Sök
Stäng denna sökruta.

Att byta gammal golvvärmetermostat

Jag får samma fråga hela tiden om och om igen… (Se kommentarerna i detta äldre inlägg)

 • Jag har golvvärme från Thorin…
 • Jag har en T2 floortemp…
 • Jag har en gammal termostat som gått sönder…

… vilken termostat skall jag välja?

Svaret är hela tiden samma sak.

 1. Byt till en som du tycker ser bra ut och som har ett pris du vill betala.
 2. Välj en som kan anpassas till den golvgivare du har eller byt givaren samtidigt.
Svårt att byta golvgivare

Om man läser era kommentarer så ser det onekligen ut som att det nästan aldrig går att få ut golvgivaren ur golvet, vilket inte är så förvånande iofs.

Det som är lite mer besvärande är att man oftast inte verkar veta vilken givare man har (om man ens vet vilken termostat man har) och det är inte så enkelt att ta reda på heller. Om man inte har en multimeter och kan göra en resistans mätning.

Nya termostater kan anpassas till den givare man har

Det som är positivt är att det idag finns flera termostater som kan anpassas till golvgivaren som redan sitter i golvet. Man behöver i teorin inte ens veta vilken typ av givare man har, man kan helt enkelt prova sig fram till vilken inställning som fungerar. 6.8, 10,  12, 15, 25 eller 33 kOhm. Jag brukar rekommendera denna.

bild på t2 floortempT2 Floortemp är lite speiell

Det finns ett undantag som tyvärr är både vanlig och av ganska dålig kvalité, T2 Floortemp. Den termostaten går verkligen ofta sönder och leverantören har bytt givare på sina nya termostater så dom är inte  bakåt kompatibla. Jag har faktiskt på allvar sett att dom har svarat kunder att den ända lösningen är att bila upp golvet och byta givare. Vilket är ett sinnessjukt förslag när det finns termostater av andra fabrikat som passar.

Här är mitt förslag Golvvärmetermostat K1n eller om man vill ha digital display HC70. Båda två fungerar utmärkt som ersättare för T2 Floortemp.

För lite mer allmän information om termostater kan ni läsa detta inlägg om termostater. Det har dock några år på nacken så när jag skrev det fanns inte termostaterna som kunde anpassas till givaren.

153 svar

 1. Hej! Jag har precis en sådan termostat som du beskriver T2.

  Vad kan jag byta den till som finns på marknaden?

  1. Om du kan byta givaren (om den ligger i ett elrör så du får ut den och i en ny) så kan du välja precis vilken termostat du vill.

   Kan du inte byta givaren behöver du hitta något som passar din givare. Givaren till T2 floortemp va 100kOhm. Mitt bästa tips är i så fall denna

   1. Hej
    Jag har en Thermostat Tyco TA T2.
    Halva golvet har kallnat! Är det rätt att byta termostaten då?
    Vänliga hälsningar.
    Magnus Wårdh

    1. Nej det tror jag inte. Om du inte har två termostater så att den ena styr ena halvan av golvet och den andra den andra halvan.
     Har du bara en termostat och två värmeslingor i golvet så skulle jag gissa att det är problem med någon kontaktor eller bara någon glappkontakt någon stans.

     Försök att reda ut hur det är kopplat.

   2. Hej. Golvvärmekungen. Kan du rekommendera en digital termostat som kan ersätta T2 Floortemp?

    1. Jag känner inte till någon idag tyvärr, 100kOhm är ganska udda, Tidigare fanns HC70 men den har utgått.

    2. Fel forum kanske men Raychem senz funkar att ställa in på 100Kohm om man inte kan byta tempgivaren. Ratchem heter idag nVent och är gamla T2

 2. Hej! Har beställt en ny termostat till mina föräldrar då deras gamla (OJ microline) lagt av. Beställde efter rekommendation en ersättare, K1N men dessvärre verkar golvgivaren vara fastgjuten (och har en resistans på 10kohm?). Går det att ”seriekoppla” ett motstånd på 90kohm i givaren för att uppnå 100kohm eller måste vi skaffa en laxvik istället?

  1. Om befintlig givare är fastgjuten så är man lite mer begränsad i valet av utbytestermostat. Man kan inte koppla ett motstånd i serie för skalan blir fel. En 100kohm givare varierar mer än en 10kohm givare så även om du får rätt värde vid en given temperatur så kommer värdet vara fel bara någon grad därifrån med resultat att termostaten antingen aldrig kommer slå till värmen eller aldrig slå av.
   Välj en termostat som kan använda 10kOhm givare så kommer du få fart på det igen.

 3. Hej och ursäkta en fråga som du fått många gånger tidigare, men jag vill ta det säkra före det osäkra.
  Jag kan inte byta givaren och kan inte mäta mig fram till lösningen själv.
  Jag har en exakt samma termostat som på bilden fast det står Thorin Thorin på den.
  Kan man använda samma givare som du rekommenderade ovan till T2 floortemp 100kOhm.

  1. Thorin Thorin och T2 är samma sak. Så den termostaten har troligen också 100kOhm givare. Ingen garanti men jag är ganska säker på det.

   1. Hej Kungen,
    Jag har denna termostaten (Thorin Thorin)i mina badrum, och de låter som en relä som kopplar på och av i i typ en hel minut och ibland mer eller mindre.
    Vad kan jag köpa istället? Är de det som ni kallar för T2?

    1. Det beror lite på vilken version av T2 termostat du har. Har den display så är det troligen 10kOhm givare men har den en ratt så är det troligen en 100kOhm givare i golvet.

