Sök
Stäng denna sökruta.

Att byta gammal golvvärmetermostat

Jag får samma fråga hela tiden om och om igen… (Se kommentarerna i detta äldre inlägg)

  • Jag har golvvärme från Thorin…
  • Jag har en T2 floortemp…
  • Jag har en gammal termostat som gått sönder…

… vilken termostat skall jag välja?

Svaret är hela tiden samma sak.

  1. Byt till en som du tycker ser bra ut och som har ett pris du vill betala.
  2. Välj en som kan anpassas till den golvgivare du har eller byt givaren samtidigt.
Svårt att byta golvgivare

Om man läser era kommentarer så ser det onekligen ut som att det nästan aldrig går att få ut golvgivaren ur golvet, vilket inte är så förvånande iofs.

Det som är lite mer besvärande är att man oftast inte verkar veta vilken givare man har (om man ens vet vilken termostat man har) och det är inte så enkelt att ta reda på heller. Om man inte har en multimeter och kan göra en resistans mätning.

Nya termostater kan anpassas till den givare man har

Det som är positivt är att det idag finns flera termostater som kan anpassas till golvgivaren som redan sitter i golvet. Man behöver i teorin inte ens veta vilken typ av givare man har, man kan helt enkelt prova sig fram till vilken inställning som fungerar. 6.8, 10,  12, 15, 25 eller 33 kOhm. Jag brukar rekommendera denna.

bild på t2 floortempT2 Floortemp är lite speiell

Det finns ett undantag som tyvärr är både vanlig och av ganska dålig kvalité, T2 Floortemp. Den termostaten går verkligen ofta sönder och leverantören har bytt givare på sina nya termostater så dom är inte  bakåt kompatibla. Jag har faktiskt på allvar sett att dom har svarat kunder att den ända lösningen är att bila upp golvet och byta givare. Vilket är ett sinnessjukt förslag när det finns termostater av andra fabrikat som passar.

Här är mitt förslag Golvvärmetermostat K1n eller om man vill ha digital display HC70. Båda två fungerar utmärkt som ersättare för T2 Floortemp.

För lite mer allmän information om termostater kan ni läsa detta inlägg om termostater. Det har dock några år på nacken så när jag skrev det fanns inte termostaterna som kunde anpassas till givaren.

152 svar

  1. Vi har en paj T2 termostat som är misstänkt lik den på bilden 🙂

    Jag har försökt att mäta resistansen på min golvgivare med multimeter men får olika värden (decimaltecknet på olika ställen). Mäter jag med multimetern (UNI-T från Clas Ohlsson) med ratten inställd på 20 kohm så visas värdet 10,05 men har jag den inställd på 200 kohm så visas 100,5. Vad ska man tro på? Jag gissar ju att det är 100 kohm efter att ha läst inläggen ovan men kan det bekräftas?
    Det blir en Tylösand Wi-fi som stödjer båda i alla fall men den kanske ska ställas in efter rätt resistans också.

    1. Jag vet inte hur mätinstrumentet du använder fungerar men det låter skumt. Frågan är om det alls mäter rätt. 100,5 låter ”lite för bra”. Brukar diffa 5-10% beroende på temperatur.
      Red ut hur mätinstrumentet funkar och gör om mätningen.

      1. Tack för svaret.

        Jag ska läsa på mer och försöka igen. Jag vet inte om jag någonsin har mätt resistans förr så det kan absolut vara skit bakom spakarna. Men väldigt oväntat att det inte visar samma 10-potens (ca 10 eller 100) när man bara byter mätområde. Tar med mig att det även bör diffa mer.

  2. En elfirma har bytt en trasig t2-termostat och satt in en Ebeco T-55 med tillhörande givare. Det gjordes för en dryg månad sedan och sedan dess har nu tre glödlampor gått sönder i den vanliga takarmaturen som går på samma säkring som golvvärmen. Den första lampan var en vanlig ”gammal” 60-wattare, sedan har två Osram LED gått sönder. Firman säger att jag ska prova med annat fabrikat på lampan men jag tänker att det måste vara något fel med den nya termostaten eller installationen. Kan det bli strömspikar som slår ut lamporna?

