Sök
Stäng denna sökruta.

Hur fungerar uppvärmning egentligen?

uppvärmning i hemmet

Jag får så mycket frågor om uppvärmning av besökare här på golvvärmekungen! Det är givetvis roligt att ni engagerar er och ställer frågor. Vad som inte är lika kul är att jag känner att det finns extremt stora kunskapsbrister där ute. De flesta har inte koll på grundläggande fysiska lagar. Ni skulle helt enkelt ha lyssnat lite mer på t.ex. Ingemar Nordbring, som min fysiklärare hette på högstadiet.

Hur varmt blir det?

Ständigt samma fråga, hur varm blir en värmekabel på 300W? Svaret är omöjligt att ge, då bara halva frågan är ställd. Effekten 300W är en viktig ledtråd men för att säga hur varmt det blir så behöver man veta energibehovet för uppvärmning. Temperaturen man uppnår kan liknas vid vattenmängden i en läckande hink. Effekten motsvarar hastigheten på den vattenstråle vi försöker fylla hinken med. Effektbehovet är samtidigt den mängd vatten som hela tiden läcker ut ur hålet i hinkens botten. Om vi fyller på med en mindre stråle än vad som läcker ut så minskar mängden vatten i hinken, dvs det blir kallare. Om man fyller på med mer fart än det läcker ut, ja då ökar värmen. Fysiken gör också att ju mer vatten du har i hinken ju större tryck blir det i hinken och det pressas ut mer vatten ur hålet i botten. Det samma gäller för värmen och uppvärmning. Desto större skillnad det är på värmen inne i rummet och utanför ju snabbare kommer värme läcka ut. Detta gör att vi i vårt exempel med vattnet i hinken automatiskt kommer uppnå en jämvikt , där vattnet rinner ut i samma takt som vi fyller på.

Extremfall av uppvärmning

Säg t.ex. att vi har en termos. I den termosen stoppar vi ner en värmekabel på 300W. Det läcker ut väldigt lite värme ur termosen så de 300W kommer resultera i en extremt hög temperatur inne i termosen, ett par hundra grader bara efter en liten stund, vilket naturligtvis hade förstört värmekabeln.

Om man istället lägger sin värmekabel i en sjö. Så kommer all energi som tillförs läcka ut i omgivningen, kabeln kommer där hålla ungefär samma temperatur som vattnet oavsett hur länge man värmer.

I båda exemplen på uppvärmning är effekten 300W, eller en energiförbrukning på 0,3 kWh (varje timme). Men den uppnådda temperaturen är väldigt olik.

Hur varm blir golvvärmen?

Om vi utgår från att man har installerar en värmekabel på 300W i ett litet och normalisolerat badrum på 3 m2. Så kan man räkna ut vilken temperatur man kan uppnå med termodynamik, förutsatt att man vet u-värden på alla material i hela rummet. U-värdet för hela rummet kan ses som ett mått på hålet i hinken i exemplet ovan. Ett lågt U-värde motsvarar ett litet hål och ett högt U-värde ett stort hål.

För att hålla detta på en populärvetenskaplig nivå så ger jag mig inte in i att göra några beräkningar eller formler här. Jag kan hänvisa till ett annat inlägg jag skrivit som beskriver kostnaderna för uppvärmning. Även om inte heller det inlägget gör några energiberäkningar.

Om man har installerat ca 100W/m2 så räcker effekten till för att hålla en önskad temperatur på golvet i de flesta fall. Med en önskad temperatur menar jag att man kan uppnå 23-24 grader i golvet.

Termostaten

Men det hela bygger såklart inte på att man bara installerar en effekt på 300W för uppvärmning och hoppas att systemet uppnår en jämvikt på en bekväm temperatur. Det normala är att man installerar ett överskott av effekt. Normalt så stannar faktiskt effektbehov på ca 50W/m2 men genom att installera ett överskott samt en termostat så får man bättre möjligheter att reglera önskad temperatur.

Termostaten fungerar som en automatisk strömbrytare som helt enkelt slår av och på strömmen till golvvärmen beroende på om temperaturen är över eller under den temperatur man önskar. Läs lite mer om olika typer av termostater här.

Om vi i vårt exempel ovan med ett badrum på 3 m2 säger att termostaten är ställd på 21 grader. Låt oss också säga att man om man gjort en exakt energiberäkning för utrymmet fått fram att effektbehovet är 50W/m2 för att hålla exakt 21 grader i rummet. Då skulle fysiken helt enkelt göra att reläet ”strömbrytaren” i termostaten skulle vara på 50% av tiden. Som exempel kanske man kan tänka sig att den är på i 10 minuter för att sedan följas av 10 minuter avstängd. Utslaget över tid så skulle då golvet istället förbruka 0,15kWh varje timme, istället för maxförbrukningen 0,3kWh.

