Sök
Stäng denna sökruta.

Golvvärmetermostat och värmekabel av olika fabrikat?

Manuell termostat
Manuell termostat
Välj fritt den termostat du vill ha

Jag skrev igår om termostater och har fått några följdfrågor som jag tänkte reda ut. Många tror felaktigt att man måste använda en golvvärmetermostat från samma tillverkare som värmekabeln man använder.

En termostats funktion är i grunden mycket enkel. Den mäter temperaturen och om temperaturen är lägre än angivna så värmer den golvet.

Man kan fritt välja valfri golvvärmetermostat till sin golvvärme!

I stort sett alla golvvärmetermostater på marknaden är klassade till 3200W eller mer och så länge den totala effekten på värmekabeln är mindre än detta kan man använda den termostat som har funktion, pris och utseende efter smak.

Man bör dock välja en med minst följande ”funktioner”

 • IP21 (termostaten tål vattenstänk)
 • Golvtemperaturgivare
 • Kompatibel med ELJO eller ELKO
 • Tillverkare med svenskt kontor eller agentur (underlättar om ni får problem)

Vad som dock kan vara värt att notera är att många ”noname” termostater på marknaden kan hålla bristande kvalitet. Golvvärmetillverkarnas egna termostater brukar vara av en hög kvalitet och ni kan förvänta er en bättre service om den mot förmodan går sönder.

En bra och prisvärd golvvärmetermostat som jag rekommenderar är Kelvins termostat Laxvik

Passar termostaten till min befintliga golvtemperaturgivare?

I de fall man redan har en värmekabel och vill hitta en ny termostat till den är fallet lite mer komplicerat. Ibland är nämligen golvtemperaturgivaren fastgjuten i golvet , då skall även givaren passa vilket inte alltid låter sig göras lika lät.

Givaren till golvvärmetermostater är ett motstånd som ändrar resistans med temperaturen, motståndet har lägre resistans ju högre temperaturen är, NTC (Negative Temperature Coefficient). Då resistansen ändras kan termostaten därför avgöra vilken temperatur man har i golvet.

10 kΩ är standard idag

Idag skulle jag säga att en golvtemperaturgivare med resistansen 10 kΩ (vid 25° C) är standard. Det finns dock vissa tillverkare som envisas med att konsekvent välja sina egna godtyckliga nivåer. Detta gör att man inte alltid kan använda samma sensor från en termostat till en annan.

Andra resistansnivåer vid 25 grader för golvtemperaturgivare kan vara 15, 33 eller 100 kΩ. Var därför noga med att ni kan få ut den befintliga givaren ur golvet innan ni beställer termostat. Sitter givaren fastgjuten i golvet måste ni helt enkelt hitta en kompatibel termostat.

199 svar

 1. Har en trasig termostat med 33kΩ givare.
  Hittade en prisvärd termostat där medföljer
  en 100kΩ givare. Vet inte om det går att byta givaren,
  kan kanske gå att dra ut den gamla men vete fn om det
  går att pilla en ny.
  Vad skulle hända om man använder en 33kΩ till en
  termostat för 100kΩ givare?

  1. Termostaten mäter resistansen på givaren för att se vilken temperatur det är. givarna är NTC (negativ temperatur koefficient) vilket betyder att resistansen minskar ju varmare det blir. säg som exempel att resistansen minskar 1kOhm per grad. Om du då använder en givare som är 33kOhm vid 20 grader till en termostat som skall ha en 100kOhm givare. då kommer termostaten tro att det är 87 grader varmt, när det egentligen bara är 20. termostaten kommer då aldrig att värma golvet.

 2. Hej!

  Jag har golvvärme i mitt badrum som installerades innan jag flyttade in. Det är 10 kOhm, t2 blue(?).

  Jag har följande problem:

  När jag sätter på golvvärmen blir det (ibland) varmt och når den temperatur som jag satt, tex 25 grader. Sedan slår den av och golvet värms inte och går ned till typ 18 grader. Jag har inga felmeddelanden på displayen eller något annat problem vad jag vet. Har en likadan golvvärme i hallen och den fungerar utan problem.

  Har du något tips? Jag är extremt otekniskt. Bör man ta in en elekriker? Jag har ett papper med 10 års garanti på golvvärmen, kan detta gå på den?