    1. Jag har aldrig stött på detta problem så tydligt. Men i teorin kan det hända. OM du har en T2 röd kabel i golvet så har den typen av självbegränsande kablar väldigt hög startström, Kan handla om 100A under väldigt kort tid. Detta ger såklart dippar i spänningen i hela huset vi till och från-slag. Det är en av anledningarna till att jag anser att Självbegränsande kablar tex T2 röd inte är en passande produkt för golvvärme. Men varför uppstår problemet först nu? Kan ha att göra med att din värmekabel åldrats (och har annorlunda beteende), eller att den nya termostaten reglerar temperaturen mer exakt och därmed ger fler till och från-slag.

  3. OK, tack för svar. Jag får börja med att prova annat fabrikat på lampan, om det kan spela någon roll. Går den också sönder får jag byta ut termostaten. Sist blir det väl att knacka upp golvklinkern och lägga ny kabel.

  4. Hej,
    Jag har en T2 Floortemp som ska bytas ut men kan inte hitta ersättaren K1n eller HC70, finns det andra modeller jag kan köpa?
    //Farshid

    1. Ja HC70 finns inte längre så att du inte hittar den är inte så konstigt… Men K1n hittar jag här med en enkel googling på namnet.
      Sedan om du vill ha alternativ så skryter Kelvin numera med att deras termostat Tylösand WiFi kan anpassas till alla kända givare på svenska marknaden.

      1. Tack för svaret, men kan jag byta T2Floortemp golvtermostaten med en golvtermostat som kommer med 100kohm givare?

  5. Hej
    Har hur bytt till en termostat som kan ställas in för givare på 6.8, 10, 12, 15, 25 eller 33 kOhm.
    Den är nu inställd på 10 vid leverans.
    För att nå 23° och ett skönt badrum behöver jag ställa termostaten på 30°
    Förstår att jag kan prova mig fram, men är det upp eller ner jag skall gå för att kunna ställa i 23° på termostaten, och också få det i badrummet.
    (Känns lite lyxigt i dessa tider att ha inställt på 30° även om det nu bara är 23°)
    Termostaten är en wi-fi.

    1. sensorn är NTC (negativ temperatur koefficient). Vilket betyder att resistansen minskar vid ökande temperatur. Så om du ställer ett för lågt värde så tror termostaten att det är varmare än vad det faktiskt är. Så du behöver ställa in ett högre värde i inställningarna för sensortyp.

  6. hej,har en gammal termostat där kännaren sitter i donet och inte i golvet,det är trasigt,kan man köpa ny

  7. Hej, har en gammal T2 Floor som jag ska ersätta med en K1n. Vad gör jag av jordkablarna? I metall höljet?

    1. Rekommenderar att du ställer produktfrågor till din leverantör. Men spontant så jordar man jord på värmekablar med en toppklämma. Det har inget med termostaten allt göra. Av din fråga att döma så rekommenderar jag starkt att ta hjälp av en elektriker vid bytet.

  8. Hej! Har en typ av termostat som jag inte vet vad den heter, det står bara Thorin o Thorin på den. Gulaktig plast med en på o av-strömbrytare till vänster, en temperaturratt till höger med en röd lampa ovanför, innan T2 tror jag. Den står och ’klickar’ hela tiden så det är väl dags för ett byte. Vad föreslår du? Mvh Janne

    1. Finns en termostat som säger sig va kompatibel med alla kända golvvärmetermostater på svenska marknaden. Det är Tylösand WiFi. Så den lär funka. Men kan nog finnas andra också knepet är i så fall att mäta resistansen på din golvgivare om sån finns.