I texten här har jag beskrivit en värmekabel då det är enklare att resonera kring, men samma fysiska lagar gäller även vattenburen golvvärme. Så över allt där det står värmekabel skulle man istället kunna tänka sig en slang.

Frågor

Har ni frågor om uppvärmning så ställ dem gärna här så skall jag försöka svara så snabbt som möjligt.

11 svar

  1. Hej!
    Bygger ut min lägenhet till att omfatta uteplatsen som har en gjuten isolerad betongplatta. Befintligt fönsterparti (stora) flyttas ut från nuvarande fasad till utsida betongplatta och väggar/tak isoleras enligt bostadskrav. Vi har vattenburen golvvärme i lägenheten med Kährs ek-trägolv. Jag vill nu lägga samma golv ända ut och behöver lägga elektrisk golvvärme under. Min idé är att lägga 20 mm Warmup isolerskivor och sedan 6mm ebisol ovanpå betongen Därefter el Foil kit 500, en plastfolie och trägolvet på det. Funderar på om det kommer att räcka för att hålla komfortvärme på golvet. Lägenheterna är nybyggda, välisolerad och har FTX system med förvärmd tilluft i kombination med vattenburen golvvärme. Tacksam för input på lösningen.

    1. Jag tycker att det låter onödigt omständigt och dyrt att använda warmup och ebisol skivor när du skall lägga vanlig golvvärmefolie (helt vanlig cellplast fungerar lika bra). Speciellt med tanke på att plattan redan är isolerad.
      Hur mycket utrymme har du ovanpå befintlig betongplatta utan att få nivåskillnad?
      Läs gärna vad jag skrivit om golvvärme under trägolv här.
      Effekten i golvvärmefolie skall absolut räcka för att ge dig vara golv i det utrymmet.

      Är det omöjligt att koppla in sig på det vattenburna systemet och köra vattenburen golvvärme även där ute?

  2. Jag planerar att bygga ett hus, och vill ha elektrisk golvvärme. Jag försöker läsa på och fråga runt, men alla har olika åsikter, och det känns som man inte kan lita på någon.
    Var ska jag vända mig för att få det bästa system gjord på bästa sätt?
    Markaryd, Kronoberg.

    1. Mitt råd är att läsa på och köpa hem det material du tycker är bäst till rätt pris. Sedan anlitar du en elektriker för installationen. Återförsäljare som vet vad dom pratar om skall kunna ge dig sakliga råd kring de olika systemen dom erbjuder.

  3. Vi byggde nytt hus 2020 och har golvvärme i hela huset. Är dock osäker på om det fungerar som det ska. I ett av badrummen känner man direkt värmen på golvet när man går in, i det andra badrummet är det direkt kallt på golvet när man går in. I resten av huset känner man värmen på sporadiska ställen.. Ska det vara så eller kan det vara något som är fel? Bör vi kontakta vår säljare och påtala problemet?

    1. Något är såklart inte helt rätt om det inte är varmt på golvet men det behöver samtidigt inte vara något uppenbart fel. Värme är inte så enkelt alla gånger. Det kan tex vara att varm luft kommer in i badrummet från angränsande utrymmen. Om då en termostat i badrummet känner att det är varmt så behöver inte golvet värmas…

  4. Hej! Jag undrar om ett badrum med golvvärme riskerar att bli fuktigt om man stänger av golvvärmen helt? Och visst är det viktigt att se till att hålla badrumsdörrarna stängda så att inte för mycket värme går ut och golven börjar brassa på ännu mer? Mvh

    1. Nja fukten i badrummet borde ventileras ut med ventilationen. Golvvärmen hjälper till att göra så golven torkar snabbare. Så utan golvvärme förblir golven blöta och kalla en längre tid.
      Håller man dörren stängd så håller man kvar värmen bättre i badrummet och effektförbrukningen minskar.

  5. Hej!
    Köpte en EB-therm 500 från EBECO som ska ersätta min gamla T2 TA Basic Thermostat men vid installation efterfrågas ”installerad effekt” vilket jag inte vet då jag köpt lägenhet där golvvärmen är installerad runt 2009.
    Hur skall jag tänka här?

    1. Det är enkelt att räkna ut din kabels effekt om man gör en resistansmätning. Du kan läsa hur man gör det och hur man räknar här i ett tidigare inlägg.
      Rent praktiskt har inte inställningen någon betydelse men det gör att du i statistiken kan se förbrukad effekt vilket är en bra detalj. Så om du inte gjort det ännu så tycker jag att du skall mäta dig fram till vad du har installerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!