Golvvärmeslang, vilken tjocklek?

Golvvärmeslang/Golvvärmerör
Golvvärmeslang
Golvvärmeslang PEX

Golvvärmeslang finns i flera olika dimensioner och det kan ibland vara svårt att veta vilken man skall använda. Många tror att man alltid får mer värme med en grövre slang. Detta stämmer inte då olika dimensioner installeras på olika vis och rätt installerat får man samma värme oavsett om golvvärmeslangen är 8 mm eller 35 mm tjock.

De vanligaste tjocklekarna på golvvärmeslang i Sverige är 12, 16, 17 och 20 mm.

Vid nybyggnation och gjuten platta är de vanligaste dimensionerna 20 och 16 mm golvvärmeslang. Och i träregelkonstruktioner så är 16 och 17 mm det vanligaste just på grund av att de spårade spånskivorna och värmespridningsplåtar som då används är gjorda just för de slangdimensionerna.

Vid renoveringar då man inte har plats att gjuta så tjockt så är 8 mm och 12 mm golvvärmeslang de vanligaste alternativen. Till 12 mm golvvärmeslang finns även spårade cellplastskivor som kan läggas flytande direkt på befintliga golv vilket ger en låg inbyggnadshöjd och enkel installation.

Större installationer kräver grövre golvvärmeslang.

En tumregel är att en större installation kräver grövre slang. Detta beror på att de tunnare rören inte kan vara lika långa samt läggs med mindre mellanrum i golvet.

  • En 8 mm golvvärmeslang kan som längst vara 43 m lång, med ett cc-mått på golvvärmeslangen på 120 mm så räcker en slinga till ca 5 m2.
  • En 20 mm slang kan istället vara maximalt 120 m, samt installeras med ett cc-mått på 300 mm vilket gör att en slinga istället räcker till ca 36 m2.

Om man tänker sig en villa på 200 m2 så skulle en installation med 8 mm golvvärmeslang kräva ca 40 slingor totalt. Samma installation med 20 mm slang istället skulle bara kräva 6 slingor. Detta påverkar storleken på fördelare och fördelarskåp avsevärt.

Blanda olika dimensioner?

Det går givetvis bra att i en installation använda olika tjocklekar på golvvärmeslangen på olika ytor. Det är t.ex. vanligt att man använder 16 mm slang i spårad spån i en utbyggnad på träbjälklag men samtidigt 12 mm slang ingjutet i badrum. På så vis utnyttjar man fördelarna med olika installationsmetoder.

Syrediffusionsspärr?

Det är viktigt att välja golvvärmeslang med syrediffusionsspärr. Diffusionsspärren hindrar syre från att tränga in i slangen och syresätta radiatorvattnet vilket skulle kunna leda till stora skador på övrig utrustning i ert värmesystem. Läs mer om konstruktionen i golvvärmerör här.

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!