Att tänka på vid installation av Värmekabel

Värmekabel
Värmekabel

När man skall installera värmekabel på ett golv bör man tänka på följande:

Vilken effekt per kvadratmeter man skall ha dvs. är det komfortvärme eller fullvärme?

Vilken typ av värmekabel behöver jag för min golvvärmeinstallation? 5W/m eller 20W/m…

Med vilket cc-avstånd skall värmekabel installeras?

Effekten bör vara mellan 50W och 150 W per kvadratmeter. Viken effekt per kvadratmeter man får styr man genom vilket avstånd (cc-avstånd) man lägger värmekablarna med i golvet.

 • 50W/m2 är vad som kallas ”komfortvärme” det innebär att rummets luft värms av annan värmekälla tex radiator, golvvärmen är bara där som en komfort.
 • 80 W/m2 är en vanlig effekt under trägolv och är minimum för uppvärmning (fullvärme)
 • 100W/m2 är standard för uppvärmning och är en vanlig nivå i vardagsrum och kök.
 • Vill man få en upptorkande effekt i golven bör man gå upp till 120-140W/m2 eller mer. Detta är en vanlig nivå i tex badrum och hall.
 • I uterum där man vanligen vill kunna värma upp golvet vid behov lägger man minst 150W/m2

Olika värmekablar har olika effekt per meter. Detta påverkar inte direkt hur varma de blir utan har mer att göra vad de är anpassade till för installationstyper. (Vilken effekt per meter värmekablarna har styrs i tillverkningen genom val av olika legeringar mer olika resistanser och varierande dimension på ledararean)

 • 5 W/m (en meter värmekabel har effekten 5W) detta är en vanlig nivå för lågvolts golvvärme. 5W kablar ger en extremt jämn värmespridning i golvet då de ligger med små cc avstånd (ca 5 cm) Lämpar sig extra bra till komfortvärme dåkablar med högre effekt ofta kan få för stora cc avstånd vid 50W/m2 installationer
 • 10 W/m Standard nivå för 230V värmekablar. Lämpar sig extra väl för installationer med 100W/m2 då det är enkelt att beräkna kabelmängd. för 100W/m2 behövs helt enkelt 10m kabel per kvadratmeter. (6 m2 betyder 60m kabel och 600W)
 • 12 W/m En allt vanligare effekt som lämpar sig väl för installationer med effekt på 100-150W/m2. Då det går lite mindre mängd kabel för samma effekt blir detta vanligen en något billigare lösning.
 • 15-20W/m Kablar med en effekt över 15 W per meter används om man gjuter in värmekabeln i betongplatta, tex. vid nyproduktion. Dessa kablar är oftast lite grövre och tål en mer hårdhänt hantering under installationen.
 • 20W/m och över används inte för golvvärme utan snarare för snö- och is-smältning utomhus.

 

Beräkningsexempel av vilken effekt och cc-avstånd man skall använda i badrum.

Ett bardum på 6,5 kvadratmeter där man vill ha golvvärme som kan torka upp goven när de är blöta.

Vi väljer därför en effekt på 125W/m2.  6,5*125= ca 812 W total effekt behövs. Vi hittar ett Värmekabel Kit med effekten 800W vilket duger. Kabeln har effekten 12W/m och längden är 67 m.

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 6,5/67 = 0,097 m = 9,7 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 9,7 cm för att täcka hela golvytan med effekten 125W/m2

 

Beräkningsexempel för komfortvärme i Kök.

Ett kök på 8 kvadratmeter där rummet redan värms av vattenburna radiatorer. Men då det skall vara klinker golv vill man ha en komfortvärme i golvet

Vi väljer effekten 65W/m2. Total effekt som behövs blir då 8*65= 520W. Vi väljer ett lågvoltssytem på 500W. Systemet har total kabellängd på 109 m.

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 8/109 = 0,073 m = 7,3 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 7,3 cm så täcker kabeln hela golvet med en ungefärlig effekt på 65W/m2.

 

15 kommentarer på “Att tänka på vid installation av Värmekabel”

 1. Tja golvvärmekungen!

  Jag är orolig för omvänd fuktvandring på min oisolerade platta på mark. Jag lägger eps cement under golvvärmen men bara ca 70mm. Så jag har kvar elementet som värmer rummet fortfarande så det blir komfortvärme bara.
  Men min fråga är helt enkelt hur det funkar med golvvärmekablar, är det bara på och av som är spannet för att uppnå rätt temperatur i rummet?
  Och om jag läggar mer glest kompenserar den det genom att ånga på längre tid istället om jag kör med endast golvgivare?

  1. Hej Stefan,

   Som i stort sett alla elektriska värmekällor är det bara PÅ/AV som reglerar värmen. Effekten ”pulsas” ut i golvet och på så vis kan en jämn och behaglig temperatur hållas (kanske är systemet på i 60% av tiden)

   Om man lägger glesare med värmekabel dvs en lägre maxeffekt per kvadratmeter så kommer systemet behöva jobba mer dvs intensivare pulsande med kanske inga pauser under långa perioder.
   Risken med en komfortvärme är alltid att den installerade effekten inte räcker till att uppnå önskad temperatur även om systemet är på 100% av tiden.

