Isolations- och resistansmät alltid värmekabeln före och efter förläggning, före eventuell inspackling samt före det att golvbeläggningen påföres!
Resistans och isolationsmätning av värmekabel är något som måste göras så väl för garantin som att det är viktigt att man inte använder en skadad kabel.
OBS: Garantin på värmekabeln gäller inte om testerna inte är utförda.
Resistansmätning
Resistansmätning görs med en Ohm meter och mäts mellan fas och nolla på värmekabeln. Resistansen skall stämma med den för modellen och storleken angivna resistansvärdet.
- Denna kabel visar 31,3 Ω vilket stämmer för en kabel på 1700W.
Det går även att räkna ut vilken resistans man bör ha utifrån kabelns angivna effekt med hjälp av Ohms Lag.
U = R*I och P = I*U Vilket medför R = U*U/P = 52900/P.Dvs. Är Effekten P=600W Skall Resistansen vara R= 52900/600= 88 Ohm.
Varför gör man resistansmätning av Värmekabel?
Resistansmätningen visar om värmeledarna i kabeln har skadats. En skada på dem, vanligen kabelbrott, resulterar oftast i oändligt värde på resistansmätningen. En sådan kabel kommer inte ge någon värme och måste lagas eller bytas ut.
Isolationsmätning
En isolationsmätning görs genom att man (med mätinstrumentet Isolationsmätare) mäter mellan fas och nolla ihop och jorden/skärmen på värmekabeln.
Mätningen utförs genom att en puls på 1000V matas ut på värmekabeln och man mäter om det blir något överslag mellan ledare och jord.
- Isolationsmotståndet ska hålla minst 10 MΩ.
Mätinstrumentet man använder heter Isolationsmätare och har en knapp man trycker på för att utföra testet, på detta instrument märkt med ”PRESS TO TEST”.
Tänk på att man kan få en ganska ordentlig (oftast ofarlig men obehaglig) stöt av instrumentet.
Varför gör man isolationsmätning av värmekabel?
Isolationsmätningen visar om isoleringen på någon av värmeledarna i kabeln har skadats. En kabel med skadad isolering kan orsaka kortslutningar eller resultera att någon får ström genom kroppen. En sådan kabel kan troligen fortfarande fungera och ge värme men är livsfarlig att använda!
34 svar
Hej.
Läser din beskrivning. Du kan saken.
Har just rullat ut en värmekabel, Kelvin, på golvet och ville kolla resistansen via digtalt instrument.
Den visar ”1” oavsett vilket mätområde jag valt.
Jag gör fel!
Hur?
Tror det är fel på ditt mätinstrument.
Vissa modeller av multimetrar (t.ex Uni-T) visar ”1.” istället för O.L (Over Limit). Betydelsen är densamma: utanför (högre värde) multimeters mätområde.
Ex: En ohmmeter kan ofta mäta upp till t.ex 20Mohm (Megaohm). Om en mätning görs på en komponent som har resistansen 21Mohm är detta utanför specifikation på instrumentet och den visar då O.L (over limit). Om en värmekabel visar 1. eller O.L betyder detta öppen krets-alltså avbrott mellan fas och nolla.
Hej!
Vi har precis fått elburen golvvärme installerad i våra 2 badrum i vårt nyrenoverade hus. Dock förfasas jag över att vi måste ha den inställd på ca 30 grader för att få ”komfortvärme” på golvet. I vårt gamla hus hade vi ca 22 grader för att ha samma temperatur på golvet. Kan detta vara något fel, eller har det med huset/klinkers/typ av system att göra? Isf undrar jag hur mkt det kostar ”per grad” med elburen golvvärme? Dvs hur mkt dyrare är det att ha den på 22 grader kontra 30? Tacksam för svar!
Först och främst hur många grader man har inställt på termostaten har väldigt lite med driftskostnad att göra. Det är faktisk värme och isolering som avgör kostnaden! Att det är skillnad har troligen mer att göra med att givaren troligen är felplacerad. (givaren skall ligga ca 50 cm in på golvet mitt emellan två värmekablar)
Om problemet egentligen är att det inte alls blir ordentligt varmt så är troligen problemet att det är en lägre effekt installerad än vad ni hade tidigare.
Vid isolationsmätning ska provspänningen vara 500V och resistansen mer än 1Mohm enligt föreskrifterna. Kommentar?
Då räcker det att testa med 500V om man skall följa föreskrifterna. Jag väljer dock att testa vid 1000V i detta exempel.
Ska jag koppla bortre änden på resistansprovning? Dvs fas och nolla?
För att genomföra isolationsmätning, kopplar jag då ihop alla 3 (fas, nolla och jord) på bortre änden sedan mäter jag värdet mellan fas+0 och jord?
Resistansprovning görs mellan fas och nolla. Bortre änden förstår jag inte riktigt vad du refererar till. Normalt är ju bortre änden isolerad.
Isolationsmätning brukar göras mellan Fas och jord. Det går lika bra att mäta mellan nolla och jord eller mellan nolla+fas och jord.
Säg jag har en längsgående kabel, den änden jag inte gör testerna på, ska någon av ledningarna vara sammankopplade eller ska varje ledning vara isolerad?
Det spelar inte så stor roll skulle jag säga. Om fas och nolla inte är sammankopplade i bortre änden så får du helt enkelt göra två isolationsmätningar en mellan fas och jord och en mellan noll och jord.
