Värmeböljorna slår till med full kraft allt oftare – även här uppe i norra Europa.
Men har du vattenburen golvvärme samt en värmepump med aktiv kyla är chansen stor att du den vägen kan kyla ditt boende när hettan slår till på allvar.
Men det finns ett antal detaljer att ta i beaktning innan hemmasvalkan kan bli ett faktum.
Rubrikerna som handlar om rekordvärme har avlöst varandra de senaste åren. Rapporterna om hetta som nått nya toppnivåer i bland annat södra Europa har varit återkommande, men även här i Sverige har vi regelbundet känt av den extrema värmen och så sent som under den senaste midsommarhelgen slogs flera svenska värmerekord.
Vid sidan av utställda fläktar och installerade luftkonditioneringar finns dock ytterligare sätt att kyla ner sitt hem när värmen blir för påtaglig.
Åtminstone om man har vattenburen golvvärme och antingen en bergvärmepump eller en luft/vatten-värmepump med aktiv kyla.
– Ja, genom den kombinationen kan du effektivt kyla ditt hus, säger Tomas Wiak.
Gäller att undvika fällorna
Han är både expert på värmepumpar hos Daikin och väl insatt när det kommer till olika golvvärmesystem och ska här försöka leda oss runt de eventuella fällorna och utveckla vad man behöver tänka på.
Och som de flesta vet så stiger värme uppåt medan kyla sjunker neråt, vilket då skulle kunna leda till problem med kondens när man plötsligt sänker temperaturen i golvet i stället för höjer den.
Men det är också ett hinder som ganska enkelt kan överbyggas.
– Det får du inte om du ställer in maskinens framledningstemperatur till att vara högre än till exempel 18 grader, för då bildas ingen kondens. Men skulle man vara osäker på det här så har maskinen dessutom en ingång på själva kretskortet där en fuktgivare kan anslutas, förklarar Tomas Wiak och fortsätter:
– Det kräver i och för sig ett relä och att själva givaren kan monteras på golvvärmeledningarna, men då stoppar maskinen omedelbart kyldriften om sensorn detekterar fukt i golvet.
Något som faktiskt låter mer komplicerat än det egentligen är. Dock finns ytterligare några faktorer att väga in. Som om man har både radiatorer och golvvärme kopplade på samma system.
Tomas Wiak utvecklar:
– Då kan det bli lite krångligare eftersom kretsen med radiatorerna måste blockeras i kyldrift. Någonstans finns en fördelare mellan radiatorerna och golvvärmen där man kan koppla in en elektrisk avstängningsventil som automatiskt styrs av värmepumpen. Det innebär dock att den delen av huset där det finns radiatorer inte kan kylas av maskinen genom att köra kallt vatten i radiatorerna.
Viktigt med detaljerna
Däremot finns det förstås en lösning även på detta.
– Det går att montera en eller flera fläktkonvektorer i den delen där radiatorerna finns. De konvektorerna, som kopplas in på samma krets som golvvärmen, gör att man då kan kyla den delen av huset, säger Tomas Wiak.
Så det finns onekligen en del detaljer att ta i beaktande och allt ordna allt detta själv är förstås inget som rekommenderas för en hobbyfixare som varken är utbildad eller insatt.
Men har du alltså vattenburen golvvärme samt en värmepump med aktiv kyla, och med fördel även en del insatt kunskap att ta hjälp av… Ja, då går det alltså alldeles utmärkt att på varma dagar även kyla ditt hem genom din golvvärme.
5 svar
Hej,
Vi bor i ett hus i Portugal med vattenburen golvvärme. Huset är byggt 2005 och har betongbjälklag i bottenvåning och övervåning. En elpanna med Wirsbo-system.
Vi har funderat på att på sommaren kyla ner huset något genom att öppna alla ventiler och låta vattnet cirkulera i systemet utan att värma det, och skulle då kunna tillgodogöra oss de något kallare nätterna för att på dagen låta det cirkulera och därmed ge en något lägre rumstemperatur. Vi funderar på hur vi kan få ventilerna att stå öppna hela dygnet.
Har du någon idé?
Enklast skulle nog vara att köra med NO ställdon och på sommaren bara bryta strömmen till reglersystemet, då skulle ventilerna bli konstant öppna.
Alternativt kan man demontera ställdonen över sommaren eller lägga in etern signal för att hålla ventilen öppen. Men samtidigt om ni inte aktivt kyler vattnet i systemet så har jag svårt att se att det verkligen skulle ge någon direkt kylande funktion?
Jag fortsätter den här tråden då jag sitter med en kund i södra Spanien och som vill kyla sitt hus genom golvvärmen.
Min följdfråga till er, är om ni anser att det är går att hålla runt 18 grader i huset med hjälp av golvslingor ,när solen ligger på runt 40 grader hela dagarna eller kommer det att behövas stöd ifrån ac maskiner?
Det ska tilläggas att inget system är installerat eller valt än.
Med vänlig hälsning,
Jonas
Det beror på många variabler. Framför allt byggnadens isolering men också vilken luftfuktighet man har. Är det dåligt isolerat och hög luftfuktighet kommer det vara svårt att klara kylningen med enbart kalla golvytor utan stora kondensproblem. En kulning på golven bör nog mer ses som ett komplement i så varma klimat.
Hej. Interesat artikel! Några förslag men någon som jobbar med detta i göteborgs området?