Sök
Stäng denna sökruta.

Att tänka på vid installation av Värmekabel

Värmekabel

VärmekabelNär man skall installera värmekabel på ett golv bör man tänka på följande:

  • Vilken effekt per kvadratmeter man skall ha dvs. är det komfortvärme eller fullvärme?
  • Vilken typ av värmekabel behöver jag för min golvvärmeinstallation? 5W/m eller 20W/m…
  • Med vilket cc-avstånd skall värmekabel installeras?

Effekten bör vara mellan 50W och 150 W per kvadratmeter. Viken effekt per kvadratmeter man får styr man genom vilket avstånd (cc-avstånd) man lägger värmekablarna med i golvet.

  • 50W/m2 är vad som kallas ”komfortvärme” det innebär att rummets luft värms av annan värmekälla tex radiator, golvvärmen är bara där som en komfort.
  • 80 W/m2 är en vanlig effekt under trägolv och är minimum för uppvärmning (fullvärme)
  • 100W/m2 är standard för uppvärmning och är en vanlig nivå i vardagsrum och kök.
  • Vill man få en upptorkande effekt i golven bör man gå upp till 120-140W/m2 eller mer. Detta är en vanlig nivå i tex badrum och hall.
  • I uterum där man vanligen vill kunna värma upp golvet vid behov lägger man minst 150W/m2

Olika värmekablar har olika effekt per meter. Detta påverkar inte direkt hur varma de blir utan har mer att göra vad de är anpassade till för installationstyper. (Vilken effekt per meter värmekablarna har styrs i tillverkningen genom val av olika legeringar mer olika resistanser och varierande dimension på ledararean)

  • 5 W/m (en meter värmekabel har effekten 5W) detta är en vanlig nivå för lågvolts golvvärme. 5W kablar ger en extremt jämn värmespridning i golvet då de ligger med små cc avstånd (ca 5 cm) Lämpar sig extra bra till komfortvärme då kablar med högre effekt ofta kan få för stora cc avstånd vid 50W/m2 installationer
  • 10 W/m Standard nivå för 230V värmekablar. Lämpar sig extra väl för installationer med 100W/m2 då det är enkelt att beräkna kabelmängd. för 100W/m2 behövs helt enkelt 10m kabel per kvadratmeter. (6 m2 betyder 60m kabel och 600W)
  • 12 W/m En allt vanligare effekt som lämpar sig väl för installationer med effekt på 100-150W/m2. Då det går lite mindre mängd kabel för samma effekt blir detta vanligen en något billigare lösning.
  • 15-20W/m Kablar med en effekt över 15 W per meter används om man gjuter in värmekabeln i betongplatta, tex. vid nyproduktion. Dessa kablar är oftast lite grövre och tål en mer hårdhänt hantering under installationen.
  • 20W/m och över används inte för golvvärme utan snarare för snö- och is-smältning utomhus.

Beräkningsexempel av vilken effekt och cc-avstånd man skall använda i badrum.

Ett bardum på 6,5 kvadratmeter där man vill ha golvvärme som kan torka upp goven när de är blöta.

Vi väljer därför en effekt på 125W/m2.  6,5*125= ca 812 W total effekt behövs. Vi hittar ett Värmekabel Kit med effekten 800W vilket duger. Kabeln har effekten 12W/m och längden är 67 m.

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 6,5/67 = 0,097 m = 9,7 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 9,7 cm för att täcka hela golvytan med effekten 125W/m2

Beräkningsexempel för komfortvärme i Kök.

Ett kök på 8 kvadratmeter där rummet redan värms av vattenburna radiatorer. Men då det skall vara klinker golv vill man ha en komfortvärme i golvet

Vi väljer effekten 65W/m2. Total effekt som behövs blir då 8*65= 520W. Vi väljer ett lågvoltssytem på 500W. Systemet har total kabellängd på 109 m.

För att få kabelns längd att gå jämnt upp med golvytan beräknar vi det cc-avstånd vi skall använda. Golvarean divideras med kabelns längd= 8/109 = 0,073 m = 7,3 cm.

