Vid installation av vattenburen golvvärme använder man ibland golvvärmeplåt. Det råder dock lite oklarheter varför och när man skall använda golvvärmeplåtar. Jag tänkte därför försöka reda ut ett par vanliga missförstånd.
Men först och främst! Man använder ALDRIG golvvärmeplåt när man gjuter in golvvärme i betong eller flytspackel och golvvärmeplåtarnas funktion är inte att reflektera värme.
Olika typer av golvvärmeplåt
Det finns två typer av golvvärmeplåt att använda vid installation av golvvärme. Det är följande två varianter Värmefördelningsplåt och Bjälklagsplåt.
Värmefördelningsplåt
Är den vanligaste typen av golvvärmeplåt och används vid installation i Glespanel, Spårade cellplastskivor (EPS) och Spårade Spånskivor. Värmefördelingsplåtens huvudsakliga uppgift är just vad namnet beskriver. Att sprida och fördela värmen. Den används i de fall när man installerar golvvärmerören i annars isolerande material såsom trä eller cellplast. Om man inte använder plåten kommer inte värmen spridas ut från rören och man måste använda högre framledningstemperatur för att uppnå samma komfort med ökad energiförbrukning som följd. Utan värmespridningsplåtar kan golvvärmen också kännas ”randig” dvs det blir varmt på vissa ställen och svalt på andra. Plåtarnas funktion är alltså att leda ut värmen från rören. Inte att reflektera eller isolera vilket är vanliga missuppfattningar.
Värmefördelningsplåtarna tillverkas vanligen i aluminiumplåt ca 0,5 mm tjock. Värmefördelningsplåt trivs inte i flytspackel och skall därför inte gjutas in i flytspackel. Ett mellanliggande material såsom åldersbeständig plastfolie eller golvgips behövs om man skall gjuta flytspackel vid t.ex. fall-uppbyggnad.
Bjälklagsplåt
Bjälklagsplåt används när man installerar golvvärmen löst direkt i bjälklaget. Vanligt om man t.ex. skall lägga spontat trägolv eller annan golvplank direkt på golvbjälkarna. Bjälklagsplåten har utöver värmespridande funktion här också en rent konstruktionsmässig funktion. Bjälklagsplåtarna spikas fast i golvbjälkarna och håller sedan hela golvvärmesystemet på plats under golvet.
Bjälklagsplåtar tillverkas normalt i ca 0,5 mm tjock Varmförzinkad stålplåt. Stålplåten är mycket kraftigare och tyngre än aluminiumplåtarna.
(Edit 2023-06-22: informationen om att golvvärmeplåten inte tål flytspackel har förändrats sedan 2012, idag anses inte plåten ha några problem med flytspackel)
34 svar
Har ett golv med golvvärmeslingor (vattenburet) som består av ett vanligt spånskivegolv och ovan på det 21mm brädor med värmeplåtar på dessa. Problemet är att detta spånskivegolv (underst) inte är riktigt rakt så de lutar lite här och var.
Kan man flyta på det så att man får det rakt. Det är ju ett gissel att riva upp allt för att rikta om spånskivegolvet. Undrar också om man tappar någon nämnvärd värmeeffekt att lägga flytspackel ovanpå allt?
Som jag förstår din beskrivning är det en glespanel du har installerat golvvärmen i. Kan bli svårt att flytspackla ovanpå det.
Värmespridningsplåtarna trivs inte med flytspackel.
Testa att fylla ut med masonit eller liknande. Värmemässigt tror jag inte det är större problem.
Jag har ett 17mm system med spårskivor och värmefördelningsplåtar. Försöker hitta information om plåtarna och flytspackling. Har också hört att man kan lägga plast över plåten men undrar. Sitter verkligen kakan med flytspackel fast om man flyter på den åldersbeständiga plasten?
Man kan lägga åldersbeständig plast ovanpå plåtarna och sedan flytspackla. Men precis som du undrar så är såklart vidhäftningen mot underlaget = 0.
Så för att detta skall fungera måste kakan du gjuter bli en självbärande platta. dvs. gjut ca 30 mm tjockt och armeras med armeringsnät.
Fördelen är att du inte behöver oro dig för svikt mellan bjälkar men du måste räkna på att din konstruktion klarar vikten av 30 mm tjock flytspackel platta.
Hej.
Jag har en fråga som är relaterad till frågan Ovan,
jag har lagt golvvärmen i mellanbjälken i värmefördelningsplåtar.
jag har ett problem med badrumet som ska tätskiktas.
Kan man/får man flytspacka direkt på mellanbjälken ovanpå plåtarna??
för att sedan täta och kakla badrumet?