 4. Hej Kungen, Jag har en Devi 522 som installerades till golvvärme i mitt kök 1996. Jag utgår från att den befintliga temperaturgivare matchar denna termostat eftersom allt fungerar. Men nu vill jag gärna byta till en termostat som möjliggör smartare styrning. Helst med så lite monterings kludd som möjligt (=använda gamla temperaturgivaren) – helst en ny termostat med Wifi och gärna Z-wave kompatibel så att den kan styras via en ”smart home enhet”. Har du något bra tips på termostat?

  1. Heatit har en termostat med Z-wave alternativt så kan du använda EB-400 som jag testade här: Produktnyhet: EB-Therm 400
   Den kan numera kompletteras med en WiFi modul.
   Jag har dock inte sett någon riktigt bra nytta med WiFi termostater ännu.

 5. Hej
  Jag har en gammal T2 floor V2002 som pajat, den ger full effekt ut hela tiden.
  Den är kopplad UTAN givare (sensor) med bara L och N på in och ut.
  Jorden är kopplad direkt till golvet utan att gå förbi termostat (skulle gärna skicka bild). Det känns inte helt rätt gjort av förra ägaren…
  -Vad kan du tipsa om för termostat som inte behöver sensor utan styr på rumstemperatur. Gärna timerstyrd för jag vill inte ha värmen på jämt.
  -Den är dessutom kopplad ihop med lampknappen i en ”dubbel sockel” eller vad det kan heta, så nya sensorn behöver ha samma mått.
  mvh
  JP

  1. Att inte koppla jorden via termostaten är inget konstigt i sig. Termostaten har inget behov av jord och man använder ibland termostaten som kopplingsplint för att ansluta jord till golvvärmen. Det går precis lika bra att göra det i en extern plint. Det viktiga är att värmekabeln är ansluten till jord. Använder du inte golvgivare så kan du fritt välja typ av termostat. Tex Laxvik termostaten från Kelvin. När det gäller att få den att passa i ramen så passar det troligen men kanske annars läge att byta ram och strömbrytare till något enhetligt.

 6. Hej, vi misstänker att vår golvvärmetermostat inte fungerar. Det är en Devireg 550, och vi tror att golvvärmen installerades i samband med att tidigare ägaren renoverade badrummet 2009. Den ger inga felmeddelanden men golvet blir inte varmt. Jag har skiftat både mellan att använda golvgivare och rumsgivare, och inget fungerar, och därför har vi slutit oss till att det åtminstone inte är bara golvgivaren som inte fungerar. Golvgivaren sitter antaglien innanför kaklet, då inga rör eller kablar sitter synliga. Vi tänker nu att vi ska köpa en ny termostat, men hur kan vi veta om det räcker med att byta termostat? Kan vi riskera att det är hela värmeslingan som är trasig? Kan en elktriker kontrollera detta, och dessutom byta golvgivare lätt om det skulle behövas? Tack på förhand, mvh Jenny

  1. Jag hade beställt en ny termostat och testat att byta den. Hjälper det så hjälper det. Om det mot förmodan är värmekabeln som är trasig så vet du det och då är det tyvärr inte mycket du kan göra.
   En ny termostat kostar mindre än vad elektrikern tar i framkörningsavgift för att komma hem till dig! Jag brukar förespråka en termostat som heter Laxvik från Kelvin.

   Jag är dessutom till 99.9% säker på att det är termostaten som är trasig, dom är i praktiken en förbrukningsvara.

 7. Hej,

  Jag har en T2 FLoor Temp Plus, samma problem som alla ovan med att jag inte kan byta givaren.

  Jag har kollat runt och beställt en DEVIreg smart som skall fungera enligt vad jag kan läsa mig till, kommer även mäta motståndet i givaren innan installation (Borde vara 10kohm)

  Mitt problem är att jag har jordkablar som går in i min nuvarande termostat (2st), vart skall jag koppla dessa på. Enligt kopplingsschemat på den nya termostaten finns det ingen ingång för dessa.

  Tacksam för din hjälp

  1. Det kommer nog vara 10 eller 100 kOhm i din givare. Börja med att mäta det så att du är säker på att din nya termostat passar.

   Gällande jord kopplingen så är det en tydlig trend att man går ifrån att använda termostaten som kopplingsplint för jordanslutningen. Man kopplar istället jorden i en vanlig toppklämma. Jord till jord.

  1. Den kör med 10kOhm givare. Du kan välja på nästan alla termostater på marknaden i så fall 10kOhm är nog den vanligaste givartypen nuförtiden. Ev köper du en ny T2 NRG termostat men dom är väldigt dyra i förhållande till vad du får tycker jag.

 8. Hej
  Måste golvvärmen vara ansluten till jord ? Jag har ingen jord nerdragen till dosan där termostaten ska sitta. Det är en värmeslinga i entrén som ska anslutas.

  1. Ja om golvvärmekabeln innehåller jord så skall den anslutas. Borde inte vara så svårt att få fram kan jag tycka. Rent tekniskt så fungerar klart golvvärmen utan jord.

 9. Hej,
  Jag har en Ardex golvvärme termostat som har gått sönder, den är ca 20 år gammal. Den är kopplad i ett våtutrymme som är ca 8m2 stort. Jag är dock osäker på om jag kan ta bort golvgivaren så jag skulle behöva nån som kan kopplas till den gamla givaren – vilken termostat kan jag ersätta den gamla med?

  Hälsningar
  /Kjell

  1. Ardex är inte tillverkare av termostater men jag har för mig att dom använder OJ Electronics och det brukar då vara 10 eller 12 kOhm givare på deras prylar. Jag har tidigare tipsat om Laxvik termostaten som kan anpassas till olika givare den passar både med 10 och 12 kOhm givare så jag hade gjort ett försök med en sådan.