Men spontant skulle jag råda dig att ta kontakt med en elektriker om du inte har full koll på vad det är för kabel. Det låter extremt konstigt med en värmekabel med två värmeledare som inte är ihopkopplade i bortre änden. (Är det en parallellresistiv kabel du har??) Själva iden med serieresistiva kablarna utan ändavslut är ju att det bara skall vara en värmetråd i dem, dvs noll i ena änden och fas i andra…
Jag får maxvärde 999 mohm vid 1000v, enligt elektriker är det tecken på jordfel, skojar han bara med mig? Samt ska jorden kopplas i något på bortre änden eller duger det att den är isolerad?
Vad det betyder på din mätare är omöjligt att veta tyvärr. Men 999 tycker jag låter misstänkt likt ett maxvärde och kanske det mätaren visar vid oändlig resistans. Gällande ”den bortre änden på jord” förstår jag inte vad du menar. Brukar som sagt inte finnas någon bortre ände
Får samma resultat när jag gör min mätning. ”Oändlig resistens” är bra då antar/hoppas jag?
Hej!
Jag undrar vad som kan vara för fel på elgolvvärmen om man har bytt givarkabel och termostat men det fortfarande inte visar rätt ohm tal enigt det som tillverkaren anger.
Ehh nu hänger jag inte med!? Termostaten och givaren har inget med resistansmätningen av kabeln att göra. Vad har du mätt för resistans och vad är det för kabel?
Kabeln är T2-röd och tillverkaren gav elektrikern några värden som skulle stämma med temperaturen på termostaten. Om jag minns rätt var det 12ohm inställning, temperaturen på termostaten satt till 22grader och multimetern skulle visa 18000. Den visade mindre och elektriker bytte givarkabel men när han mätte igen visade fortfarande inte multimetern rätt värde.
Det är fel på någon information här tror jag… men 12 kOhm och mätningar som visar något lägre än 18000 låter rimligt.
Men gissningsvis så har ni blandat ihop något med givare och termostat. Bara att returnera termostaten till den du köpt av och få något som fungerar. Är det du som gjort fel får du kanske stå för någon frakt men då får du ordning på det åtminstone.
Hej, jag undrar om det går att kapa värmekabeln om jag köpte den för lång? Jag kan löda osv
Har ngn erfarenhet av det ?
Jag tycker att du skall läsa inlägget du kommenterat samt detta inlägg
Hej!
Om man följer alla föreskrifter hur en elslinga skall installeras som golvvärme.
Brukar det skilja något när man mäter isolation och resistans på slingan? Alltså om man mäter slingan när den ligger på golvet innan flytspackling och sedan efter, när flytspacklingen är klar?
Tacksam för svar
Jesper
Har precis samma fråga då mitt ohm värde ändrades något.
Jesper fick du något svar på din fråga?
// jonny
Hej,
Ja värdet kan skilja lite vid olika tidpunkter. Det beror på att resistans påverkas av materialets temperatur. Så om inte kabelns temperatur är exakt samma på varje del av kabeln vid tillfället som man mäter resistansen så kommer mätvärdet variera några procent. räkna med +-5%
Är isolationsprovet eller vad man ska kalla det ”godkänt” om mätaren visar 0L? Antar då att oändlig resistans tyder på att kabeln är hel/inte skadad?
Går inte att svara på frågan då jag inte vet hur den isolationstestare du använder fungerar. Men tanken med isolationstestet är att verifiera att man inte får något överslag mellan ledare och jord. Hur instrumentet visar en lyckad mätning bör du studera i manualen.
Om man mäter isolation och märker att änden på ebeco kabeln är paj hur är lättast att göra då ,
Lättast? Om golvet redan ligger ovanpå värmekabeln så är det inte så lätt… Du måste öppna golvet och laga värmekabeln.
Hej,
har en värmekabel som ger ( enl förpackningen) 10 W/m och totalt 690 W.
När jag mäter resistansen får jag 53 ohm mot de 76 ohm som beräkningen ger.
Hur skall jag tolka detta? Ger kabeln nästan 1000W eller skall jag misstänka annat fel?
Med vänlig hälsning,
Det är skit på en av följande tre platser.
1. Skitkvalitet på värmekabeln, är man inte så noga i sin tillverkning så får man stor spridning i verklig effekt. Alternativt vet man inte vad man håller på med och märker sina produkter felaktigt.
2. Skitinstrument som ger dig fel mätvärde.
3. Skit bakom ratten.
Kabeln är Devi så skitkvalitet lär det inte vara.
Skall mäta med ett bättre instrument.
Hej igen,
provat med nytt instrument och får 530 ohm mot beräknade 760 Ohm
Har testat isolationen som är ok dvs > 10 M ohm
Som jag skrev är kabeln en DEVI.
Fråga 1 Är det ok att köra med denna även om den ger 50% högre effekt?
2 Är det ok att testa om kabeln blir varm innan man lägger ut den, dvs att den ligger upprullad på rullen den kom på?
Med vänlig hälsning,
Johan
Hur lång är värmekabeln? Något är helt klart tok fel. (så jag vill påstå att det är skitkvalitet vi talar om, oavsett om det råkar stå devi på kabeln eller ej) Det kan vara en felmärkt vara då kanske det inte är någon större fara att använda den men är det en 700W kabel och något är fel i den så den ger 1000W så kan jag nästan garantera dig att den INTE kommer fungera normalt i 20 år…
Mitt råd är att returnera den och få en korrekt produkt. känns nästan som en självklarhet. Varför överväger du ens att använda den ändå?