Slutsats: Vi lägger värmekabeln med cc-avståndet 7,3 cm så täcker kabeln hela golvet med en ungefärlig effekt på 65W/m2.

41 svar

  1. Tja golvvärmekungen!

    Jag är orolig för omvänd fuktvandring på min oisolerade platta på mark. Jag lägger eps cement under golvvärmen men bara ca 70mm. Så jag har kvar elementet som värmer rummet fortfarande så det blir komfortvärme bara.
    Men min fråga är helt enkelt hur det funkar med golvvärmekablar, är det bara på och av som är spannet för att uppnå rätt temperatur i rummet?
    Och om jag läggar mer glest kompenserar den det genom att ånga på längre tid istället om jag kör med endast golvgivare?

    1. Hej Stefan,

      Som i stort sett alla elektriska värmekällor är det bara PÅ/AV som reglerar värmen. Effekten ”pulsas” ut i golvet och på så vis kan en jämn och behaglig temperatur hållas (kanske är systemet på i 60% av tiden)

      Om man lägger glesare med värmekabel dvs en lägre maxeffekt per kvadratmeter så kommer systemet behöva jobba mer dvs intensivare pulsande med kanske inga pauser under långa perioder.
      Risken med en komfortvärme är alltid att den installerade effekten inte räcker till att uppnå önskad temperatur även om systemet är på 100% av tiden.

  2. Hej
    Jag undrar mitt badrum är 5,7 kvm skall man inte räkna bort för toastol brunn.
    Fullvärme i mitt hur många meter blir det
    22mm spånskiva flytspackel klinkers
    Hur har du räknat i ditt exempel
    Mvh Patrik

    1. Hej,

      En 60 m kabel på totat 600W är nog ett bra val för ditt badrum.
      blir nog ca 120 W/m2 på de ytorna där du lägger värmen i så fall vilket är en bra nivå i badrum.

  3. Tja Kungen!
    Jag skall sätta klinker i kommande relax utanför bastun i källaren.
    Gjutna källarväggar med betongbotten.
    Vill inte lyfta golvhöjden mer än nödvändigt.
    – Blir det ett problem med omvänd fuktvandring om jag inte isolerar under mitt ”komfortsystem”
    – Är det verkligen bara att sätta slingorna i fixet till plattorna, som man sade på Beijers?

    Mvh
    Mats

    1. Omvänd fuktvandring kan teoretiskt sett uppstå om du värmer upp marken under huset till en högre temperatur än du har inomhus. Jag har aldrig hört om något riktigt test som påvisat detta och jag bedömer risken med det som obefintlig om man som du lägger klinker.

      Att sätta slingorna direkt i fixen vet jag bara ett system som uppfyller det är Kelvin XK (lågvolt). Alla 230V värmekablar skall gjutas in i flytspackel.

  4. Hej,
    Ska installera el golvvärme i mitt badrum på 9m2 och det är tänkt som enda värmekälla. Kommer även installera en handukstork.
    På golvet kommer vi lägga en plastmatta. Vilken kabel ska jag välja och ska den dras under badkaret?

    Mått 260×340 cm

    Tack på förhand!

    M v h

    Stefan

    1. En vanlig 230V värmekabel som du gjuter in i flytspackel. (Jag rekommenderar ca 125 W/m2 i ett badrum.)
      Under badkaret eller inte är en smaksak.

        1. Hej,

          Jag har köpt T2 blå som jag tänkt ha i mitt badrum, spånskiva, värmekabel och ovanpå detta flytspackel och våtrumsmatta. Nu har jag läst att T2 blå inte ska användas tillsammans med våtrumsmatta. Är detta något du har koll på? Blev hänvisad att köpa T2 röd på löptmeter.

          1. Var har du läst det? Det är skitsnack skulle jag vilja påstå eller så har du missförstått.

  5. Angående lite fel påstående.
    För att få omvänd fuktvandring så behöver inte du ha lika hög värme under som i rummet.
    Utan det är ånghalten som bestämmer detta, eftersom RF100% i marken vilket gör att om du vämer upp denna marken så kommer den fortfarande ha 100% RF.
    Så till slut så kommer marken ha en högre ånghalt än inne och då påbörjas en ångtransport.