Jag har fått instruktioner att lägga en spånskiva 22mm och sedan flyta.
jag är dock rädd att jag inte kommer får någon värme i golvet då slingan blir så långt ifrån under till.
e i behov av ett snabbt svar..
Tack på förhand.
//Damir
Du kan inte flytspackla direkt på ett öppet bjälklag! Givetvis måste du lägga golvspån först!?!?
Eller har du lagt plåtarna i spårade golvspån? Du får förtydliga din fråga i så fall.
Hej,
Jag har lagt spårade spånskivor och plåtar och 17 mm golvärmeslang. Jag ska lägga ett 25 mm spontant grangolv ovan, ska man ha papp eller foam emellan så plåtarna inte ”låter” när man går på golvet?
Mvh Kristoffer
Ja man brukar lägga lump-papp eller plastfolie emellan lite beroende på ev ångspärr.
Hej,
Är det möjligt/ok att lägga klinkers direkt på golvvärmeplåten?
I ett annat rum lade jag 13mm gips mellan spånskivan och klinker, men upplever att gipset ”isolerar” bort en del värme.
Mvh
Peter
Hur bra tror du själv det blir att sätta fast golvklinker (som förhoppningsvis skall ligga i många år) på lösa plåtbitar på golvet? Varför i så fall bemöda sig med att använda fästmassa över huvud taget? Svaret är Nej. Det kommer bli skit om du försöker göra så… Gipsen gör det lte trögare men isoleringen är nog försumbar. Säkerställ att det är isolerat under istället för att försöka hitta på dåliga genvägar.
Hej!
Jag skall göra ett badrum och vi har vattenburen golvvärme. Jag har förstått att man inte kan flytspackel direkt på det men kan man använda tätskiktsduken först och sedan flytspackel? Givetvis använda duken vid kaklingen också.
Jag tycker nämligen åldersbeständiga plasten låter lite tveksam
Men annars så funkar det även med 6mm gips också eller?
Mvh Jonas
Det fungerar nog bra med tätskiktsduken istället men jag tycker ändå att du skall fråga där du köpt sakerna. Speciellt om du funderar på gips, hur konstruktionen ser ut i övrigt och vilken typ av skivor du använder spelar roll för den totala bärigheten också.
Hej!
Vi skall göra ett badrum i träbjälklag på andra våning och ska bygga kortlingar 30 c-c- kors och tvärs, ca 5 kvm.
Vi ska ha vattenburen golvvärme. Bygger den i spårad spånskiva och skruvar i primade värmefördelningsplåtar i aluminium (om du inte säger att jag istället ska fästa bjälklagsplåtar i stålplåt direkt på bjälklaget). Sedan åker slingan i och sen limmar (och skruvar?) jag en spontad spångolvskiva i grovlek 22-28mm och släpper in tätskiktsinstallatören för flytspackling och plastmatta som övergolv.
Kommentera gärna denna plan. Jag är inte ens novis.
Nu till huvudfrågan: Visst brukar man bygga bjälklaget i våg. Är det okej, eller direkt felaktigt, att bygga med fall mot golvbrunnen?
Medför det risker? Vinner man nåt på det?
Mvh
Jonas
Jag tycker det låter som en plan. Möjligen att det är lite onödigt med spårad spån i den konstruktionen. möjligt att du får en enklare lösning med bjälklagsplåt… Sedan vad gäller bjälklaget så tror jag det är svårt att bygga fallet i bjälklaget. Jag hade nog gjort bjälklaget i våg och sedan gjutit fall.
Hej. Jag har tre alternativ på ett bjälklag med 200 höga bjälkar på cc 300. Svikt är inte ett problem.
Spårad spånskiva. Skruvade plåtar, prima sen flyt 20mm ( med dagens primer är det fortfarande stor risk för korrosion ?)
Spårad spånskiva skippa plåten och flyt direkt 20mm. (Kommer värmen spridas tillräckligt i spacklet ?)
Alternativ ett står Lk för, alternativ två står lip bakom.
Alternativ 3 är att köra vanliga spånskivor och vad det innebär. Skippar det helst då jag har skivor över och det blir bra med höjden.
Jag vill inte heller Helst inte använda duk eller plast vid alternativ med plåtar.
Mvh Jonas
Hej,
Jag hade kört på alternativ 1. Informationen i inlägget om att plåtarna inte tål flytspackel har omprövats de senaste åren. Nu är de flesta leverantörer överens om att plåten tål spackel.
Köra utan plåt tror jag inte alls på.
Skall värmeslangen gå ner helt i plåten? eller ligger den lite över någon mm?
