Golvvärmeslang finns i flera olika dimensioner och det kan ibland vara svårt att veta vilken man skall använda. Många tror att man alltid får mer värme med en grövre slang. Detta stämmer inte då olika dimensioner installeras på olika vis och rätt installerat får man samma värme oavsett om golvvärmeslangen är 8 mm eller 35 mm tjock.
De vanligaste tjocklekarna på golvvärmeslang i Sverige är 12, 16, 17 och 20 mm.
Vid nybyggnation och gjuten platta är de vanligaste dimensionerna 20 och 16 mm golvvärmeslang. Och i träregelkonstruktioner så är 16 och 17 mm det vanligaste just på grund av att de spårade spånskivorna och värmespridningsplåtar som då används är gjorda just för de slangdimensionerna.
Vid renoveringar då man inte har plats att gjuta så tjockt så är 8 mm och 12 mm golvvärmeslang de vanligaste alternativen. Till 12 mm golvvärmeslang finns även spårade cellplastskivor som kan läggas flytande direkt på befintliga golv vilket ger en låg inbyggnadshöjd och enkel installation.
Större installationer kräver grövre golvvärmeslang.
En tumregel är att en större installation kräver grövre slang. Detta beror på att de tunnare rören inte kan vara lika långa samt läggs med mindre mellanrum i golvet.
- En 8 mm golvvärmeslang kan som längst vara 43 m lång, med ett cc-mått på golvvärmeslangen på 120 mm så räcker en slinga till ca 5 m2.
- En 20 mm slang kan istället vara maximalt 120 m, samt installeras med ett cc-mått på 300 mm vilket gör att en slinga istället räcker till ca 36 m2.
Om man tänker sig en villa på 200 m2 så skulle en installation med 8 mm golvvärmeslang kräva ca 40 slingor totalt. Samma installation med 20 mm slang istället skulle bara kräva 6 slingor. Detta påverkar storleken på fördelare och fördelarskåp avsevärt.
Blanda olika dimensioner?
Det går givetvis bra att i en installation använda olika tjocklekar på golvvärmeslangen på olika ytor. Det är t.ex. vanligt att man använder 16 mm slang i spårad spån i en utbyggnad på träbjälklag men samtidigt 12 mm slang ingjutet i badrum. På så vis utnyttjar man fördelarna med olika installationsmetoder.
Syrediffusionsspärr?
Det är viktigt att välja golvvärmeslang med syrediffusionsspärr. Diffusionsspärren hindrar syre från att tränga in i slangen och syresätta radiatorvattnet vilket skulle kunna leda till stora skador på övrig utrustning i ert värmesystem. Läs mer om konstruktionen i golvvärmerör här.
34 svar
Hej! Ska bygga ut hallen, bara4-5 kvadrat, vill gärna ha vattenburet eftersom jag eldar med ved på vintern, är det bäst att gjuta in den i plattan eller ska jag lämna plats för ett lager flytspackel och lägga värmen där? Blir nog klinkers vid dörren och sen matta eller trägolv på resten, har tittat på ett billigt system som inte verkar behöva nån shunt o egen pump, funkar det?
OM du kö vedeldat så skulle jag rekommendera att du använder shunt. Tror du kan få problem med ojämn temperatur annars. DÅ framledningen ökar ganska mycket när du eldar.
Jag hade nog gjutit in den i plattan för att underlätta och få ner kostnad.
Vill du ha ett golv som reagerar snabbare när du eldar så skulle jag gjut lite tunnare och sedan lägga spårade cellplast ovanpå. Det blir dock avsevärt mycket dyrare.
Hej!
Ska lägga ett plankgolv på vattenburen golvvärme. Slingorna är tänkt att ligga ispårad spån men golvtillverkaren säger att jag inte får/kan hellimma golvet mot värmefördelningsplåten, utan måste ha min 12mm plywood mellan värmegolv och plankorna.
Plankgolvet har en termisk resistans på 0,11 och vad jag läsa mig till har plywood en resistans på 0,14. Tänker att det blir ett ganska stort motstånd för värmen med den lösningen.
Har du förslag på lösning?
Tänkte först gjuta in 20mm slang men byddhöjden blir lite väl… (mellanbjälklag och 110kvm)
Må bäst!
Jag har ingen annan lösning. tror du får göra så och leva med motståndet. Alternativt välja ett annat golvmaterial.
Hej,
Ska renovera stora delar av övre plan i vårt hus som är ett enplanshus med källare. Idag har vi gjutet mellanbjälklag med reglar som det sedan ligger råspont och till slut parkett på. Hur är rekommendationen att göra för att få en yta av flytspackel med ingjuten golvvärme innan vi lägger det nya Parkettgolvet och klinker? Det handlar om ca 120mm som behöver ”byggas upp” från det gjutna valvet till höjd för ny parkett.