    Karl

  6. Funderar på att sätta el-golvvärme i fritidsboendet, det är ett sovrum ca 10kvm, köket är ca 10kvm minus skåp, spis mm. Sen ett vardagsrum på ca 20kvm, men tanken är där att sätta in en kamin vilket gör att jag funderar dels på, hur gör man i ett sådant rum? Hur lång kabel krävs på 10kvm rum ca? Samt hur lång kabel kan krävas på vardagsrummets 20kvm med kamin?
    MVH
    Ulf

    1. Man brukar lägga ca 10m per kvadratmeter.
      Under fast inredning som tex en kamin lägger man inte golvvärme. Så räkna bort den ytan.
      Svårare än så är det inte.

  7. Hejsan,
    Jag tänkte lägga en 10w-kabel under trägolv längs våra nya stora fönsterpartier om ca 15m. Det finns dock bara en smal, 1-15cm, öppet spår att lägga ner 72m kabel i. Det finns alltså ingen yta att sprida ut kabeln över och det står att den inte får kapas.
    Systemet har en termostat med begränsning på 27° men vågar jag lägga kabeln fram och tillbaka så att den ligger tätt ihop (6ggr som max) och alltså har 0.5cm CC
    -eller måste jag hitta på ett sätt att sprida ut den i huset?

    1. Jag skulle säga att du har köpt fel produkt. Returnera den och fråga försäljaren om råd med vad du skall köpa. Varför frågade du inte innan du köpte är en befogad fråga.

  8. Hej!
    Jag vill lägga in golvvärme i ett litet (sov/all) rum i vår nybyggda gäststuga (Attefallshus). Rummet är knappt 3 x 3 m. Har läst om Kelvin golvvärmefolie, är det lämpligt? Vilken storlek av Kelvin ska jag isånafall välja, räcker det med Golvvärmefolie för 5 m2? Tänker att man inte lägger ända ut mot väggarna och då går det ju bort lite yta. Eller bör jag välja Kelvin 8m2?

    Underlaget är isolerad betong och slutgolvet är tänkt att vara laminat.

    Tacksam för tips och råd!
    Mvh
    Eva

    1. Du bör nog försöka få en jämn värme över hela ytan. Räkna bara bort de ytor som hamnar under fast inredning.
      För mer produktrelaterade frågor får jag hänvisa dig till tillverkaren

  9. Hej Jag planerar lägga elgolvärmeslingor i mitt uterum om 18m2 med högt i tak / snedtak(isolerat) . Kör med isolerglas i skjutdörrar för förlängd vår / hös och 300mm isol. under plattan.

    Skall man använda kabel eller foliemattor för att uppnå bra effekt snabbt vid igångsättning. Tänker ej ha på konstant värme.

    mvh
    LG

    1. Vill du ha en snabb värme så gäller det att isolera lite mellan värmen och den tröga betong plattan. Så en golvvärmefolie under golvet eller någon form av värmematta ovanpå ger snabbast värme.

  10. Hej!
    Mycket bra förklaringar på denna sida, vem som helst kan förstå dem. Jag vet inte vilken sorts golvvärme, komfort eller upptorkande, elföretaget jag anlitade installerade i mitt badrum på 3 kvm. Trodde att de gör en professionell bedömning och väljer det som passade bäst. Tyvärr, så är inte fallet. Golvet är varmt fläckvis och när termostaten ligger på 17 grader blir golvet riktigt varmt under mina fötter när jag står på ett ställe i några minuter medan resten av golvet är kallt. De har bytt termostat två gånger och flyttat givaren. Jag förstår inte var felet ligger och företaget menar att det inte är något fel. Du skriver här att olika kablar har olika effekt och har läst om RAYCHEM T2RÖD att den har en effekt mellan 5W/m-15W/m. Då kan det inte vara fel på effekten, eller? I beskrivningen som ges för denna kabel står det: ”Temperaturen regleras automatiskt på varje millimeter av kabeln. Kabeln ger högre effekt nära fönster, lägre effekt under mattor och möbler.” Det fungerar precis tvärtom hos mig: kallare eller ibland kallt vid yttervägg/fönster/dörr och varmare under badrumsmatta. Vad kan det beror på? Vad kan felet vara?
    Med vänlig hälsning,
    Alice