 10. Hej

  Jag har en T2 Floortemp, så troligtvis 100kOhm motstånd i golvgivaren. Jag vill inte byta till en HV71 eftersom den inte passar ihop med Schneider Exxact stilen, som jag har bytet till i hela huset.

  Min fråga är om det är möjligt att använda denna termostat istället: https://golvvarmebutiken.se/elektrisk-golvvarme/golvvarmetermostat/Golvvarmetermostat-Laxvik.htm

  Där står att den har inbyggt rumsgivare, och så kan man jo i princip reglera temperaturen efter den, och ignorera helt golvgivaren.

  Tack på förhand!

  Mvh Vlad

  1. Ja du kan använda den termostaten om du bara väljer att styra på rumstemperaturen. Det är dock inte alltid att det blir bra. Det kan ge stora variationer i golvtemperaturen om du har lite otur. Så det blir för varmt och för kallt om vart annat under dagen… Detta för att det tar lite tid innan luftens temperatur förändras.

 11. Hej!

  Vilken tur jag har som hittar den här guldgruvan av info. Tyvärr kommer jag inte hela vägen så nu frågar jag: jag har en t2floortemp och golvet blir inte varmt trots att jag provat att byta temperaturgivare mellan den som sitter i golvet och den som sitter i själva termostaten. Golvgivaren mätte jag upp till 48kohm när den borde varit runt minst det dubbla så det bör ju vara en orsak. Men det låter konstigt att båda givarna skulle vara trasiga, väl? Dessutom lyser både den gröna och den röda lampan, och den röda lampan släcks om jag drar ner termostaten. Dvs oavsett vilken givare jag använder beter sig termostaten som den gjorde när den fungerade – det är bara det att det inte blir varmt då… Om termostaten gav fel värde borde väl inte röd lampa (=slingan på) tändas alls?

  Värmeslingan mätte jag upp till ~130 Ohm. Jag vet inte vad det skall vara men den är inte kortsluten i alla fall.

  Hur felsöker jag detta?

  1. Ahh smicker sånt gillar jag! 🙂
   Det är mycket ovanligt att golvgivarna går sönder så jag tror faktiskt inte att det är fel på den. Även om mätningen är lite förvånande jag skulle också förvänta mig något närmre 100kOhm. Men det beror såklart på vilken temperatur det är när du mäter resistansen… Eller så har T2 även kört med 46kOhm standard dom hart bytt standard oftare än vad jag byter kalsonger så det är inte orimligt. Hur termostaten lyser tyder också på att givaren fungerar och logiken också fungerar i termostaten. Men jag är ganska säger på att det är reläet som är trasigt. det är det vanligaste felet på termostater och speciellt på T2.
   När reläet är trasigt så blir det inte kontakt när termostaten försöker kalla på värme (ibland kan det bli tvärt om också så att värmen alltid är på).
   Byt termostat är lösningen… Men först behöver du räkna ut vad det är för givare i golvet. Mät resistans vid två olika temperaturer så kan man ganska enkelt se vad det är för något.

   Gällande värmekabelns resistans så låter det helt normalt, ca 400 W så troligen ett rum på 4-5 kvadrat?

   1. Väl förtjänt 🙂 Ja precis – ett badrum på 3x2m så då är nog slingan i sin ordning. Men då byter jag termostaten helt enkelt. Finns det någon annan som är designad att använda en 46kohmsgivare? Alltså att det är en standard som skulle kunna finnas? Jag kan tyvärr inte ändra temperaturen i givaren och mäta igen eftersom enda värmekällan i rummet är slingan själv.

    Jag kan ju förstås dra upp givaren och mäta. Den ser ut att gå ner i ett rör så med lite tur kan jag få ner den igen. Men går det inte så är det ju surt och går det så kan jag ju lika gärna trycka ner givaren till vilkensomhelst termostat jag köper istället.

    Tror du jag kan hitta en termostat som kan använda den befintliga givaren? Annars kan jag ju köpa vilken som och chansa på att jag får ner den i röret.

    1. Asch – jag mätte med givaren inkopplad. Tänkte inte på att kretsen kunde vara sluten på andra sidan. Jag mätte mycket riktigt 100kohm när den var lös men då var det så dags – redan ute ur röret

 12. Tjena!

  Har exakt sån som du visar på bild ovan. Får tyvärr ingen värme i golvet, men termostatet lyser och den röda lampan lyser hela tiden. Är det fel på termostaten då?
  Fundera på att byta till en digital. Men den du rekommenderar HC70 hittar jag ingenstans att köpa.

  Tror du det är fel på termostaten och vilken digital rekommenderar du?

  Hälsning Edin

  1. HC70 termostaten tillverkas inte längre. Den har ersatts av HC71 men den är inte längre kompatibel. Den termostat jag känner till som ersättare idag är bara K1n.

 13. Ser att många har problem med trasiga T2 Floortemp, men det framgår inte HUR de går sönder. Slutar de reglera eller dör de totalt? Min T2 Floortemp är plötsligt helt svart (inget lyser) och golvet är kallt. Säkringen hel. Dags för ny termostat? Eller kan det vara nåt annat?

 14. Hej,
  jag har ett köksgolv med termostat T2Flootemp där värmen inte fungerar. När jag slår på golvvärmen lyser röda lampan någon sekund och slocknar sedan. Den gröna lampan lyser svagt. Vad kan felet vara?

 15. Hej!

  Jag har en termonic 260906 termostat som är utbytt en gång och gått sönder för andra gången nu. Jag skulle gärna byta märke och typ, men har svårt att navigera bland de olika modeller som finns. Jag läser mig till att den är 230vat och max 10a och av IP20,40 eller 54 typ (beroende på vilken sida). Jag hittar ingen information om vad som gäller för givaren annat än att den är av PTC typ. Vad kan jag byta ut termostaten med? Vill helst inte köpa en ny likadan eftersom den går sönder hela tiden.