Jag tycker det låter som en omväg att gjuta in golvvärme på en träkonstruktion för att sedan lägga parkett. Jag hade nog kört på spårad spån istället alternativt någon spårad cellplast. Men du får höra med din leverantör vad dom förespråkar.
Eller menar ni att riva ut allt trä ner till valv?
Då så tror jag på en konstruktion med cellplast ovanpå ditt valv och sedan gjuta in golvvärme på det. Förutsatt att konstruktionen håller för vikten på den nya gjutna golvet (räkna med minst 30 mm flytspackel ovanpå isoleringen)
Hej.
I startgroparna med att renovera en mindre toalett, typ 1,5 m2…
Träbjälklag. Ska ha klinkers (vilket det varit förr)
Är jag helt galen när jag funderar på att lägga in vattenburen värme?
Istället för kanske någon form av lågvoltssystem?
Till saken hör att jag har vattenburen golvvärme i stora delar av huset redan.
Nej det är ett helt fritt val på elektrisk eller vattenburen. Det finns ganska smidiga små paket med vattenburen golvvärme för så små ytor. Men det är såklart enklare att bara installera lite elektrisk värme där. Helt en fråga om vad man själv vill.
Hej, jag ska bygga ett helt nyss hus med betongplatta som grund. Kan jag köra med 20mm slang i hela huset rakt av? Om jag ska köra olika värme i slangarna antar jag att det måste finnas en shunt? eller kan man styra värmen på annat sätt?
Mvh Timothy
Hej,
Ja du kan köra med 20 mm slang eller 16 mm slang. Det går lika bra vilket som. Det går också bra att blanda olika dimensioner så att du tex huvudsakligen använder 20mm på stora ytor.
Shunten har inget med regleringen på de olika slingorna att göra. Det är fördelaren och ställdonen som sköter fördelning av flödet.
Hej jag skall bygga en ekonomibyggnad med hobbyverkstad, och ett pannrum, som bägge skall ha golvvärme. Totala ytan blir 125m2, varav pannrummet blir 20m2. Jag tänker mig bergvärme/ alt. jordvärme, samt en kulvert till bostadshuset, där det även där kommer bli golvvärme med tiden.
Vad skall jag använda mig av för grovlek på golvslangen jag gjuter ner i betongen, hur långa slingor kan jag lägga och på vilket avstånd i förhållande till varandra?
Tack på förhand C
Be din leverantör om hjälp med detta. Dom gör ritningar och beräkningar på golvvärmen.
Hejsan!
Vad anser du om Villa Varm Golvärme med gjuten platta och isolering på plattan och därefter golvärmeslang i isoleringen.
Som jag förstår eftersträvar man komfort och ekonomi i uppvärmningen.
Kan du förtydliga din fråga? Vad är det du egentligen undrar?
Hej,
Jag håller på med planering av en utbyggnad.
Tänker lägga golvvärme slang 17mm hur många kvadratmeter kan jag lägga med den diametern på slang.
Beror lite på hur du installerar och vilket effektbehov rummet har. Men jag skulle säga ca 16m2 om du kör i gles eller spårade skivor och upp till ca 20m2 om du gjuter in.
Men jag skulle rekommendera att köra på 16 mm istället! DU har mycket mer system och produkter att välja på i så fall. Det kommer ge ett bättre pris och ett bättre resultat skulle jag tro.
Hej, Ska förtydliga mig lite, utbyggnaden blir ca 50m2 Om jag tar grövre slang 20mm, hur många kvadratmeter kan jag ha per slinga.?
Vad jag vet finns inga spårade skivor för 20mm rör så din fråga är helt hypotetisk.
Tanken är spårade skivor totalt ca 58 kvadratmeter golv, om jag går upp till 20mm rör hur blir det.?
Hej,
Jag har ett träbjälklag med spån isolering emellan. Har tänkt installera vattenburengolvvärme med 16mm slang. Ovanpå ska ett gammalt ca 30mm furugolv ligga.
Går det att lägga värmeplåtarna direkt på spånet mellan bjälkarna eller måste de fästas?
Jag tror du kommer få ett riktigt trassligt projekt om du skall försöka lägga ut bångstyrig golvvärmeslang i lösa värmespridningsplåtar liggande i sågspån. Kan säkert vara roande för någon som ser på, men jag tycker inte det låter som en bra lösning. För att få bra värmeavgivning uppåt bör också plåtarna ligga dikt an mot övergolvets undersida vilket jag också tror kommer bli bristfälligt om man gör som du föreslår.
Jag hade nog valt att skruva en glespanel på kortlingar mellan golvbjälkarna, om bygghöjden är kritisk. Alternativt lagt spårad spån ovanpå golvbjälkarna och slang och plåt i det innan det slutgiltiga golvet.