  Hälsningar

  1. Det är troligen reläet i termostaten som är slut. Byt termostaten mot en ny. Det finns nya för under 500 SEK.
   Garantin kommer nog inte gälla för din termostat men ring till tillverkaren och försök.

 3. Hej!
  Bytte precis termostat och golvgivare då det gamla inte fungerade alls. Funkar nu men är tvungen att dra upp termostaten till över 30 grader för att få en behaglig temperatur på golvet och i rummet. Använder givare i golvet. Är det fel Ohmtal inställt på termostat eller vad kan det bero på?
  Tack för ett bra forum – MVBH Ola

  1. Har du använt givaren som följde med termostaten och det ändå blir fel så kan det var en inställning an givartyp. Det borde ju dock i så fall visa sig redan i displayen då den också borde visa fel temperatur.

 4. Hej Kungen!
  Har enligt dina rekommendationer precis införskaffat ett nytt termostat då mitt gamla t2 Floornet termostat givit upp.
  Det blev ett K1n, eftersom det kändes onödigt lyxigt med programmeringsfunktioner.
  Tror du jag kan koppla in det på befintlig golvgivarkabel eller måste den bytas till den nya? Mitt golv är ca 17 år gammalt.
  Tacksam för svar, Mats

  1. Om du använder en termostat med 100kOhm givare så kan du använda din befintliga givare i golvet.

 5. Installerade golvvärme i badrummet 2008. Nu blir inte golvet varmt . Termostaten är en ARDEX PV11, när man slår på termostaten så tänds lysdioden med skarpt sken men direkt så avtonar styrkan på lysdioden och den bara lyser svagt och golvet förblir kallt. Troligt fel ????

  1. Termostaten är kass. Byt den mot en ny så kommer det funka. Välj en som inte ”tillverkas” av en cementtillverkare så kanske du får lite bättre kvalitet också…

 6. Hej
  Har en Devi 530. Termostaten slår till och från hela tiden (var 5-10 s) . Golvet blir varmt men det känns som spannet som den mäter och reagerar på är minimalt . Därav så slås värmen av och på hela tiden.
  Förslag på åtgärd ?
  Mvh

 7. Hej
  Jag har precis installerat golvvärme i min tvättstuga, T2 röd med ebeco termostat.
  Nu råkar det vara så att givaren har gjutits in i golvet precis bredvid rören som leder det vattenburna radiatorvattnet. Som också ju värmer golvet lokalt, precis vid givaren.
  Kan det vara så olyckligt att denna värme ”lurar” termostaten att golvet är varmt (vilket det ju iofs är, men väldigt lokalt), så den då onte vill värma övriga golvet?
  Ska inte T2 röd vara så smart att den värmer golvet på dom ställen ( alltså överallt utom där givaren sitter) som är kalla?
  Vad är mina alternativ? Installera rumsgivare istället? Eller en till givare, någon annan stans? (känns jobbigt att bryta upp gjutningen)
  Kan man då kanske sätta givaren ytligt?

  1. Ahh tråkig miss! Det är nästan omöjligt att få en reglering att fungera om givaren påverkas av andra värmekällor. De flesta golvvärmetermostater har inbyggd lufttemperaturgivare också så jag hade ställt in det så den reglerar på luft temperaturen istället.
   Vad gäller T2 så har du missuppfattat möjligheterna lite. Läs lite här.

   Du skall såklart inte behöva bryta upp golvet för det här!

 8. Hej!
  En elfirma installerade, i juni förra året, golvvärme i mitt badrum på 3kvm. De valde den självreglerande kabeln T2 röd som inte fungerar bra för mig. Det blir varmt ibland och då inte jämnt över hela golvet men värmen sänks av sig själv när jag inte använder badrummet så att golvet är kallt när jag går in. De har bytt termostat en gång från en programmerbar till en vanlig med ratt, Raychem men de har inte hjälpt. Har haft någon annan som har ställt in termostaten på golvgivaren. Ingenting hjälper. På bilderna tagna med värmekamera kan man se att kablarna är lite slarvigt upplagda, dvs med mindre mellanrum på vissa ställen. De säger att det inte är något fel i det men att det kan vara så att plattsättaren flyttade på givaren när han flytspacklade golvet. Vilket är rätt? Varför blir det inte en konstant temperatur över hela golvet och varför blir golvet kallt när badrummet inte används?

