgivare?

I de fall man redan har en värmekabel och vill hitta en ny termostat till den är fallet lite mer komplicerat. Ibland är nämligen golvtemperaturgivaren fastgjuten i golvet , då skall även givaren passa vilket inte alltid låter sig göras lika lät.

Givaren till golvvärmetermostater är ett motstånd som ändrar resistans med temperaturen, motståndet har lägre resistans ju högre temperaturen är, NTC (Negative Temperature Coefficient). Då resistansen ändras kan termostaten därför avgöra vilken temperatur man har i golvet.

10 kΩ är standard idag

Idag skulle jag säga att en golvtemperaturgivare med resistansen 10 kΩ (vid 25° C) är standard. Det finns dock vissa tillverkare som envisas med att konsekvent välja sina egna godtyckliga nivåer. Detta gör att man inte alltid kan använda samma sensor från en termostat till en annan.

Andra resistansnivåer vid 25 grader för golvtemperaturgivare kan vara 15, 33 eller 100 kΩ. Var därför noga med att ni kan få ut den befintliga givaren ur golvet innan ni beställer termostat. Sitter givaren fastgjuten i golvet måste ni helt enkelt hitta en kompatibel termostat.

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!