    1. Svårt att veta exakt utan att ha en bättre bild av vad som är installerat. Men jag tolkar det som att det är en självreglerande kabel du fått lagt. Jag saknar dock information om hur många meter kabel dom lagt i ditt golv.
      Först av allt så tycker jag att det är olyckligt att dom har lagt en självbegränsande kabel. Du har ingen som helst nytta av det i ditt fall. Den enda vinnaren på självreglerande är elektrikern. Han får sälja en dyr produkt och efter som den är en kabel på lösmeter så behöver han inte mäta så noga innan han kommer och han behöver inte lagerhålla olika storlekar, bara en stor rulle i bilen och så tar han så mycket som behövs. Elektrikerna älskar det. Du kan läsa mer om typen av värmekabel här : https://golvvarmekungen.se/2018/serieresistiv-vs-parallellresistiv/

      Men tillbaka till ditt problem, för givetvis kan man få ett golv att fungera med en självbegränsande kabel också. Men i just ditt fall tycker jag att det låter som att man har installerat för lite effekt i golvet. Den tillförda effekten räcker helt enkelt inte till för att hålla golvet varmt. Det är svårt att göra något åt är jag rädd. Jag tror inte att det är termostaten som är trasig heller för dom brukar i så fall ge antingen helt kallt eller för varmt golv.

      Kan du få uppmätt vilken effekt din golvvärme förbrukar? Görs enkelt med en tångamperemeter.
      Jag skulle säga att allt under 375W är för lite i ditt golv. Men sedan finns också ytter omständigheter kan du förbättra isoleringen i utrymmet. Är angränsande utrymmen uppvärmda?

      1. Tack för svaret! Jag vet inte heller hur många meter de lagt. Frågade dem om cc-avståndet och W/kvm efter att ha läst det som står på denna sida men fick inte svar på det. De påstod att de hade gett mig ett formulär med alla värden men jag hade inte sett något. Jag hade frågat innan om olika värden och de sa att de hade kollat och allt var bra, men inget tydligt svar då heller. Sist när de var hos mig och bytte termostat kom också någon som sa att han var från nVent RAYCHEM men jag undrar om det var sant. Han kom in med en värmekamera och när han såg mycket blått/kallt på kameran gick han och hämtade en liten IR-termometer som jag också hade hemma. Han försökte övertala mig med den att golvet var varmt, dvs 26 grader när den visade 24 grader på de ställen det inte fanns golvvärme alls, som i hallen. Ett tag efter termostatbytet fungerade golvvärmen när temperaturen var konstant på 23 grader men när jag sänkte till 17,5 blev golvet varmt, som när det var 23 grader, men bara under mina fötter när jag stod lite längre på ett ställe.
        När det gäller angränsande ytrymmen så är det bara en vägg som är yttervägg med ett litet fönster som jag aldrig öppnar. Det är varmt i de andra rummen runtom och i hallen där dörren är. Jag har en handdukstork i badrummet som blir riktigt varm på vintern och elektrikerna har ändrat termostaten så att värmen regleras efter golvtemperaturen och inte lufttemperaturen. Men problemet är att det inte stämmer alls det som står i beskrivningen för RAYCHEM T2RÖD. Den skulle ge mer värme vid dörren, men där är det nästan alltid kallt och vid ytterväggen, där det också är kallt. Under en handduk som jag glömde på golvet blev det varmare och det blir också varmare under mina fötter, som sagt när jag står stilla på ett ställe. För det mesta sänks temperaturen när jag inte använder badrummet och aktiveras när jag är där. Någonting måste vara fel. Jag ska mäta effekten men måste köpa tångamperemeter.