  1. Spontant tycker jag det är synd att du har fått T2-röd kabel installerad i golvet. Det hade blivit både bättre och billigare ed en vanlig serieresistiv kabel i ditt golv.
   Installatörerna skiter i detta och väljer den självbegränsande kabeln av ren bekvämlighet då dom då inte behöver förbereda sig innan jobbet och bara tar så mycket kabel som råkar behövas just för stunden. Jag blir extremt irriterad när jag om och om igen hör om detta…
   Men men, bortsett från det så är det klart att din golvvärme ändå bör fungera.
   Det låter konstigt att den sänker värmen över tid och min första misstanke hade också varit termostaten men den är ju bytt. Då kvarstår golvgivaren, om den är monterad för nära en värmekabel så skulle du kunna få ett liknande problem men det borde mer arta sig som variationer i golvtemperatur. Du skulle kunna använda en termostat med lufttemperatur givare istället för golvgivaren. Om du då fortfarande får problem så har man åtminstone uteslutit problem med placering av golvgivaren. Då kan man återföra ansvaret för felsökningen på firman som sålt kabeln.

 9. Tack så mycket för svaret! Har haft kontakt med återförsäljaren också, hoppas de löser det.
  Med vänlig hälsning,
  Alice

 10. Hej,
  Fråga
  Termostatbyte, har golvtermostat modell äldre (30 år med termostat relä i) som är slut och behöver bytas.
  Den är kopplad med nolla/fas in och BARA FAS(?) till värmekabel ut (värmekabel ca 800W) ?
  Givaren är på ca 15 kOhm.
  Vad är det för golvvärmetermostat som passar att ersätta med Laxvik, Tylösand eller?
  Tack på förhand
  Mvh
  Nik

  1. Termostaten är rimligen ansluten till både fas och nolla på värmekabeln, men det fungerar ju även om nollan på värmekabeln är ansluten direkt till nollan någon annan stans. Nog bäst att du ber en elektriker titta på dedär. Vad gäller termostat så kan du välja fritt bland termostater som passar med din 15kOhm givare, alternativt byta givare också.

 11. HeJ!
  Har två stycken likadana Ebeco termostater av äldre modell, de är enkla med bara ett vred för att ställa in temperaturen. Den ena styr en golvvärme i hallen och den andra golvvärmen på toaletten. De var installerade i lägenheten innan jag köpte den. Den ena termostaten är det väldigt svårt att reglera temperaturen på, den uppför sig som antingen skitvarmt eller iskallt. Jag tog och mätte resistansen på givarna till båda termostaterna. Den som jag tycker fungerar bra hade 10kOhm och den som fungerar dåligt hade 20kOhm(19.77kOhm).

  Kan det vara något fel på givaren, om inte … känner du till någon prisvärd termostat som fungerar till en 20kOhms givare? Den ska passa i Eljo Trend, då de andra brytarna i lägenheten har de vill jag inte byta. Vill helst slippa byta givaren, då jag är osäker på hur installationen av golvvärmen är gjord och om jag kan lyckas pilla ner den nya givarkabeln. Byter hellre termostat.

  1. Svårt att säga vad som är fel, har det någonsin fungerat? Om inte så låter det som att elektrikern blandat ihop golvgivarna från olika termostater.
   I så fall skulle du troligen få funktion igen om du köper en ny termostat som kan använda 20kOhm givare…

 12. Hej. Har golvvärme ”Devi 530” som nu blinkar röd-grön ca 10 ggr/min. Kan det vara termostaten, givaren eller annat. Var köper jag bäst en ny om det behöver bytas….

  1. Det är nästan alltid själva termostaten som går sönder. Jag hade börjat med att byta den till något nytt. Har du lite otur så är det golvgivaren som är trasig, i så fall behöver den också bytas. När det gäller inköp av ny termostat så tycker jag att du skall välja den leverantör som ger bästa kombination av pris och service. Mitt tips är golvvärmebutiken.se men det finns såklart många andra alternativa leverantörer du kan vända dig till.

