Sök
Stäng denna sökruta.

Golvvärme förklarat från grunden

Så vad är då golvvärme för någonting? Självklart vet alla vad det är, det är ett varmt golv som är skönt att gå på. Men om man nu går lite djupare och tittar på funktion och installation, vad är då viktigt? I denna text lyfter vi fram fakta för att guida dig i alla detaljer. Jag kommer samtidigt hänvisa er till ett antal inlägg jag skrivit under åren som jag tycker du bör läsa.

Golvvärme är en självklarhet här

Varför golvvärme?

Första frågan vi bör besvara är såklart varför eller varför inte. Som inom allting annat så finns det fördelar och nackdelar. Den absolut största fördelen med golvvärme är det självklara.

”Golvvärme ger ett varmt golv som är skönt att gå på.”

Det är alltid den utgångspunkten man skall ha när man funderar på eller vill motivera en ev. investering i golvvärme. Vad man än använder för system, installationsmetod eller avancerade funktioner i termostater mm. Så är alltid grundtanken banalt enkel, ett varmt golv är skönt att gå på. Det är denna enkelheten jag uppskattar mest med golvvärme. Det är också något människan har uppskattat i tusentals år. Även om tekniken har utvecklats lite under tiden. Från de solvarma klipporna på savannen, till en elektrisk värmekabel under det marockanska kaklet i badrummet.

Fördelar med golvvärme

Utöver att det är skönt att gå på så är de konkreta fördelarna med golvvärme följande. Att man kan möblera fritt och helt enkelt inte behöver bry sig om varifrån värmen kommer. I moderna hus är det populärt med fönster från golv till tak, det är inte lika snyggt om man monterar en radiator framför fönsterpartiet… Där är golvvärme nästan en förutsättning för att lyckas. I badrum ger golvvärme ofta den lilla extra finessen att golven torkar upp snabbare så man slipper iskalla vattenpölar. Allt detta är ganska självklart och inte så mycket att argumentera om.

Lägre energiförbrukning med golvvärme

En fördel som det däremot ofta blir lite mer argumentation om är det här med energiförbrukningen. Jag har skrivit ett ganska utförligt inlägg om just detta för några år sedan. Där jag kom fram till följande:

”Ett hus på 150 m2 med elradiatorer som konverterar till vattenburen golvvärme och jordvärmepump kan sänka sina kostnader med över 25.000 kr.”

Tips! Läs hela inlägget om energiförbrukning: Vad kostar det att värma med värmegolv?

Nackdelar med golvvärme

Man kan inte nämna fördelen med sänkt energiförbrukning utan att också nämna att det finns en risk att man istället får en ökad energiförbrukning med golvvärme. Om man har en dåligt isolerad platta på mark. Så kommer det naturligtvis gå åt energi för att hålla den varm. Detta har jag dock svårt att kategorisera som en nackdel, jag anser istället att det är en naturlig konsekvens av den dåliga isoleringen. Komforten i golvet blir ju troligtvis inte sämre med golvvärmen än vad den var utan golvvärme.

Den andra frågan som ofta dyker upp när man skall hitta nackdelar är fuktvandring. Detta bygger på att man genom att värma upp marken under huset skapar en högre ånghalt i marken än inne och då kan en fuktvandring uppstå. Men så länge fukten kan ventileras ut så blir det inga problem. Jag har själv aldrig sett tester som tydligt påvisar detta men golvvärme på oisolerad platta anses vara en riskkonstruktion med avseende på fuktvandring. Om någon har bra fakta kring detta så dela gärna i kommentarerna.

Modernt kök med svart mörkt betong golv

Det finns olika typer av golvvärme

Golvvärme är ett samlingsnamn för flera olika konstruktioner med funktionen att värma ett golv. Jag brukar dela upp det i följande tre huvudgrupper:

  • 230V elektrisk golvvärme
  • 24V elektrisk golvvärme
  • Vattenburen golvvärme.

 

Utöver dem så kategoriseras luftburen golvvärme ibland också som en egen kategori, vilket kanske är rätt. Jag väljer dock att fokusera på de tre huvudgrupperna, vilka i sig kan delas upp i flera underkategorier.

230V golvvärme

Detta är den absolut vanligaste typen av golvvärme räknat i antal sålda system. Fördelen med 230V systemen är att det är så enkelt att installera. Då menar jag inte det fysiska arbetet utan mer att förutsättningarna i stort sett alltid finns där. El finns alltid framdragen i alla husets hörn och ingen extra utrustning behövs. 230V systemen kan i sin tur delas in i underkategorier som Golvvärmefolie, Värmekabel (serieresistiv) samt Självbegränsande värmekabel.

Golvvärmefolie

Golvvärmefolie är vad det låter som, det är helt enkelt en tunn plastfolie med integrerad värmefilm som alstrar värme. Systemen är utvecklade för att installeras under trä och laminatgolv.

Tips! läs mer om golvvärme under trägolv här: Värme under klickgolv.

Värmekabel

Vanlig 230V värmekabel är nog det de flesta spontant tänker på när dom tänker på golvvärme. Det finns nog inte ett badrum som renoveras idag utan att det hamnar en elektrisk värmekabel i golvet. Systemen är så standardiserade och välbeprövade att det idag finns bra kvalitet till extremt låg kostnad.