  11. Hej,
    Vi funderar på att lägga golvvärme i vår dusch när vi skall renovera.
    Skulle vilja ha 120 W/m c-c 8cm .
    Vågar jag lägga den direkt på en eps cellplast och sedan avjämningsmassa .
    Eller blir det för varmt för cellplast ?

    /Anders

    1. Jag ser inga problem i att göra som ni har tänkt. Det blir knappast några temperaturer som skadar cellplasten i ett gjutet golv.

  12. Tjabba Golvvärmekungen!

    Ska lägger värmegolv I ett badrum som är 3,88m2 där de är den enda värmekällan och undrar vad jag bör köpa? Och hur mycket ska man räkna bort med tanke på toastolen och avlopp?
    Och CC måtten kör man väl efter tillverkarens anvisningar?

    Tack på förhand!
    MVH, Myggan

    1. Man räknar normal med 100-125 W/m2 för elektrisk golvvärme i badrum. så runt 400W är rimligt till ditt golv. CC mått runt 6-15 cm lite beroende på kabeltyp osv… Håll lite avstånd till avlopp och golvbrunnar men det brukar inte påverka så mycket i det stora hela.

  13. Hej!
    Jag ska lägga elektrisk golvvärme i min hall på 3 kvm. Kommer behöva gjuta ca 4–4,5 cm flytspackel över slingorna (som ska ligga på reglar/golvspån). Sen klinker där på. Kommer de hamna för djupt och bör jag tänka om så slingorna kommer högre upp i spacklet? Kan man annars göra en lösning där man höjer upp armeringen från spånskivorna, på vilken jag fäster slingorna med buntband, så de kommer högre upp?

    Tacksam för svar
    mvh Linus

    1. Hej Linus,

      Det är inget större problem om kablarna hamnar en bit ner. Men att höja upp ameringen och fästa kabel på den skulle vara den bästa lösningen. Då får du dels kabeln ytligare vilket ger lite snabbare reglering av golvtemperatur och du får armeringen där den gör bäst nytta, mitt i den gjutna plattan.

  14. Hej,

    Jag skulle vilja lägga in elektrisk golvvärme och klinker (10mm tjock) i första delen av min hall. Tanken är att det sedan ska hamna på samma nivå som ekparketten som jag har i resterande del av hallen (14mm + 2mm underlag). Nu fick jag en offert där hantverkaren skrev att det inte går att installera golvvärmen på grund av att den måste flytspacklas in med minst 10mm. Stämmer det?

    1. Hänger inte riktigt med på vad problemet är? Det klan klart vara svårt att få exakt på mm samma nivå i två olika golvkonstruktioner. Som jag tolkar det så är det du vill göra att lägga ett golv med golvvärme i på bara 16 mm. där klinkern är 10 mm tjock. Det ger dig 6 mm för fästmassa samt golvvärme. Då skulle jag säga att du måste välja 24V golvvärme. Den bygger runt 1 mm. Sedan fästmassa och klinker direkt ovanpå det. Jag har skrivit om den 24V golvvärme jag tänker på här.

  15. Hej,
    Min sambo verkar ha köpt lite för mycket sladd, och han har åkt ut och fiskar vilket gör att jag fick lägga resten av slingan. Problemet jag har nu är att jag har mätt 9.5 cm mellan varje rad och nu finns det slinga över, kan jag minska avståndet till 5cm för att få plats med det sista eller behöver jag byta slinga helt?

    1. Du behöver byta sambo, reklamera hos närmsta postombud. Tänk dock på att emballera väl då du är ansvarig för ev transportskador. Det går nog bra att lägga slingan tätare sista biten men bäst skulle va att lägga om hela ytan och minska avståndet så att det stämmer. Räkna ut avståndet du skall lägga med genom att ta arean och dividera med kabelns totala längd tex. om area är 6 m2 och kabeln är 70 m lång 6/70=0,086 dvs 8,6 cm mellanrum.