Ja så sant, glömt bort att tänka på att de! Bör man använda någon mer isolering mellan spånet och glespanelen för att utvinna bra värme effekt så inte värmen sprider sig nedåt eller brukar det vara tillräckligt med spån?
Spån är nog ok men samtidigt är det inte jättesvårt att suga ut spånet och ersätta med tex lösull eller lös cellulosa. Tror största skillnaden är om du får fyllt med isolering hela vägen upp och inte om det är spån eller annat…
Hej,
Jag ska bygga till ett vinterbonat uterum för åretrunt användning. Det är alltså glaspartier från golv till tak i tre väderstreck och husvägg med öppning in i huset i det fjärde. Det kommer stå på en gjuten platta och jag tänker gjuta in golvvärme och koppla på befintlig Luft/Vatten värme system. Jag har fått två förslag på 16mm CC 200 och 20mm med CC 300. Jag är lite orolig att värmen inte ska räcka till på vinterhalvåret om jag väljer den mindre slangen. Eller att det ska bli ojämn värme med den grövre slangen. Tänker jag rätt och vad är egentligen bäst att välja i detta fallet?
Beror helt på hur ditt hus ser ut. Är inte speciellt svårt att välja på 20 eller 16 om man har dina förutsättningar. Konstigt att leverantören du kontaktat inte kan ge dig klart besked på den frågan. Och givetvis skall en projekterig ge dig ett system som fungerar oavsett 12, 16 eller 20mm slang!!
Vem har du vänt dig till? Jag rekommenderar en seriös aktör som tex golvvärmebutiken, de har ett projekteringsformulär här
Hej
Jag skall nu i vår bygga en sommarstuga på 80 m2 i sommar
Jag tänkte lägga i en golvslinga i plattan för framtida möjligheter
Värmer i första läget med en luft/luft pump.
Skall jag lägga en,två eller tre slingan, gissar 20 mm slang ??
Beror på hur många rum det är osv.. men jag skulle gissa att 16 mm är det som kommer vara bästa lösningen. Det kommer då bli ett antal slingor kanske 4 eller 5 beroende på antalet rum.
Jag har en 82m2 betongplatta där jag skulle vilja ha:
– golvvärme
– massiv furu 159mm x 25mm plankgolv
– 82m2 är uppdelat i 1 rum på 16m2 och resten i ett öppet rum
Betongplattan är:
– cirka. 10 cm tjock
– är underisolerad med ca. 20 cm frigolit
– ytterväggen är en stengrund, där de inre stenarna har grävts ut och ersatts med betong
– Betongplattan är ca. 15 år gammal och platt liggande
Olika lösningar har föreslagits:
1. LK Spårad spånskivor med vattenslangar ovanpå värmefördelningsplåtar, och på vilka furugolvet ska skruvas fast
2. Regelkonstruktion ovanpå betonggolvet med vattenslangar ovanpå betonggolvet fäst vid regeln och där furugolvet skruvas.
3. Vattenslangar som läggs ovanpå betonggolvet och ovanpå gjuts ny betong, varefter furugolvet limmas ovanpå den upphöjda betongplattan.
Förslag 1 och 2 har även en fuktspärrplast utlagd.
Höjden på det nya golvet är lite av ett problem, och bör helst hållas under 50 mm allt inklusive.
Verkligen förvirrad av de långsökta lösningarna.
Kan du hjälpa?
Tack so mycket.
Vad är skillnaden på alt 1 och 2?
Men över lag hade jag nog valt ingjutning. Det ger möjlighet tt enkelt byta golvmaterial i framtiden klinker eller parkett vilket som fungerar ovanpå den gjutna plattan.
Jag har en minishunt från LK System, och har tänkt byta ut fördelarna så jag kan ansluta totalt 4 slingor. 2 av dessa kommer förläggas i vardagsrummet på strax under 36kvm. Avståndet mellan fördelaren och vardagsrummet är ca 5,5m. Golvvärmen kommer användas som huvudsaklig värmekälla. Huset har energiklass B och finns i norra Västerbotten. Ovanpå kommer ett furuparkett ligga. Gör vi bort oss om vi inte lägger 3 slingor i vardagsrummet? Varför? 😅
Ni bör få hjälp med projektering av er leverantör… Men spontant är 3 slingor det man hade valt för det rummet.
Hej! Jag funderar på att lägga vattenburen golvvärme i ett 36m2 stort vardagsrum. Tillsaken är att jag redan idag har golvvärme i några rum och har plats för två slingor till i fördelningsskåpet, vilken dimension och cc mått skulle funka i detta fall? Idag är Träbjälklag med spåntat undergolv, isolerat med träspån.
Glespanel och 20mm slang borde vara bästa alternativet i så fall.