 13. Hej!

  Vi har en Devireg 520 som termostat till golvvärmen i vårt badrum.
  Den lyser konstant rött men golvvärmen kommer och går dvs ibland är det varmt men oftast är det kallt.

  Är det termostaten som är galet eller är det nåt med golvvärmen?

  1. Ja jag tror det är något glapp i termostatens relä. Det kan också vara glapp i anslutningarna.

   1. Hej
    Har en programerbar T2 termostat som håller ca 2.5 år (2 tidigare gav upp helt)ch sedan behöver bytas. Denna gång visar den alla siffror rätt, inga felmeddelanden men ingen värme i golvet. Klickar till efter 20 sek och lika kallt som innan, är det dags igen eller har jag av misstag hamnat vid sidan av. Tänkte om det var möjligt byta ut till en 100% robust manuell. Måste man vara elektriker för att göra bytet?

    1. Vad har du för värmekabel kopplad till den och hur stor? Om termostaten är överbelastad så minskar livslängden. T2 termostaterna används ofta med T2-röd kablarna och dom sliter mycket på termostaterna då startströmmarna är höga.
     Men oavsett så hade inte jag valt en T2 termostat vid ev.byte. Det finns många bättre och mer prisvärda att välja på.

 14. Hej.

  Tack för en bra guide. Jag har golvvärme med termostat OJ Microline OTC-1991 som fram tills nu fungerar perfekt, men nu har sannolikt reläet gått sönder så den ibland börjar värma vid angiven temperatur och ibland inte. Termostaten visar med diod att den värmer men ingen spänning släpps igenom om man inte manuellt slår av och på termostaten igen. Givaren verkar fungera.

  Dags för byte av termostat alltså. Jag vill ansluta den till befintlig givare då jag är rädd att dra sönder de gamla och det var förra ägaren som installerade så jag vet inte hur bra rören är.

  Fråga: hur vet jag vilket motstånd min givare har, så att jag köper en termostat som passar givaren? Har OTC någon standard eller kan jag mäta det på något sätt?

  Med vänlig hälsning,
  Martin

  1. Jag är ganska säker på att givaren är en 12 kOhm givare på OJ eller om det va 10 kOhm. Köp en termostat som kan ställas in efter givartyp. Tex Laxvik kan anpassas till både 10 och 12 kOhm så det skall nog inte vara några problem för dig att uppgradera.

 15. Hej! Jag har ett gammalt termostat från Nexans som gått sönder. Tyvärr går det inte att dra ur golvgivarkabeln, och när jag mätt upp motståndet så är det 13,5kOhm. Jag har inte lyckats hitta något nytt termostat som passar detta motstånd, hoppas ni kan hjälpa mig! Mvh, //Daniel

  1. Jag gissar att det är 12 eller 15 kOhm standard på din givare. Då finns det många bra alternativ. tex Laxvik termostaten från Kelvin

 16. Har ersatt en AMIK termostat med en A-collection 8580210 men kunde inte byta ut givaren då slangen ut i golvet var 10mm slang. AMIK givare är på 13 kOhm den som följde med nya termostaten har jag inte hittat någon uppgift på, om den är 10 kOhm vad innebär det?
  Är det så att det endast blir skalan på termostaten så inte blir exakt som temperaturen i rummet?

  1. Du får en offset på skalan. Det kommer fungera men det hade varit mycket bättre att köpa en termostat som kunde anpassas till din golvgivare. Vad jag kan se så köper a-collection sina termostater av OJ Electronics men det finns många kopior också så svårt att va säker, men deras artikelnummer påminner om OJs. I så fall har jag för mig att det är 10 eller 12 kOhm. OJ Electronics är väldigt hemliga med vilken typ av givare dom använder. (enkelt att mäta om man råkar ha en tillgänglig såklart, men det har inte jag här).

 17. Hej! Jag har en termostat som på bilden (Euroheat). Den fungerar utmärkt. Dock har plasten gulnat och jag tänkte byta till renova från schnieder. Vet du resistansen på Euroheatern?

  1. Jag känner inte till Euroheat tyvärr. Men jag tror inte att dom är tillverkare utan bara ett varumärke som satt sitt namn på en termostat. Den på bilden är från OJ Electronics men det finns många kopior. Vanligen är givarna 10 eller 12 kOhm.