  1. Du kan i praktiken byta till vilken termostat du vill. Men då det är ganska ovanligt med pTC givare på termostater så kommer du behöva byta givare samtidigt. Det andra är att den termostat du har troligen sitter monterad i någon form av elskåp? Vill du ha din nya termostat monterad på samma vis är du också begränsad.
   Jag hade kontaktat någon webbutik som säljer golvvärme och helt enkelt hört med dem. Googlas på golvvärmetermostat och se vad du hittar. Så kan dom ge dig råd.
   Det mest lika alternativ till din termostat jag hittar är TraceTemp Termostat.

 16. Hej!
  Jag har en T2 floortemp plus termostat som slutat värma. Jag köpte in en k1n som ersättare. Baksidan på termostaterna ser nästan likadan ut. Skillnaden är att t2 har 2 jordkablar nere i dosan som k1n inte har något plats för. Dessa 2 jordkablar har jag ingen aning var jag ska koppla in på k1n. Fungerar det att sätta in dom 2 någonstans? och vad motsvarar det på kopplingschemat där dom ska kopplas in?

  MVH Andreas

  1. Nej dagens termostater används inte som som kopplingsplint för jord. Du kopplar helt enkelt ihop de två jordkablarna (där den ena är jordanslutning på värmekabeln och den andra är din jord i byggnaden) med varandra med t.ex. en toppklämma inne i dosan bakom termostaten.
   Termostaten i sig själv är inte jordad och skall därför inte vara ansluten till jord.

   1. Testade det. Men sedan när jag slår på k1n så lyser den inte. Då måste jag ha kopplat fel någonstans?
    Har flyttat:
    L1 från T2 till L1 på k1n (7 till 4)
    L till L (5 till 3)
    N1 till N1 (4 till 2)
    N till N (6 till 1)
    3 till 7
    2 till 6
    5 har jag inte kopplat alls in

    1. Tror du får vända dig till butiken du köpt från. Men en möjlig förklaring kan vara att givaren du har i golvet inte är en 100kOhm givare. Testa att tillfälligt koppla in den medföljande givaren i termostaten istället och se om du får funktion. Annan förklaring kan vara att du vänt på vilket som är inkommande fas och nolla och vad som är utgående (är du osäker på vad som är vad bör du kontakta elektriker).

  2. Läste din fråga igen nu… T2 Floortemp Plus är inte kompatibel med K1n. Floortemp plus använder inte 100kOhm givare.

 17. Hej!
  Har en T2 som den på bilden.
  Jag vill byta till en Schneider Renova, funkar det om jag får upp och kan byta givare?
  Om jag inte får upp givaren kan jag då byta endast termostaten till en K1n?
  Med vänlig hälsning,
  Ulrika

  1. Kan du byta golvgivaren så går det bra att byta till vilken termostat man vill. Får du inte upp givaren ur golvet behöver du välja en termostat som passar med din givare.

 18. Hej! Tack för mycket bra tips! Även jag har en T2 floortemp termostat som jag behöver byta. Min fråga är dock om Kn1 termostaten fungerar med den gamla ramen för T2? Jag har nämligen även en strömbrytare och ett eluttag i samma ram ( plats för 3) och undrar om jag behöver byta ram eller kan passa in k1n termostat i nuvarande.

  1. Jag vet inte om det passar, det finns många olika fabrikat på ramar. Mitt förslag är att du samtidigt byter hela ramen, men då åker du på byte av eluttag och strömbrytare samtidigt klart…
   Testa först om det passar rakt av med K1n. Skriv gärna här sedan så att andra kan se.

 19. Tack för en informativ sida!
  T2 Floortemp som troligtvis är trasig. Har ingen dokumentation på installationen (tidigare ägare). Manualen har jag läst utan och innan nu .. men tycker den är sparsam.

  Jag undrar vilka givare jag har (rum/golv). När jag öppnar kåpan står de fyra DIP-kontakerna på Av Av Av På. Dvs en är på.

  Kan den infon säga mig något om givare?
  Hur vet man om man har rumsgivare?

  1. Det har funnits många olika T2 termostater genom åren… Men om din ser ut som den vi har på bild här med en liten trekantig knapp i hörnet så har den en 100kOhm givare. T2 Floortemp hade bara golvgivare vad jag vet.

 20. Hej,

  Jag har ett värmegolv i mitt badrum och en termostat av märket Schneider Renova, en stilfull produkt som levererar vad som utlovats. Men jag börjar märka att elkostnaden överstiger behållningen av varma golv. Min fundering är därför att byta ut denna mot en annan digital termostat där jag på förhand kan timer-styra värmen så att det exempelvis är varmt morgon och kväll. Har du några tips på prisvärd termostat som är kompatibel med mitt system?
  Tack på förhand.

  1. Du kan byta mot flertalet olika termostater. Ett tips är Golvvärmetermostat Tylösand. Med en smart programmering kan man spara en del av driftskostnaden. Speciellt om luften i utrymmet redan värms upp av någon luft luft pump eller liknande.

   1. Tack för snabb återkoppling. Bör/måste jag också byta givare vid byte? Tänkte försöka mig på att göra detta själv.

    1. Nej tanken med Tylösand är just att den kan anpassas till diverse olika givare. Så du ska kunna använda den givare som redan sitter i golvet.

 21. Hej!

  Tack för en sida med mycket bra info! Jag behöver byta termostat till ett värmegolv från Biltema. Vet Du vilken typ av givare som det brukar vara?

 22. Tack för svar!! Listat ut DIP-kontrollerna nu själv.

  Har en ram (om 4 urtag) där ersättaren till T2 Floortemp (som på bild, 100 kohm) ska in.
  K1n som passar resistans-mässigt – kan den passa i en Eljo Trend ram?

