Sök
Stäng denna sökruta.

Produktnyhet: EB-Therm 400

Ebecos senaste tillskott i termostatutbudet heter EB-therm 400. Termostaten faller under segmentet programmerbar termostat med färgskärm. Jag tycker att Ebeco har lyckats bra med sin termostat. Funktionerna som behövs finns där och användargränssnittet är bra. Skärmen har inte touch och man navigerar termostaten med 5 knappar, 2 ovanför och 3 nedanför skärmen. Utseendemässigt så är den inte något speciellt. En vit fyrkant med en svart skärm är det du kommer se på väggen, för när du inte justerar inställningar fyller inte skärmen mycket funktion. Det är ju också såhär du kommer se termostaten 999 gånger av 1000.

Inställningsguide

När man har installerat termostaten så möts man av en inställnings guide första gången man slår på strömmen. Guiden är 6 enkla steg enligt nedan: Välj språk, ställ tid, sätt datum, ange golvmaterial, ange effekt på installerad kabel och välj om golvvärmen skall starta automatiskt om 4 veckor.

Programmering

Programinställningen på EB-therm 400 är intuitivt och tydligt.Termostaten har bland annat programmeringsfunktion med två fördefinierade program Hem eller Kontor. Dom är helt enkelt en programmering av termostaten som ställer temperaturen till olika nivåer vid upp till 4 olika tillfällen per dag. Tillfällena benämns Vakna, Gå Åter och Sova. Tanken är att man har en högre temperatur på morgonen mellan det att man vaknar och går till jobbet, en lägre temperatur när man är på jobbet och varmare igen när man kommer hem igen för att till sist sänka temperaturen när man sover. Man kan justera programmet enligt önskemål. Detta är inget nytt och valen är liknande på alla programmerbara termostater. Det brukar vara något som kan vara ganska besvärligt men här går det faktiskt ganska smidigt att ställa in.

Användargränssnitt

Menyn består av följande huvudval: Program, Energiförbrukning, Inställningar och Installatör. Program är det läge där man ”programmerar” termostaten som vi just tittat på. I valet Energiförbrukning får man likt namnet anger en möjlighet att övervaka golvvärmens totala energiförbrukning. Under inställningar kan man justera grundläggande inställningar likt tid och datum samt välja utseendet på standby skärmen. Menyvalet Installatör är det val där man kan välja vilka funktioner man vill aktivera, justera golvgivare och kalibrera temperatur.

I videon nedanför bläddrar jag igenom hela meny systemet på EB-Therm 400

Summering

EB-Therm 400 känns som en trevlig golvvärmetermostat där användargränssnittet är användarvänligt och de funktioner man brukar använda finns där. Jag har dock upplevt att mjukvaran inte är helt stabil och termostaten startar om sig utan förklaring ibland (det framgår i videon ovan). Jag skulle därför rekommendera att vänta lite med köp tills mjukvaran ar uppdaterats. 99.9 % av tiden kommer termostaten bara sitta där på väggen och ur den aspekten så är termostaten inte något speciellt. Priset på ca 2000 SEK är också för mycket för en termostat när man kan få samma funktionalitet för halva priset.

Ett svar

 1. Hej
  Borde förklaras bättre.
  I och med timtaxa på elen så vill jag att den bara går nattetid då priset generellt är lägre.
  Hur gör man detta (jag vill alltså styra mellan vilka klockslag golvvärmen går).
  Har inställt mellan 02 och 05 men ändå är golvet varmt redan 22.
  Med vänlig hälsning,
  Joakim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!