 18. Hej
  Jag har ett värmegolv T2 från år 2000. Nu har termostaten gått sönder efter 20 år. Köpte en ny som har annat Ohm tal men får inte loss kabeln.
  Finns det ett annat märke jag kan byta till?

 19. Hej
  Min termostat har slutat att fungera (gammal) men när jag googlar för att hitta information om existerande får jag inga träffar (den satt installerad när jag köpte huset). Termostaten heter espel-1.
  Jag har inte försökt få ut givaren ännu utan hoppas på att det går byta till en med samma givare har du någon rekommendation

  1. Jag har aldrig hört talas om espel-1 så svårt att säga… Vad är det den styr? Vattenburen eller elektrisk golvvärme eller något annat? Har den en golvgivare? Mät resistansen i golvgivaren och återkom så kan jag hjälpa dig med lite förslag.

   1. Tack, jag hittar inte heller någon information om den på nätet men det är till elektrisk golvvärme, dock såg jag en i Finland som frågade om det var 75 Ohm men det blev aldrig besvarat.
    Det verkar som att den är finsk då den har en finsk garantistämpel (eller vad det heter) och under kretsschemat står det: Un 220V/50Hz, 10A/250VAC, IP 30, Espel-1 samt FI stämpel. Den är minst 10 år gammal.

    Jag har inte tagit ut den ännu men antar att det börjar bli dags, mäter resistansen då.
    Jag planerar att byta givaren och ifall jag inte kan få ut den gamla så öppnar jag upp väggen nere vid listen och lägger en ny så gott det går. Min förståelse från all information du skrivit här är att det då inte bör vara något problem men att jag måste bara koppla jord direkt då den idag kopplas i givaren

    1. Det är väl kanske inte troligt att du ser detta men försöka duger 🙂
     Jag har ett likadant termostat som nu gett upp, mätte du någonsin resistansen på ditt?

 20. Hej!

  Tack för en grym hemsida!

  Jag har en TERMOSTAT OTN-1991 OJ MICROLINE som slutat fungera. Ska nu köpa ny termostat men är osäker på vilken jag bör köpa. Fungerar K1N måntro?

  Med vänlig hälsning,

  Mikael

  1. OJ electronic använder 15 kOhm givare på sina termostater så K1n funkar inte (den använder 100kOhm) om du inte samtidigt byter givaren.
   Jag skulle istället använda mig av någon modernare termostat där man kan ställa olika värden på golvgivaren och då i ditt fall välja just 15kOhm.

    1. Jag undrar faktiskt om dedär är en OJ termostat. Står AMIK i namnet och en bild på en OJ. Det är en termostat som kopierats mycket… Priset tyder på en kopia. Men testa den. Annars är Laxvik ett bra alternativ som sagt.

 21. Hej
  Har precis låtit installera ett Kelvin foilkit med termostat Tylösand.
  Elektriker som installerade filmen och termostaten med golvsensor.
  Tycker inte det funkar bra med termostat inställd på golvgivare visar den betydligt högre temp än i rummet och startar därmed inte uppvärmning. Slår jag över till rumsgivare värmer den och säger 22 C för att 5-10 min senare visa 26 C och avslagen värmning. Är det termostaten eller är golvgivaren felaktigt installerad.
  Tacksam för svar.
  Mvh Fredrik

  1. Du får nog vända dig till återförsäljare och fråga eller studera manualen. Det är däremot så att man inte ska ha mer än 27 grader i ett golv med trä/laminat så det kan vara golvgivaren som stoppar på grund av sådan inställning… det borde dock bli varmt i rummet efter ett tag om det är 26 grader i golvet.