  Produktbladet anger ju inte det – vad tror du? Kan man få till det?

  1. Dela gärna infon om DIP-kontrollen. Så kan det alltid hjälpa någon i framtiden.
   Gällande Eljo Trend så tror jag inte att det passar om det inte står i datablad. Men det kan gå att fila eller klippa lite i ramen kanske. I värsta fall så får du byta hela 4 facksramen. Kan ju lyfta nivån en aning på strömbrytare mm på en gång kanske…

   1. Svårt att dela med sig utan att bifoga bild, men i manualen om man googlar upp den finns dip-vippornas inställningar längst ned och uttolkning av dessa. Av Av Av På utläser jag till golvvä4ma.

     1. Hej!
      Lånar tråden. Fick problem med en T2 nyss och öppnade för att se att den stod inställd på rumstermostat (PåPåPåAv). När jag ställde om till golvgivare ”väser” termostaten till och röda lampan släcks. När jag då manövrerar vredet reagerar inte termostaten någon gång genom att tända röda lampan igen.
      Golvgivaren trasig?

     2. Hej igen!
      Plockade ner termostaten och förstod varför jag inte kunde köra den på golvvärme. Givaren är urkopplad!
      Givaren får jag inte upp då den verkar sitta. Antingen gjuten eller dragen tight. Hur konstaterar jag om givaren är trasig (går en givare ens sönder där den ligger under ett golv)?

     3. Förstår inte riktigt om du inte kan ansluta golvgivaren på baksidan av termostaten eller inte. Men att testa en golvgivare gör man enkelt med en vanlig multimeter. Mät resistansen mellan de två ledarna från givaren. På t2 floortemp skall resistansen liga runt 100kOhm.

 23. Hej!
  Jo, att ansluta den bör inte vara något problem men jag antar att elektrikern som installerat t2:an inte gjort det av någon anledningen. Därför drog jag slutsatsen att givaren i golvet antingen är trasig eller inte kompatibel med termostaten. Jag fick tag på förra ägaren som vet att termostaten bytts för ca 10 år sedan (till t2) men vad som satt innan eller varför elektrikern inte kopplade in golvgivaren är oklart.
  Får mäta och se.

 24. Nu har jag mätt givaren när golvet var 21 grader (temp liggande mitt på golvet) och fick 36,7 på multimetern. Rimligt?
  Skulle förklara varför man inte använt golvgivaren till en T2 Floortemp i så fall.

 25. Har elgolvvärme i hall och kök med termostat i varje utrymme. Funkar nu inte. Är säkert 15 år gammalt, tror att det är av märket AEG. Finns inget produktnamn på termostaten. Vad göra?

  1. mät resistansen på din golvgivare. Sedan får du köpa ny termostat som passar med den givare du har i golvet.

 26. Hej, ytterligare en med en trasig T2 dvs allt lyser som det skall men ingen värme i golvet. Har testat att dra lite i golvgivaren men den verkar vara mer än svår att få ut så den får sitta kvar. Mätte upp givarkabeln med min 30 år gamla multimeter och fick då 125kOhm som borde vara 100k. Kommer det funka att beställa en K1n?

 27. Hej, jag har en trasig T2 som vars reglage sitter ihop med ett uttag och en strömbrytare och med en ram runt. Går det att hitta en ny termostat som passar in eller behöver jag byta hela ”panelen”?

  1. Beror nog på vilken T2 termostat du har. Kan vara att du behöver byta hela ramen mm. Men jag hade börjat att testa att montera ny termostat i det du har.

 28. Tack för kanonsida med mkt bra tips.

  Svärmors golvvärme har troligtvis lagt av.
  Hennes felbeskrivning är sisådär om hur och vad som hänt.

  Hursomhelst så är det e T2 TA termostat.
  Inga felkoder alls i displayen, ställt upp temperaturen till 28 grader, men golvgivaren visar 17.8 grader fortfarande fast det gått fler timmar.
  Har mätt utgående till slingan för se om termostaten ger spänning och det är 230 v ut på slingan, men inget händer med temperaturen på golvgivaren.

  Hade ingen multimeter så kan inte mäta motståndet i slingan nu.
  Tänker att jag avvaktar till imorgon innan jag skiftar till en likadan termostat som styr i hallen. Några idéer om vad som kan vara fel ?

  1. Mätt upp resistans på givare till ca 13.7 kohm, vilket motsvarar tabell i manual på den värmen.
   Mätt upp resistans i golvslinga till ca 37 Ohm
   Kopplat ur slinga och givare var för sig och termostat ger felkod.
   Kopplat ihop allt nu och ber henne kontakta en elektriker istället…..

   Men redan efter ett par timmar visar givaren 0.7 grader högre.
   Återkommer om det kan ha löst sig genom att jag lossat och skruvat ihop allt igen.

   1. Värmeslingan på nu och fortsätter öka.
    Dock slår den inte ifrån.
    Termostat = 20 grader
    Givare visar 21.8 grader
    Termometer på golv = 28-29 grader
    Offset i termostat = 4

    Tar jag ner termostat till 15.5 slår värmen ifrån ?
    Upp på 16 så pumpar det på, trots ovan värden.

    Tog ner offset =0
    Nu slår den ifrån på 20 grader o slår till på 20.5 grader när jag ändrar temperatur i termostaten.

    Nåt tips någon, nåt är ju trasigt

    1. Jag tycker att det verkar fungera nu när du tog bort offset. Om termostat visar 20 grader och slår på och av värmen när du ställer in 20 och på vid 20.5 så låter det rimligt. Om det visade värdet inte stämmer med uppmätt värde så kan det vara inställt fel givartyp i inställningarna.