  16. Hej Golvvärmekungen
    Tack för alla de bra förklaringarna. Tack vare detta har jag kunnat förklara för min elektriker hur golvvärmen ska installeras;).
    Jag har dock en fråga. Vi kommer lägga golvvärme (el) i köket där vi bl.a. kommer ha en köks ö. Vi kommer lägga raichem t2blå 10. Totalt 100w/kvm. Kan vi lägga under köksön och ska det läggas under själva köksdelen, Köksbänkar och skåp?
    Jag ser risk att köksö skulle kunna tas bort någon gång i framtiden och vill då inte ha en kall fläck mitt i köket. Ser mindre risk att övriga köket ändras.

    Mvh
    Steffe

    1. Man brukar normalt inte lägga elektrisk golvvärme under fast installation. Men jag förstår din tanke kring ev framtida ombyggnad.
      Den bästa lösningen skulle vara att lägga en liten värmekabel bara under köksön med samma effekt och samma cc avstånd som på övrig yta.
      Den kan då dras fram till samma dosa som värmekabel till resten av köket men aldrig anslutas.
      Om man någon gång i framtiden väljer att plocka bort köksö finns då kabeln redan i golvet. Den kan då styras från samma termostat.
      Merkostnaden är minimal.
      Jag tycker dock att ni kan överväga Kelvin VK istället då den har bättre termostat än T2 erbjuder.

  17. Hej Golvvärmekungen!
    Vi har timrat ett hus i fulltimmer på en gjuten isolerad platta utan golvvärme.
    Det finns inte vatten i huset och därför valde vi att hoppa över traditionella vattenburna golvvärmeslingor. Planen är egentligen att lägga på textilplattor direkt på betonggolvet för att få lite ombonad känsla i rummen samt laminat i hallen.
    Nu börjar jag få lite ”kalla fötter” ifall vi tänker fel och det vill tränga upp fukt ur plattan upp i mattan och vidare in i huset. Skulle det göra någon skillnad att flytspackla och lägga elslingor för att motverka detta?
    Antar att man inte bör lägga tät foam/plast under golvbeläggningen, eller tänker jag fel?
    Skulle hela huset på ca 60m2 och öppet i nock, kunna värmas med dessa elslingor eller krävs det radiatorer alt. luftvärmepump också?
    Tänker nog att vi också ska sätta in en kamin att elda i när vi är där.
    Har dålig koll på kostnader med flytspackel och elslingor som uppvärmning och är rädd att det drar iväg ganska mycket i pris, stämmer det?
    Det blev många frågor men det är lite förvirrat just nu och vi behöver bestämma oss ganska snart.
    Tacksam för all hjälp vi kan få!
    Mvh. Lenette

  18. Hej,
    Jag ska bygga en attefallare 20 m2 som ska användas som kontor året runt i norra Sverige. Plintgrund och 145mm isolering i golv. Jag tänker installera elgolvvärme som enda värmekälla. Som golv tänker jag mig laminatgolv eller möjligen vinyl då det släpper igenom värmen bättre. Jag undrar hur många watt per m2 jag ska satsa på? Ebeco har en tunn folie som är på 65w per m2 men det känns lite lågt visst? Undrar också vad jag ska satsa på för tjocklek på isolerskiva under elslingan, räcker 3 mm?
    Mvh Anton

    1. Hej
      Ja 65w är lite lågt tror jag. Kelvin har en liknande folie som ger 80W/m2 istället.
      Du har ju isolering i golvbjälklaget tänker jag så någon isolering direkt under golvvärmen ser jag egentligen inget behov av. Men för installationens skull så kräver folie golvvärme ett tunt lager med cellplast för att mekaniskt skydda. räkna med ca 6-7 mm.

  19. Hej! Vilken bra sida med bra frågor och svar! 😊
    Vi planerar att lägga el-golvvärme i vårt nya badrum på ca 5m2. Men vi undrar om man kan ”kvalitetskontrollera” slingan på något sätt innan man gjuter?
    Känns ju snopet om man upptäcker att slingan inte fungerar som den ska efter att man gjutit…
    Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!