Är golvvärme en bra värmekälla för uterummet? Det beror på dina förutsättningar och behov. Martin på Golvvärmebutiken.se guidar dig rätt!
Ska du bygga ett uterum och vill kunna sitta och mysa och ha det skönt i det även när det är ruggigt och kallt utomhus? Då är det viktigt att tänka energismart och satsa på att grund, fönster, tak och lister är välisolerade, så att värmen inte försvinner ut – och att välja rätt värmekälla.
Anpassa efter dina behov
Det finns flera olika sätt att värma uterummet. Du kan exempelvis använda värmefläkt, el-element, infravärme, gasolvärmare eller golvvärme. Den stora fördelen med golvvärme är att det sprider värmen jämnt i hela rummet och gör uterumsgolvet, som lätt blir kallt, skönt att gå på. Dessutom är det en värmekälla som varken syns eller hörs.
– Nackdelen med golvvärme är att det kan ta ett dygn att få rummet uppvärmt, så det kräver lite framförhållning, men planerar du att använda uterummet mycket är det en smart investering då det ger den bästa komforten, säger Martin Röing på Golvvärmebutiken.se.
Kommer du däremot bara att använda värme mer sporadiskt kan något av de andra alternativen, som alstrar värme snabbare, vara en bättre lösning.
Rätt grund för golvvärme
För att golvvärme ska fungera effektivt i uterummet behöver du ha en gjuten bottenplatta med minst 200 mm isolering. Det är enklast att installera i samband med att du bygger uterummet för att undvika problem med nivåskillnader mellan hus och uterum. Och när det gäller val av golvmaterial ger betong eller klinkers bäst förutsättningar för golvvärme i uterummet, eftersom de tål både fukt och värme.
Vattenburen eller elektrisk golvvärme
Har du redan ett vattenburet golvvärmesystem i huset är det smidigt och mest ekonomiskt att också välja vattenburet i uterummet, eftersom det ger lägre driftskostnader.
– Det du bör tänka på då är att skaffa en värmeväxlare så att du kan styra golvvärmen i uterummet separat. Då kan du tillsätta glykol i vattnet så att du kan stänga av värmen utan att rören fryser sönder, säger Martin.
Dessutom bör man lägga vattenledningarna i uterummet lite tätare än inomhus, med bara 16 cm mellanrum, för att öka värmen. Har du inte vattenburen golvvärme i huset passar det istället bättre att välja elektrisk golvvärme.
– Välj då värmeslingor med hög effekt, 150 W/kvm, som snabbare värmer upp golvet, tipsar Martin.
2 svar
Hej
Har elektrisk golvvärme i uterummet, ska man starta golvvärmen innan hela plattan är iskall eller nu när plattan är uppvärmd har tänkt att ha ca +5 grader i vinter för alla växter.
Tack på förhand
Erik
Har du en termostat så kan du egentligen starta golvvärmen när du vill. den kommer inte börja förbruka energi innan temperaturen blir lägre ön den du ställt in i termostat.