Värmekablar säljs normalt på en rulle (likt en trådrulle) men det är också populärt att köpa värmekabel som är monterad på en självhäftande matta. Det ända som skiljer de produkterna från lös kabel är själva installationen. Det går mycket snabbare att installera en värmekabel på det viset. Man slipper hela momentet med att mäta cc-avstånd och hålla reda på total kabel längd.

Tips! Att tänka på vid installation av värmekabel.

Självbegränsande värmekabel

Detta är enligt min mening en av de mest missuppfattade produkterna på marknaden idag. Över lag skulle jag säga att installatörer så väl som konsumenter köper produkten på fel grund. Man förväxlar självbegränsande och energibesparande.

Tips! Lär dig skillnaden på de två typerna av värmekabel här: Serieresistiv vs Parallellresistiv vad är bäst?

24V golvvärme

Detta är den typ som lämpar sig absolut bäst för gör det själv arbeten. Den har förutsättningarna för elektrisk golvvärme men slipper riskerna som en 230V installation har med sig. På grund av att systemen kräver en transformator så begränsas den totala effekten. De största systemen är på ca 600-700 W vilket normalt räcker för ca 7-8 m²

De här systemen får installeras helt utan behörighet och ger mycket låg bygghöjd. Därför är dom absolut vanligast vid renoveringar av mindre hall eller kök. 24V systemen finns både i form av värmekabel och som golvvärmefolie.

Barn som ligger på ett varmt golv

Vattenburen golvvärme

Detta är den mest omfattande kategorin i golvvärme. Detta då det byggs upp av många komponenter som kombineras på olika vis beroende på diverse förutsättningar för installationen. Den gemensamma nämnaren är att man använder en slang för att distribuera värmen i golvet.

Tips! Lär dig att skilja agnarna från vetet: Vad definierar ett bra golvvärmerör?

En viktig skillnad på denna typ av golvvärme från de två tidigare nämnda är att detta inte är en värmekälla. Det är egentligen bara en metod för att distribuera värmen som alstras av en värmekälla. Värmekällan kan vara i form av t.ex. en värmepump.

Tre huvudsakliga installationsmetoder

De tre huvudtyperna av installationsmetoder för vattenburen golvvärme är: Spårade spånskivor, Spårade cellplastskivor och Ingjutning.

Spårade spånskivor

Golvspån med frästa spår där plåt och rör monteras. Detta ger i praktiken 0 mm bygghöjd då golvspånet oavsett värme eller ej monteras ovanpå bjälkarna. Men man skall vara medveten om att det är en hel del snickeriarbete att montera skivorna på ett större utrymme. Skivorna skall limmas och skruvas fast i underlaget samt limmas ihop med varandra i sponten. Skall man lägga klinker ovanpå så måste man också limma och skruva en golvgips ovanpå innan man sätter klinker. Ett närbesläktat alternativ till spårad spån är glespanel.

Tips! Spårade spånskivor med riktigt bra pris: GVB Spårad Spånskiva.

Spårade cellplastskivor

Likt spånskivorna ovanför men tillverkade i cellplast, tillverkas i olika tjocklekar från ca 12mm till 70 mm. Skivorna lämpar sig väldigt bra till installation ovanpå befintliga bärande underlag. Golvvärmen fungerar lika bra ovanpå ett trägolv som ovanpå en betongplatta. Fördelen med cellplasten är att den också ger en bra isoleringsförmåga. Detta ger framför allt ett golv som snabbare reagerar på termostatens signal. Men isoleringen ger såklart också en bättre värmeekonomi. Skivorna finns med förmonterade plåtar/folie eller med spår där man själv monterar samma typ av plåtar som i spårad spån.

Ingjutning

Ett mycket kostnadseffektivt sätt att installera golvvärme är att helt enkelt gjuta in golvvärmeslangen i plattan. Vid nybyggnation påstår jag att detta kan vara en billigare lösning än att använda radiatorer. I vanliga fall lägger man cellplast innan man gjuter för isolering. I så fall fixeras rören i plastfästen som trycks fast i cellplasten med hullingar.

Hur varmt blir det?

En vanlig fråga man får är ”Om jag lägger en värmekabel på 800W i badrummet hur varmt blir det då?”. För att svara på det måste man också veta hur snabbt värmen läcker ut ur utrymmet. Värmen kan ”försvinna” vidare i huset med luftflödet eller ledas ut igenom en dåligt isolerad vägg eller fönster. Men ett enklare svar kan också vara att det blir så varmt som du ställer på din termostat.
Termostaten mäter temperaturen och om det är för kallt så slås strömmen på till värmekabeln eller så öppnas ventilen till golvvärmeröret. Det omvända om det är för varmt.

Tips! Jag har skrivit en utförlig förklaring: Hur fungerar uppvärmning.

Har du fortfarande frågor?

Håller du inte med om vad jag skriver, kanske är något konstigt formulerat? Kontakta mig gärna, så kan jag förbättra informationen med tiden.

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!