 22. Hej!

  Jag har en ELKO PLUS TERMOSTAT T16 50°C SVART till golvvärmen i badrummet och reläet klickar igång och lyser rött (som ska indikera att det värmer) för att sedan klicka av direkt efter oberoende vilken temp jag sätter termostaten på.
  Jag har mätt golvgivare som visar på 11 kOhm vilket verka stämma bra med temperaturen i rummet.
  Är det bara till att byta termostat eller kan det vara något annat fel?
  Tacksam för svar.
  Hälsningar
  Johan

 23. Hej!
  Jag har haft tre olika termostater i mitt 3 kvm badrum på tre år, den sista är en Raychem Senz wifi (kabel T2-röd självbegränsande, och givare bytt två gånger) som jag haft på konstant värme men nu säger elektrikern att han ska testa byta till en analog för att golvvärmen inte ska sänkas på natten av sig själv som det gör nu. Undrar om du gör hembesök och söker fel i andras installationer. Jag skulle vilja ha någon som kan så mycket som du som kan kolla på min golvvärme som har varit dålig från början. Ingen verkar hitta felet.
  Mvh
  Alice

  1. Jag gör inte hembesök om det inte bjuds på tårta och kallas! Tre termostater på tre år!? det va inte bra, jag förutsätter att du fått byten på garanti. Jag tycker dock att T2 termostaterna över lag alltid varit av lite tvivelaktig kvalitet. Jag hade bytt till ett annat fabrikat. T2 röd kablarna är dock väldigt slitsamma för termostaterna framför allt om golvet tillåts svalna under perioder.

 24. Hejsan. Grym hemsida!

  Jag har en T2 som startar om sig 1 gång i minuten. Vad kan detta bero på? Den är för övrigt från 2016.

  1. Svårt att säga vad det exakt beror på men den är uppenbarligen trasig (kollat att det inte är glapp i inkopplingen förutsätter jag). Byt den mot en ny är nog tyvärr svaret du kommer få vart du än vänder dig, trist på en så ny grej. nvent skryter med långa garantier så jag hade bett om en ny från dom. Om det inte går får du tyvärr köpa en ny jag gillar just nu framför allt Tylösand WiFi termostaten från Kelvin.

 25. Hej,

  Jag har en termostat till elektrisk golvvärme installerad 1999. Det står Matema Protemp på termostatet. Jag hittar ingen info om den alls när jag söker på internet. Vet ni möjligtvis vad det är för typ av golvsensor till det termostatet och vilken resistans det har?

  1. Hej,

   Nej jag vet inte vad dom hade för givartyp. Men jag skulle gissa på 10 eller 12 kOhm. (tror dom använde OJ termostater) Matema är ingen producent.

   Men egentligen spelar det mindre roll vad det va för givare för idag kan många termostater anpassas till många olika givare.
   Desutom finns denna som säger sig kunna anpassas till alla kända givare på svenska marknaden här.

   1. Hej,

    Okej, tack för svar.

    Men givarna är då av typen NTC, så det finns inte varianter som t.ex. har PT-element?

    1. I teorin kan det finnas termostater med PTC istället. Men jag har under 20 år aldrig stött på termostat till golvvärme som har använt PTC sensor.

 26. Hej,

  Min Schneider ELJO Renova golvtermostat gav upp efter 14 år. Jag har ersatt den med en likadan, se länk nedan.

  Det gick att dra ut den gamla givarkabeln, och skjuta in den nya som kom med i paketet.

  Den gamla givarkabeln var 1,5 m, den nya är 4 meter.

  Fråga: Är det OK att korta den nya givarkabeln?

  Det går inte att justera Ohm-talet på den här modellen, vad jag kan se.

 27. Hej!
  Jag behöver byta ut min Devireg 520 men kan inte hitta en ny sådan? Kan jag ta en 530? Vad är skillnaden?

  1. Du har kommenterat ett inlägg där jag just har förklarat att man fritt kan välja valfri termostat till sin golvvärme. Så att du då ställer frågan är för mig lite lustigt.
   Så Ja ta vilken termostat du vill. Men jag hade ju då INTE valt just Devireg för min uppfattning är att dom bara gör dyra och inte speciellt moderna produkter.
   Googla runt lite efter termostater och välj en med funktion och pris du är nöjd med.

 28. Har ett golvvärme system från Höganäs vid namn royal. Haft det avstängt pga elpriserna men nu när vi valt att starta igång det så slår det av värmen och golvet blir kallt. Är då svårt att få igång det igen och rätt som det är fungerar det igen. Är det termostaten som har pajat och kan jag byta termostat till vilken som eller vad behöver jag ha?

