Sök
Stäng denna sökruta.

Golvvärmeprojekt – Planering

Vi på Golvvärmekungen kommer under de kommande månaderna att publicera en serie blogginlägg i syfte att hjälpa dig som planerar utföra ett mer omfattande golvvärmeprojekt. Bloggserien kommer att publiceras i fem olika steg, och det första steget, planering, kommer här:

För att effektivisera både pris och arbetstid inför ett golvvärmeprojekt är det väldigt viktigt att ha koll på vilka förutsättningar man har; ekonomiska förutsättningar, men även byggnadstypens förutsättningar. T.ex. spelar valet av golv en avgörande roll i vilka alternativa installationsmetoder som passar projektet bäst. Saker som maximal bygghöjd och behov av isolering är också faktorer som bör påverka ert val av installationsmetod.

I korta drag finns följande installationsmetoder:

  1. Ingjutning i ny betongplatta
  2. Ingjutning i flytspackel ovanpå befintligt golv
  3. Installation i isolerande cellplastskivor
  4. Installation i spårade spånskivor
  5. Installation i så kallad glespanel
  6. Installation i bjälklagsplåt

Naturligtvis kommer man alltid att vilja välja den billigaste installationsmetoden som passar era önskemål och som är genomförbar i ert projekt, men utöver materialkostnad är det fler faktorer så som arbetstiden och golvvärmens kvalitet som bör spela in i valet av installationsmetod.

Av ovanstående alternativ är nr. 1 den billigaste typen av installation, men den kräver att man faktiskt gjuter en platta, vilket kräver en del jobb. Generellt för den här typen av golvvärme är att den ger ett aningen ”trögare” golv, d.v.s. att det kommer ta lite längre tid innan man upplever temperaturförändringen hos den här typen av golvvärme om man jämför med de installationer som görs i någon form av skiva. Värt att ta i beaktning!

Skall man lägga ett klinkergolv så kommer många av installationerna i någon form av skiva kräva att man också limmar, alt. skruvar golvgips ovanpå förläggningen av klinker. Även här tillkommer en del extra jobb som man kanske inte inledningsvis räknat med. Skall man lägga klinker bör man också vara medveten om att dagens byggnorm kräver maximalt 300 mm. mellanrum mellan ev. golvbjälkar under ett klinkergolv. (Byggnormen gäller oavsett om man installerar golvvärme eller ej)

Vi på Golvvärmekungen hoppas att ovanstående inlägg har bidragit till ökad kunskap inför ditt golvvärmeprojekt. Inlägget är som tidigare nämnt den första delen av en bloggserie som kommer att publiceras under sommaren och nästa inlägg kommer att handla om vad man bör ta i beaktning inför er offertberäkning. Missa inte det!

5 svar

  1. Jag vet att det är länge sedan ni skrev detta, men är det meningen att man skall kunna klick på de olika installationerna? För det går inte nu 🙁 Hade behövt dessa tips nu 🙂

    Med vänliga hälsningar
    Elin

    1. Hej Elin,
      Nej vi la aldrig upp några installationsbeskrivningar. Jag skall se om vi har kvar bilder och kan lägga upp något under hösten. Över lag så rekommenderar vi att följa de beskrivningar som tillhandahålls av leverantören av just det material man själv köper.

  2. Hej,
    jag har lagt in golvvärme i vardagsrummet, två slingor. Nu har det visat sig att det gått hål på en slinga. Att hitta läckan visade sig vara svårt. Letat med värmekamera bl.a.
    Nu föreslår byggaren att slingan ska pluggas och att man ska lägga en elektrisk golvvärme där istället. Är det en bra ide? Tänker ekonomi, arbete som ska utföras.
    Slingan ligger under ca 12 kvadratmeter och vetter ut mot två stora fönster. Trägolv ovanpå. Huset är ett fritidshus. Vattenburen golvvärme överallt annars.
    Carina

    1. Oj, det var inte kul att höra! Om det ligger i spårade skivor under ett golv som går att lyfta bort så kan du byta slangen. Men utifrån byggarens förslag så misstänker jag att det är ingjutet. Då har du i praktiken att välja på att göra som dom föreslår eller att bila bort den ytan och lägga ny slang och gjuta igen. Men det blir nog ett ganska stort jobb…
      Allt lägga elektrisk golvvärme ovanpå och gjuta låter enkelt, men hur gör ni med bygghöjden? Golvet kommer ju höjas ytterligare ca 10 mm om ni gör så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!