Sök
Stäng denna sökruta.

Easyserv – ny, smart produkt för att hålla koll på din värmepump

I tidigare blogg-inlägg har jag skrivit om att värmepump och golvvärme är en riktigt bra och effektiv kombination. Detta förutsätter dock att värmepumpen fungerar som det är tänkt, och så är tyvärr inte alltid fallet enligt min erfarenhet. Om man inte är väldigt intresserad och kunnig om hur en värmepump fungerar så kan det vara svårt att veta hur denna egentligen mår. Själv saknar jag t ex möjligheten att kunna titta på hur min pump fungerat bakåt i tiden för att på så sätt kontrollera om den fungerar lika bra idag som för ett par år sedan. Eller helt enkelt kontrollera hur den går just nu utan att behöva mecka med värmepumpens minst sagt torftiga användargränssnitt.

Home screen av Easyserv appen
Graf som visar hur din värmepump har arbetat.
 
 

Sedan en tid tillbaka har jag kopplat upp min pump med en produkt som levereras av Halmstad-företaget Easyserv. De levererar en gateway som hämtar ut all viktig driftsdata från värmepumpen och skickar upp den till deras molntjänst. Det finns också en app där jag som kund enkelt kan se denna information och göra mina egna analyser. Det som skiljer Easyservs lösning från tillverkarnas egna appar är att Easyserv själva analyserar all data och håller koll på min pump åt mig. Så jag behöver alltså inte vara expert på hur en värmepump fungerar (hur många är det egentligen?)

Paketet från Easyserv redo att kopplas till värmepumpen
Så här ser paketet från Easyserv ut, bara att koppla till pumpen och köra.

För min egen del är det otroligt värdefullt att kunna justera mitt värmesystem och sedan enkelt se effekterna av det jag gjort (det blir inte alltid som man tänkt sig!). Och samtidigt veta att någon som är duktig på värmepumpar håller ett extra öga på min anläggning. Känns bra när man är bortrest t ex.

Vi är ganska många som försöker optimera våra värmesystem för att få maximal energibesparing vid den komfortnivå man vill ha, vilket kräver att man har en hel del information om systemet och med Easyservs lösning har jag kunnat bättre förstå hur hela systemlösningen fungerar.

Jag saknar ett par lite mer avancerade funktioner i produkten, som t ex möjlighet att justera värmekurvan i värmepumpen, men enligt Easyserv är detta funktioner som är på gång senare i år.

Jag skulle också gärna vilja se data från min reglercentral tillsammans med värmepumpens data, men man kan väl inte få allt 🙂 En möjlighet jag skall kika vidare på är att läsa ut all logg-data via det API som Easyserv gateway tillhandahåller och plocka in denna i samma databas som jag har min andra mätdata, men det får bli ett senare projekt.

Det här var en liten avstickare från golvvärme, men jag har alltid ansett det viktigt att se till helheten och då är den produkt som levererar värme till ditt golvvärmesystem av stor vikt.

Vill du veta mer om Easyserv så hittar du dem här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!