 29. Hej Golvvärmekungen.
  Vi har elektrisk golvvärme i kök och tvättstuga.
  I köket finns en Raychem termostat som visar 12kOhm.
  I tvättstugan finns en Devi Touch termostat som visar givartyp Devi 15k.

  Ingen av termostaterna har wifi och vi vill koppla upp mot smart styrning.

  Går det att byta bägge termostaterna till ett och samma märke som stöder wifi och smart uppkoppling?
  Om ja, vilken termostat skulle ni rekommendera för enkelt byte?

  1. Hej,

   Ja det finns en termostat som sägs fungera med alla kända givare på svenska marknaden. Den har dessutom Wifi. SÅ Svaret på din fråga är JA. Jag har dessutom redan tipsat om den i kommentarerna här. Kolla på Golvvärmetermostat Tylösand.

 30. Jag har golvvärme från 1995 med termostat från Nobö(TAB) som varit lite ojämnt och gett alldeles för varmt badrum. För bättre styrning med veckoschema tänkte jag byta till Ebeko EB500. Efter inkoppling ogillades befintlig golvggivare men trotts att jag kopplade bort den och valde rumsgivare blev golvet aldrig varmt. Kopplade tillbaka gamla termostaten men nu vill inte givaren vara med längre och dioden tänds inte. Även om jag kopplar bort golvgivaren och dioden tänds blir det inte varmt och ingen märkbart ökande effektuttag i elskåpet.
  Valde att mäta resistansen I värmekabeln och får OL vilket indikerar kabelbrott. Kan jag ha orsakat ett kabelbrott genom kortslutning eller att jag fått isär en koppling nere i väggen i kalladelen av värmekabeln?

  1. konstigt men ja kabeln verkar vara trasig. Jag tror felet på kabeln uppstod innan du bytte din termostat men att det var först vid bytet du identifierade kabelfelet.

 31. Hej! Jag har en gammal ARDEX termostat i mitt badrum som är från 2003 ca. Den gav upp för ett par år sedan och jag tänkte äntligen ta tag i att försöka få igång golvvärmen igen. Jag har mätt fram Ohm till 12,05 med mätvärde inställ på 20k på multimeter. Räcker det för att kunna köpa en annan termostat eller måste jag göra något mer?

  Jag har varit i kontakt med ARDEX kundtjänst och de säger att man behöver byta givare samtidigt och jag vill helst slippa det eftersom det verkar som mest inte fungera. Jag antar att de inte vill att man ska använda andra produkter :D.

  1. Att inte Ardex kan ge dig ett vettigt svar beror nog mest på att de inte begriper bättre men har nog också att göra med att dom vill sälja sin egen produkt.

   Men ja din mätning ger dig vad du behöver veta (egentligen skulle du också behöva veta temperaturen i golvet vid mättillfället). Din mätning tyder på att du har en givare med 10kOhm vid 25 grader då jag antar att du mätt vid en lägre temperatur än 25 grader.

   Det innebär att det finns många olika termostater att välja på. Ett prisvärt alternativ är Laxvik termostaten.

   1. Ok, ja det var det jag antog lite med att de kanske mest var intresserade av att sälja in sin egen produkt.

    Ja det var definitivt under 25 grader. Skulle jag gissa så kanske det är runt 20 grader i luften åtminstone.

    Ska definitivt kolla in Laxvik termostaten.

    Tack för svaret, det hjälper mycket!

    Mvh

 32. Hej. Jag tog nyligen över en stuga med elektrisk golvvärme på toaletten som instalerades för ett tiotal år sedan. Värmeslingan mäter 140 ohm och givaren 46kohm vid c:a 18 grader. Min givare sitter fast. Märket på termostaten är EBECO. När vi hade varit borta från stugan en tid men lämnat golvvärmen på och återkom, så hade den separata säkringen ut löst ut. När jag återställer säkringen, så lyser lampan på termostaten grönt i 20 sekunder, när så termostaten knäpper till och lampan slår om från grönt till rött så löser säkringen ut. När jag kopplar ur den ena lastkabeln så löser säkringen ut, men inte när jag kopplar ur den andra. Kan det vara termostaten eller slingan det är fel på?