Normalt går slangen helt ner i sin plåt. Är det saker med kvalité så är formen på spåret i plåten som ett uppochnedvänt Omega tecken (Ω). Då griper plåten tag runt hela röret och maximerar värmeöverföringen från plåt till rör.
Hej!
Hur långt mellanrum får det vara mellan plåtarna för slangen?
Tänker att det är i längsled du menar. Där brukar man lämna från någon centimeter till en decimeter avstånd.
Hej, jag har spårade spånskivor där jag ska lägga vattenburen golvvärme, sedan flytspackel i minsta möjliga mån ovan på det och därefter klinker. Jag tänkte själv skippa plåtarna då jag tror att spackel och klinker leder värmen tillräckligt bra. Är detta en bra eller dålig ide?
Jag har försökt tolka era svar här men ser dubbla budskap.
Citat: Golvvärmekungen says:
2 oktober, 2020 at 14:41
Köra utan plåt tror jag inte alls på.
Och citat rubrik:
Men först och främst! Man använder ALDRIG golvvärmeplåt när man gjuter in golvvärme i betong eller flytspackel
Vad gäller?
Jag tror inte alls på din plan här. Med ingjutning menar jag ingjutning, dvs att slangen ligger helt inuti en gjuten platta. När man har en platta med flytspackel så sprider den värmen. Om du lägger rören i spårade spånskivor så är värmeledningen från rören relativt dålig. Det kommer troligen upplevas som lite randig värme och du kommer behöva högre framledningstemperatur för att få önskad värme i rummet.
Jag skulle vilja vända på frågan och undrar varför du inte använder plåt, kostnaden är ändå relativt låg.
Jag hade samma plan som Petter…
Är det bättre att använda plåtar då?
Alltså:
Spårad spånskiva med vattenrör
Plåtar
Flytspackel
Klinkers
Mvh Isak
Ja det är så vitt jag vet ingen av alla tillverkare och leverantörer som förespråkar skivor utan plåtar. Plåten går ner under röret och leder upp värmen. Lite flytspackel ovanför gör inte det jobbet.
Hej jag har en fundering, jag ska lägga golvvärme i hallen, (bjälklag) ovan bjälklaget har jag golvspån och då jag behöver korrigera höjderna en anning tänkte jag skapa spå med gipsskiva och den lägga i plåtar och slang och täcka med ett lager gips åvanpå slangen..
alternativ 2 är att spåra i golvspån, i med plåtar och slang och sedan flyta upp motsvarande höjd.(25-27)mm, men då jag läser överallt att plåtarna inte gillar flytspackel blir jag osäker på om inte alt.1 är bäst
vad anser du ?
varför inte bara gjuta in? Men oavsett är det en fråga till din materialleverantör. Någon ska ta ansvar för din konstruktion.
glömde skriva att det var 12mm rör jag planerade lägga . ytan är ca 10m2
gjut in eller kör med EPS16 skivor och gjut ovanpå för att komma i rätt nivå.
Hej!
Jag funderar på att installera vattenburen golvvärme i befintligt mellanbjälklag. För att slippa riva upp relativt nyligen lagt parkett och golvspånskivor funderar jag på att montera golvvärme underifrån, från källaren (ska ändå riva ner innertak).
Min plan är att fästa (spika/stifta) spridningsplåtar mellan balkarna underifrån direkt i golvspånskivan och samtidigt få i slangen. För att gå mellan fack får jag borra hål i backarna. Tänkte 20 mm slang.
Bra idé eller dålig idé?
Tacksam för synpunkter!
Ja är det ända lösningen så är det så du får göra men det är inget enkelt jobb…
Hej!
Jag har monterat LK golvvärme plåtar ovanpå min spårade LK golvspån. 16 mm slang.
Jag började skruva fast plåtarna med montageskruv (platt skalle) enligt LK anvisning.
Lägger foam och parkett. MEN formen tar inte upp skruvskallarna och parketten står på skruvskallarna.
Behövs plåtarna verkligen skruvas fast?
Vad är syftet med skruvandet??????
Du har fått fel information från din leverantör. Man skruvar inte fast plåtarna om man skall lägga parkett eller trägolv ovanpå. Vem har du köpt plåt och skivor av?
Hej.
Ni skriver att värmefördelningsplåten är i aluminium. Har ni någon beteckning på materialet vad det är för Alloy nummer på aluminiumen?
Vad kan den informationen över huvud taget ha för relevans? Mycket nyfiken på varför du undrar om detta.
Svaret på din fråga är att det troligen skiljer lite från tillverkare till tillverkare men jag bedömer att den vanligaste aluminiumlegeringen för den här typen av plåt är EN AW-1050A vilket är en aluminiumlegering som är nästan helt ren aluminium 99,5%