     1. Tack för svar
      Men den slår inte till självmant, bara när man ändrar grader manuellt.

     2. OK, ja funkar den inte normalt så är den rimligen trasig. Byt den mot en ny termostat är mitt råd. Mitt andra råd är att ta annat fabrikat än T2…

 29. Hej!
  Jag testar igen då jag mätt givaren ytterligare en gång och haft kontakt med en leverantör.
  Givaren i mitt golv går inte att få upp (så klart). Jag har mätt motståndet i givaren vid olika temp (termometer liggande på golvet) och fått fram följande:
  21,7 grader = 36,7 kohm
  23,5 grader = 28,6 kohm
  24,5 grader = 25,41 kohm
  Av leverantör blir jag tipsad om att köpa en termostat för 33 kohm. Ska jag gå på det eller finns det andra att välja?

 30. Hej, jag hade från början tre separata system i nyköpt hus som inte gav någon värme. Det som nu fungerar blev det en Raychem (gamla NRG-vanor) Men nu står jag med två system som inte blir varma trots termostat + givarbyte.

  S1: tidigare T2 Floortemp. Byttes till Raychem med tillhörande givare. Samma inställningar som numera fungerande golv (fabriksinställningarna på givare) Har mätt 230V fram och kontrollerar/skalat om alla in/utgående. Iskallt…

  S2: Tidigare Renova, bytt 1for1 Renova och tillhörande givare. Har mätt 230V fram och kontrollerar/skalat om alla in/utgående. Iskallt….

  Snälla golvvärmegud….HJÄLP MIG!

  1. i praktiken så är allt du gjort att byta termostater och golvgivare? Men du får ändå ingen värme? Har du mätt resistansen i värmekabeln? Vad är den då i de två olika kablarna?

 31. Tjena Kungen,
  Har installerat KIMA golvvärme i ett badrum på 2,2kvm.
  Nu är det 6 veckor sedan vi flytspacklade och det är helt omöjligt att få upp värmen till mer än 15grader.
  Termometern som ligger på golvet visar 15C och har gjort så i en vecka. Detta är ett sommarhus och just nu så är slingan i badrummet den enda värmekälla som är igång. Det betyder att den släpper ut lite värme iaf. Termostaten står på max. Slingan ligger i ca 15-20mm flytspackel +klinkers. Under det så är det en platta på mark. Elektrikern som installerade, testade allt innan vi gjöt golvet och har varit förbi efter och han kan inte hitta något fel när han mäter. Termostaten heter KIMA Zone 50. Den befintliga betongplattan under är äldre och väldigt torr och fin.
  Har du några tankar om detta bekymmer?
  Väldigt tacksam för ett eventuellt svar!

  1. Jag skulle säga att problemet är att ni har installerat för låg effekt. Men om hela huset i övrigt är ouppvärmt just nu så är det ett orättvist test. Jag förutsätter att övriga delar av huset kommer vara uppvärmda när ni faktiskt använder systemet.

   Vad man får för värme i golvvärmen har egentligen ganska lite med termostaten eller vad man ställer den på. Det är en balans mellan tillförd effekt och läckage av värme ut från utrymmet.
   Jag rekommenderar att du läser detta:
   Hur fungerar uppvärmning egentligen?

   1. Hej igen.
    Slingan som ligger är 21 meter lång (11W/m).
    Nu har jag värmt upp resten av huset med befintliga el-radiatorer och termometern på golvet i badrummet visade 17C i morse.
    Då bestämde jag mig för att hugga upp en platta och känna på slingan.
    Slingan känns knappt ljummen fastän termostaten står på högsta läge.
    Tänker att även om ytterväggarna är dåligt isolerade så borde väl ändå slingan vara varm?
    Med vänlig hälsning, Jens

 32. Hej! Har en äldre termostat OJ Microline. Har försökt kalibrera den i omgångar men lyckas inte komma till en lösning. Problemet jag har är att golvet värmer upp sig och termostaten slår av vid ca 30 grader. Efter det blir golvet kallt och värms inte upp igen. Termostaten slår aldrig på igen. Tror du att det är fel på termostaten eller något annat?

  1. Det är troligen relät i termostaten som är trasigt. Byt mot en ny termostat. Tex Tylösand termostaten, den kan använda din befintliga golvgivare.

 33. Hej,
  Jag har en termostat med namnet Devireg 110 som har slutat att fungera helt. Jag har försökt att hitta svar här men hittar inte riktigt det jag söker..
  Hur vet jag vilken termostat jag kan byta ut den till? Finns det någon du kan rekommendera utan att behöva byta ut golvgivaren (antar att det är kabeln många har problem med).

  Jag har ingen aning om det är T2 floor jag har eller annat.

  Väldigt tacksam för svar!

  1. Alltså du har ju Devireg 110 som du själv skrev så en T2 floor är det ju inte!
   Devireg 110 använder en 12kOhm givare har jag för mig (annars 10kOhm).
   Då är du ganska fri i val av ny termostat. Tex så kan du använda den jag tipsade simon om igår.

 34. Hej,
  jag har som många andra en T2 FloorTemp som slutat fungera. (E nr 8581585) (Eljo trend montageram)
  Installerades för 20 år sedan av den förre ägaren.
  När jag öppnar upp den så är den inställd på Rumsgivare.
  Man kan välja mellan rums- eller golvgivare via en liten driftlägesströmställare med fyra reglage
  Vet ej om det ens finns någon golvgivare så det kanske inte är möjligt att välja.

  Termostaten har helt slutat att lysa, golvet är kallt. På sistone har det sprakat lite i termostaten.
  Letar efter en kompatibel ersättare.

  1. Plocka bort termostaten så ser du om det sitter en golvgivare i golvet. (bör komma upp sladd från den då utöver det från golvvärmen)
   Sedan kan du klart välja att fortsätta styra med lufttemperatur om det har fungerat bra tidigare.