  9. Hej igen och tack för svar. Termostaten heter Microtemp MTC 1991. När jag mäter resistansen på givaren så blir den ca 13,8 kOhm. Golvet håller ca 21 grader så om givaren är på 10kOhm vid 25 grader och resistansen stiger (enligt ditt resonemang tidigare) med 1 kOhm per grad som temperaturen sjunker så stämmer det rätt bra med att min givare är på 10kOhm. Kelvin Laxvik bör funka bra då. Mvh Janne

  10. Hej
    Vi flyttade till en bostad som har en T2 Floortemp installerad. Då detta är en manuell modell där vredet är lite sönder så har vi funderat på att byta det. Efter lite efterforskning så brukar givaren ligga på 100kOhm eller 10kOhm beroende på årsmodell. Men när jag mäter får jag 156,5kOhm, låter högt även nu när det är kallt? Golvvärmen har varit avstängd sen sommaren om det spelar någon roll.

    1. Hur länge golvvärmen varit avstängd spelar ingen roll. 150kOhm är inte heller orimligt för en 100kOhm givare. Så det kommer lösa sig med en ny termostat som är kompatibel med 100kOhm givare.

    2. Om man tittar på resistanskurvan från tillverkaren ser det mkt rimligt ut. Gissar att det är runt 16 grader i ditt rum.

      15=161
      20=126
      25=100kOhm

  11. Hej!

    Jag är styrelsemedlem i BRF Nabben på Styrsö. Vi byggde 4 parhus 1992 och la in golvvärme med värmepump och bergvärme.

    Anläggningen börjar nu bli så gamma att de ställverk från Danfoss inte går att uppbringa, så vi skulle behöva hjälp av någon opartisk och kunnig på golvvärme för att framtidssäkra och ev förbättra verkningsgraden.

    Alla husen stora och små har tvåvåningar, på åvervåningarna är det ok värme i golven, men generellt i alla nedervåningar när det blir minusgrader och med max på värmepumpen, så kommer vi inte upp mer än 17-18 grader och de frusnaste av oss får ta till elelement och elda i spisar.

    Vi har haft många teorier. Dåliga termostater-shuntar, dålig isolering underifrån. plus att vi har väldigt många fönster med kallras som följd. Vi har funderat på inbyggda vektorelement, annars vi har fått offerter på att byta ventilsystemetet vilket skulle kosta för två anläggningar per lgh runt 50.000. Vi vet inte om det skulle bli varmare där det, om nu slingor i golvet ligger glest och annorlunda hur man lägger golvvärme idag.

  12. Golvvärmen fanns när vi flyttade in för 20 år sedan. Igår slutade den att fungera. När jag öppnar termostaten ser jag att givarens båda trådar är ihopkopplade under samma skruv i plinten?! Jag möter också motståndet mellan trådarna och får bara 300 ohm.

    Detta liknar inget jag läst om när det gäller termostater till golvvärme?

  13. Hej! Jag ska sälja min lägenhet och saknar själva runda vredet till min T2. Vet någon vart jag kan få tag på en sådan, om inte nån här sitter på en gammal? Eller vet nån jag kan använda istället? I övrigt funkar den bra.

    1. Tror det är billigare att köpa en ny termostat än att hittaoch specialbeställa en reservdel på en 10 år gammal termostat.
      Är det en T2 med vred gissar jag att det är T2 floortemp. Den kan du ersätta med en K1n för ett par hundralappar. Dumsnålt att inte byta kan jag tycka. Livslängden på elektroniken i termostaten är knappt mer än 10 år…

      1. Sant och tack för tipset men nu var det ju mest för att det ser fult ut med att det saknas en knapp 🙂
        T2 Floortemp-en funkar fint i övrigt = säkert mer än 20 år (har bott i lägenheten sedan 2011)
        Ska fundera på om jag vill lägga 2-3000 på att en elektriker installerar en ny.

        1. ok ok.. det kostar iofs bara 500 att beställa en ersättare och att byta den bedömer jag att man får göra själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!