 2. Hej
  Jag undrar mitt badrum är 5,7 kvm skall man inte räkna bort för toastol brunn.
  Fullvärme i mitt hur många meter blir det
  22mm spånskiva flytspackel klinkers
  Hur har du räknat i ditt exempel
  Mvh Patrik

  1. Hej,

   En 60 m kabel på totat 600W är nog ett bra val för ditt badrum.
   blir nog ca 120 W/m2 på de ytorna där du lägger värmen i så fall vilket är en bra nivå i badrum.

 3. Tja Kungen!
  Jag skall sätta klinker i kommande relax utanför bastun i källaren.
  Gjutna källarväggar med betongbotten.
  Vill inte lyfta golvhöjden mer än nödvändigt.
  – Blir det ett problem med omvänd fuktvandring om jag inte isolerar under mitt ”komfortsystem”
  – Är det verkligen bara att sätta slingorna i fixet till plattorna, som man sade på Beijers?

  Mvh
  Mats

  1. Omvänd fuktvandring kan teoretiskt sett uppstå om du värmer upp marken under huset till en högre temperatur än du har inomhus. Jag har aldrig hört om något riktigt test som påvisat detta och jag bedömer risken med det som obefintlig om man som du lägger klinker.

   Att sätta slingorna direkt i fixen vet jag bara ett system som uppfyller det är Kelvin XK (lågvolt). Alla 230V värmekablar skall gjutas in i flytspackel.

 4. Hej,
  Ska installera el golvvärme i mitt badrum på 9m2 och det är tänkt som enda värmekälla. Kommer även installera en handukstork.
  På golvet kommer vi lägga en plastmatta. Vilken kabel ska jag välja och ska den dras under badkaret?

  Mått 260×340 cm

  Tack på förhand!

  M v h

  Stefan

  1. En vanlig 230V värmekabel som du gjuter in i flytspackel. (Jag rekommenderar ca 125 W/m2 i ett badrum.)
   Under badkaret eller inte är en smaksak.

 5. Angående lite fel påstående.
  För att få omvänd fuktvandring så behöver inte du ha lika hög värme under som i rummet.
  Utan det är ånghalten som bestämmer detta, eftersom RF100% i marken vilket gör att om du vämer upp denna marken så kommer den fortfarande ha 100% RF.
  Så till slut så kommer marken ha en högre ånghalt än inne och då påbörjas en ångtransport.

  Karl

 6. Funderar på att sätta el-golvvärme i fritidsboendet, det är ett sovrum ca 10kvm, köket är ca 10kvm minus skåp, spis mm. Sen ett vardagsrum på ca 20kvm, men tanken är där att sätta in en kamin vilket gör att jag funderar dels på, hur gör man i ett sådant rum? Hur lång kabel krävs på 10kvm rum ca? Samt hur lång kabel kan krävas på vardagsrummets 20kvm med kamin?
  MVH
  Ulf

  1. Man brukar lägga ca 10m per kvadratmeter.
   Under fast inredning som tex en kamin lägger man inte golvvärme. Så räkna bort den ytan.
   Svårare än så är det inte.

 7. Hejsan,
  Jag tänkte lägga en 10w-kabel under trägolv längs våra nya stora fönsterpartier om ca 15m. Det finns dock bara en smal, 1-15cm, öppet spår att lägga ner 72m kabel i. Det finns alltså ingen yta att sprida ut kabeln över och det står att den inte får kapas.
  Systemet har en termostat med begränsning på 27° men vågar jag lägga kabeln fram och tillbaka så att den ligger tätt ihop (6ggr som max) och alltså har 0.5cm CC
  -eller måste jag hitta på ett sätt att sprida ut den i huset?

  1. Jag skulle säga att du har köpt fel produkt. Returnera den och fråga försäljaren om råd med vad du skall köpa. Varför frågade du inte innan du köpte är en befogad fråga.

 8. Hej!
  Jag vill lägga in golvvärme i ett litet (sov/all) rum i vår nybyggda gäststuga (Attefallshus). Rummet är knappt 3 x 3 m. Har läst om Kelvin golvvärmefolie, är det lämpligt? Vilken storlek av Kelvin ska jag isånafall välja, räcker det med Golvvärmefolie för 5 m2? Tänker att man inte lägger ända ut mot väggarna och då går det ju bort lite yta. Eller bör jag välja Kelvin 8m2?

  Underlaget är isolerad betong och slutgolvet är tänkt att vara laminat.

  Tacksam för tips och råd!
  Mvh
  Eva

  1. Du bör nog försöka få en jämn värme över hela ytan. Räkna bara bort de ytor som hamnar under fast inredning.
   För mer produktrelaterade frågor får jag hänvisa dig till tillverkaren

Lämna ett svar