   Ska du köra på lufttemperaturen så kan du också köra med Tylösand eller vilken annan termostat du vill med inbyggd luftgivare.

 35. Hej!
  Har en T2 floortemp som är trasig, har köpt en K1n för att ersätta denna eftersom jag är osäker på om golvgivaren går att byta.

  Jag vill att den ska reglera temperaturen enbart med golvgivaren. Jag hittar ingen inställning för det, men misstänker att den inte har någon inbyggs rumsgivare, stämmer det?

 36. Hej igen.
  Slingan som ligger är 21 meter lång (11W/m).
  Nu har jag värmt upp resten av huset med befintliga el-radiatorer och termometern på golvet i badrummet visade 17C i morse.
  Då bestämde jag mig för att hugga upp en platta och känna på slingan.
  Slingan känns knappt ljummen fastän termostaten står på högsta läge.
  Tänker att även om ytterväggarna är dåligt isolerade så borde väl ändå slingan vara varm?
  Med vänlig hälsning, Jens

  1. Känns som en extrem åtgärd att hacka upp. Jag är övertygad om att din kabel levererar den effekt den är märkt med. Ditt problem är att effektbehovet är större än installerade effekt.
   För att kontrollera kabeln så är det bättre att mäta resistansen i kabeln eller mäta strömmen.

 37. Tja,
  Har som alla andra T2 som på bilden. Den båda dioderna går på som vanligt (rött och grönt) men dock blir inte golvet varmt eller inte någon större skillnad sen tidigare. Har inte använt golvvärme på ett tag (antar att det inte tar 1 hel dag för att värma ett badrum? ca5kvm). Testade med reglage på 6-7 utan att känna att det blev varmt men kalla klinker var det inte…
  Värmekabel = Quicknet
  Effekt per m2 = 90watt
  Har ej multimeter etc. kan ej mäta golv/tempgivaren.

  Väldigt bra info man hittade här, har läst från början till slutet.. Uppskattat och ska försöka följa upp med resultat och bilder.

  Undrar om jag har 3 alternativ och vilka funkar?
  (Antar att jag har 100kOhm golvgivare och standard artiklar som kom med T2 runt 2003/2004)
  1. Byta till K1n (ganska säker på att det funkar efter alla dina kommentarer här)
  2. Kan man byta till HC71 och köra luftgivaren? Dvs. jag kopplar ej in golvgivaren? (Läste att HC71 inte är kompatibel med T2 golvgivaren)
  3. Tyckte att du länkade till Laxvik från Kelvin – Är den kompatibel med T2 golvgivaren? (om man antar 100kOhm) – Om golvgivaren ej kompatibel, då tänker jag att man kan köra luftgivaren (?)
  https://golvvarmebutiken.se/elektrisk-golvvarme/golvvarmetermostat/Golvvarmetermostat-Laxvik.htm

  Söker något digitalt, läste i andra forum om Devireg Touch (då byter de tempgivare) och Devireg 530, funkar dessa?

  Sista frågan, hur jobbigt är det att byta golvgivaren? Tänker mig när man försöker trycka dit den nya, vad kan gå fel? (vanligaste felen/problemen med gamla givaren, dvs att få loss)

  Tack för alla svar! (blev ganska långt….) 🙂

  Första publiceringen verkade inte funka.

  1. Många av frågorna som rör specifika produkter bör du ta med återförsäljare. Jag har koll på de flesta men känner ändå att ansvaret att ge rätt produktinfo ligger på den som faktiskt säljer delarna.

   Men för att ge lite korta svar.
   1. Den termostat jag känner till som kan använda din befintliga givare är K1n.
   2. Det finns många termostater med lufttemperaturgivare. Du kan använda valfri sådan och bara strunta i att ens ansluta din golvgivare till den nya termostaten.
   3. Att byta golvgivare kan vara lite besvärligt då framför allt när man skall mata ner den nya givaren i elröret. Röret svänger 90 grader där det kommer ner från väggen och skall vända ut på golvet. Den svängen kan vara lite svår att komma runt ibland inbillar jag mig.

   1. Tack för sammanfattningen!

    Jag har ca 5m2 stort badrum, effekten på värmekabeln är 90W/m2, har jag då en uteffekt på 5*90=450W? 🙂 Frågar då vissa termostater så får man ställa in uteffekt.

    Är det något annat man ska tänka på när man byter termostat och givare? ex. antal ampere på termostaten etc.? så att den passar värmekabeln. Jag tänker byta både givare och termostat.
    Verkar som du skrev på punkt 2, valfri termostat och givare bör funka (om man ändå bestämmer sig för att byta golvgivare som är inkl)

 38. Hej, jag har en t2 floortemp med liten trekantiga knapp i hörnet. Motståndet för givaren är dock 180 kOhm. Är det något fel? Undrar för att jag ska byta termostat.

  Hälsningar Stefan

 39. Hej, jag har en t2 floortemp med liten trekantiga knapp i hörnet. Motståndet för givaren är dock 180 kOhm. Är det ok som 100 kOhm eller något fel? Har inte sett att någon annan frågeställare haft 180, den mesta hade 125 såg jag. Undrar för att jag ska byta termostat.

  Hälsningar Stefan

  1. Insåg felet själv, det var så kallt under stengolvet i källaren att resistansen ökade till 180 kOhm, vid 25 grader C var den 100 kOhm som den skulle.

 40. Hej! Min golvvärme stiger till en temperatur för att sedan bli kall. Det är en digital T2. Man får lov att ändra grader på den för att golvet ska hålla sig varmt. Finns det någon termostat med Wi-Fi man kan byta till?