  1. jag tror det är termostaten men du kan testa att helt avlägsna termostaten och ansluta fas och nolla direkt mot värmekabeln en liten stund. Om det fungerar då så behöver du bara ersätta den trasiga termostaten med en ny termostat.

 33. Hej! Har en värmekabel/termostat som slutat fungera. Har resistentmätt värmekabeln som visar 78ohm, mätt givarkabeln som visar 55kohm.
  Kopplat förbi termostaten och lagt på 230 direkt men ändå iskallt i golvet efter en bra stund. Finns det något mer att testa eller är värmekabeln kass?

  1. Om värmekabelns resistans är 78 Ohm så är det fysiskt omöjligt att det inte blir varmt om du ansluter 230V. Det borde ge runt 680W värme. Hur stort är golvet och hur länge lät du den stå på?

 34. Hej,

  Tror jag redan vet svaret men utifrån ha läst hur dialogen har gått här innan när det kommer till en T2 termostat..
  Köpte huset i juni (byggt 09) och allt var frid och fröjd med badrumsgolvet (ca 20 grader) fram tills förrgår då den valde att sänka till 16 (usch).
  Försökt med alla sorters omstarter och heat boost men ingen lycka.

  Skulle du kunna rekommendera någon termostat? Den behöver inte ha Wi-Fi eller kosta 2500 😉

  1. Kan du byta golvgivaren så finns många alternativ. Om inte så behöver jag veta vilken T2 termostat du har. Har den display eller vred?

 35. Hej, jag har en termostat NOBO T32 som är över 20 år. Jag misstänker att den inte riktigt gör som den ska. Golvet håller iofs hyggligt rätt värme men vår el-förbrukning har skenat senaste månaden.
  Har du något tips på en termostat som skulle fungera?

  mvh Lasse

 36. Hej, jag behöver byta ut en termostat NOBÖ T 32 från c:a 2000. Har mätt upp golvgivaren till 19.7 kOhm vid dryga 20 grader.
  Givaren verkar inte vara ”fast”, men det känns ändå lite väl ”spännande” att dra ut den för att sedan försöka mata in en ny givare. Eller är det något som brukar gå smidigt?
  Jag hittar ingen termostat som funkar med 20 kOhm givare. Har du något tips?

  mvh Lasse

  1. Tylösand termostaten säger sig vara kompatibel med marknadens alla kända givare så den kan man alltid använda tror jag.
   Men om vi kollar dina mätningar så ser det ut att vara en 15kOhm (man mäter vid 25 grader) givare på din termostat. Med lite googlande hittade jag också någon manual som stödjer det.
   Då kan du tex använda Laxvik som är en relativt billig termostat med funktion att anpassa till olika givartyper. Du skall då helt enkelt ange 15kOhm i inställningarna.

 37. Hej, har en thermonic 26090(dinmonterad) med 30m givarkabel som vi skulle vilja uppdatera till en N-comfort DT+.
  Är det möjligt att bara byta termostater rakt av eller måste man skifta givare också? Tror thermonicen har PTC-givare och den nya NTC-givare.

  Hälsningar
  Daniel

 38. Hej, jag har en termostat till ett golvvärme i badrummet.

  På höljet står e l-heat ab med röda bokstäver.
  Under står det i plasten ELECTRONIC,

  Nu mer håller den inte värmen längre, utan jag får jogga den fler gånger och ställa in den på över 25 grader.

  Den var installerad när vi köpte huset 2008 och har kanske ytterligare 5-10 år på nacken.

  Vad ska jag göra för att få ett fungerande värmegolv?

 39. Hej,
  Mitt termostat har olyckligtvis blivit skadat. Till/från- knappen, ”temperaturratten” och delar av höljet har spräckts och termostaten går inte attanvända.
  Golvvärmen är installerad för ca 25 år sedan och termostaten är märkt KIMA T=32.
  Jag hittar inget sådant på nätet och då det är länge sen installationen så tillverkas det väl inte längre.
  Givaren fungerar så jag undrar vilkettermostat som kan vara lämpligt som ersättare. Är inte på jakt efter finesser utan nöjer mig med ett enkelt termostat.

 40. Ops, förstod inte att detta var till att kommentera andra inlägg!
  Hur gör jag om jag har en fråga att ställa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!