  1. Det va ett konstigt fel men låter som någon form av timeout som krånglar. Byt den mot en ny. Du skulle kunna ta en devireg smart om du vill ha wifi koppling. Annars finns det andra minst lika bra termostater bara utan wifi som du får till ett avsevärt bättre pris.

 41. Hej!
  Vi har el golvvärme på toaletten. Värme-lägena man kan välja mellan är 1-6. Men vi upplever väldiga problem med att få ställt in en behaglig temperatur. Värmen går ingång först på läge 3-4. Och då blir det väldigt varmt- och den slår inte ifrån utan bara fortsätter ”elda för kråkorna”. Vi får då istället sänkka till ett lägre läge- men då går golvvärmen inte alls och det blir iskallt. Vad kan vara felet och hur kan vi eventuellt lösa det? Termostaten är av märket JUNG, modell tror jag är LS990.

  1. Det låter som att återkopplingen av golvtemperaturen inte fungerar. Något kan vara trasigt i termostaten eller i golvgivaren. Jag hade köpt en ny termostat och bytt ut den ni har nu.

   1. Tusen Tack för svar! Vet du vilken termostat man kan välja om jag inte kan få tag på en JUNG? Funkar exempelvis Laxvik som du rekommenderar i tidigare inlägg?

    1. Ja det går bra med flera olika termostater. Den som heter Laxvik kan anpassas till olika givare och borde fungera bra för dig.

 42. Hej. Har en T2 floortemp. Normalt sett kan man ju slå till o från genom att trycka in vredet men det ör helt stumt. Vrider jag ner vredet till 0 tänds både grön o röd diod. Men vrider jag upp vredet så släcks bögge dioderna. Är termostaten kass eller något annat? Vet inte vad för givare där sitter. Vilken termostat kan man byta till?

 43. Hej.
  Har en termostat som heter ”Easy System Golvvärme”. Ca 17 år gammal. Slutat fungera.
  Vet du värdet på golvgivaren? Vilken termostat skulle passa istället?
  Tack

  1. Easy System.. det va de som såldes via biltema har jag för mig? Jag vet tyvärr inte vilken givare det va på de. OM du mätt och fått fram värdet får du gärna meddela det här. Som sav på frågan när man inte har en aning om givartypen så kan man använda Golvvärmetermostat Tylösand WiFI den kan använda alla kända golvgivare. Du kan läsa mer om den den här

 44. Hej, jag skulle vilja byta termostat till min elslinga på badrummet. Kan inte byta givare. Termostaten heter AEG RTF 18SN. Från slutet 90-tal. Vad rekommenderar ni?
  Mvh
  Anders

 45. Hej!

  Befintlig termostat har golvgivare på 12kOhm.
  Om jag byter till en som egentligen är tänkt att fungera med en golvgivare på 10kOhm, råkar jag på några andra problem än att jag exempelvis behöver knappa in 20 grader på termostaten när jag vill ha 24 grader i golvet?

  1. Riktigt dumt att byta till en med fel funktion! Finns ju hur många som helst att köpa som passar. Gör om och gör rätt.

 46. Hej
  Jag hade en T2 termostat med en 100k Ohm givare som gick sönder. Beställde en annan termostat från Amazon där resistans är 10k Ohm. Så för detta är jag tvungen också att byta givaren. Problemet är att toppen av den nya givaren är för stor och inte passar givarens röret.
  Känner du till någon annan 10k Ohm givare som dess topp är lika smal som T2 givare?
  Tack

  1. Suck, varför köpte du inte en med rätt givartyp istället? Jag har ingen aning var du kan hitta givare som passar, jag vet ju inte hur stort rör du har…

 47. Hej
  Jag har precis köpt och monterat en EB-TERM 500 till min ca 20 år gamla golvvärmekabel (T2 Black tror jag det är). Golvvärmen är ingjuten i betongplattan och termostaten ligger i ett plaströr så det var inga problem att byta golv givaren. Min fråga är vilken effekt som jag ska konfigurera systemet för. Läste på denna sida https://www.raychemgolvvarme.se/produkter/golvvarmesystem/golvvarmekablar/t2black att man ska konfigurera100 W/m2. Tyvärr vet jag inte hur lång kabeln är eller exakt hur många kvm som kabeln ligger på. Vet du om man kan mäta sig till hur lång kabel är?

  Tack för ett mycket forum 🙂

  1. Du mäter resistansen på din befintliga värmekabel och beräknar effekten utifrån det. Läs om det här
   Tvär tror jag inte att det är Black du har för den fanns inte för 20 år sedan. jag gissar att det är en T2 röd. Då är det tyvärr inte så enkelt att mäta resistans. Då behöver du göra en mätning av strömmen med en gångramper meter istället. Läs om skillnaden mellan serieresistiv (black) och Parallellresistiv (röd) kabel här.

   1. Tack för snabbt svar 🙂
    Helt otroligt, hittade kvittot från elfirman som jag anlitade. Det är sammanlagt tre rum som har golvvärme och märkningen är följande på fakturan:
    ”1st VK-SL 121M RLG/T0, 361214M”
    ”2st VK-SL 53M RLG/T1, 9 525W”
    Tror du det är T2 röd, T2 black eller någon annan kabel? Det är ett rum med den korta kabeln som jag bytt termostat till så jag antar att jag ska konfigurera 525W på denna termostat?

 48. Hej,
  Vill byta från T2 till Z-Wave Touch Termostat.
  Verkar kunna ställa in sensor-storlek mellan 10-15-50 samt 100 kOhm.

  Kan någon bekräfta att detta kan fungera.

  1. Jag har testat många noname z-wave termostater och min erfarenhet är att alla varit riktigt jäkla kass.
   Jag hade definitivt valt ett annat alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!