Golvvärmetermostat och värmekabel av olika fabrikat?

Manuell termostat
Välj fritt den termostat du vill ha

Jag skrev igår om termostater och har fått några följdfrågor som jag tänkte reda ut. Många tror felaktigt att man måste använda en golvvärmetermostat från samma tillverkare som värmekabeln man använder.

En termostats funktion är i grunden mycket enkel. Den mäter temperaturen och om temperaturen är lägre än angivna så värmer den golvet.

Man kan fritt välja valfri golvvärmetermostat till sin golvvärme!

I stort sett alla golvvärmetermostater på marknaden är klassade till 3200W eller mer och så länge den totala effekten på värmekabeln är mindre än detta kan man använda den termostat som har funktion, pris och utseende efter smak.

Man bör dock välja en med minst följande ”funktioner”

 • IP21 (termostaten tål vattenstänk)
 • Golvtemperaturgivare
 • Kompatibel med ELJO eller ELKO
 • Tillverkare med svenskt kontor eller agentur (underlättar om ni får problem)

Vad som dock kan vara värt att notera är att många ”noname” termostater på marknaden kan hålla bristande kvalitet. Golvvärmetillverkarnas egna termostater brukar vara av en hög kvalitet och ni kan förvänta er en bättre service om den mot förmodan går sönder.

En bra och prisvärd golvvärmetermostat som jag rekommenderar är Kelvins termostat Laxvik

Passar termostaten till min befintliga golvtemperaturgivare?

I de fall man redan har en värmekabel och vill hitta en ny termostat till den är fallet lite mer komplicerat. Ibland är nämligen golvtemperaturgivaren fastgjuten i golvet , då skall även givaren passa vilket inte alltid låter sig göras lika lät.

Givaren till golvvärmetermostater är ett motstånd som ändrar resistans med temperaturen, motståndet har lägre resistans ju högre temperaturen är, NTC (Negative Temperature Coefficient). Då resistansen ändras kan termostaten därför avgöra vilken temperatur man har i golvet.

10 kΩ är standard idag

Idag skulle jag säga att en golvtemperaturgivare med resistansen 10 kΩ (vid 25° C) är standard. Det finns dock vissa tillverkare som envisas med att konsekvent välja sina egna godtyckliga nivåer. Detta gör att man inte alltid kan använda samma sensor från en termostat till en annan.

Andra resistansnivåer vid 25 grader för golvtemperaturgivare kan vara 15, 33 eller 100 kΩ. Var därför noga med att ni kan få ut den befintliga givaren ur golvet innan ni beställer termostat. Sitter givaren fastgjuten i golvet måste ni helt enkelt hitta en kompatibel termostat.

128 kommentarer på “Golvvärmetermostat och värmekabel av olika fabrikat?”

 1. Har en trasig termostat med 33kΩ givare.
  Hittade en prisvärd termostat där medföljer
  en 100kΩ givare. Vet inte om det går att byta givaren,
  kan kanske gå att dra ut den gamla men vete fn om det
  går att pilla en ny.
  Vad skulle hända om man använder en 33kΩ till en
  termostat för 100kΩ givare?

  1. Termostaten mäter resistansen på givaren för att se vilken temperatur det är. givarna är NTC (negativ temperatur koefficient) vilket betyder att resistansen minskar ju varmare det blir. säg som exempel att resistansen minskar 1kOhm per grad. Om du då använder en givare som är 33kOhm vid 20 grader till en termostat som skall ha en 100kOhm givare. då kommer termostaten tro att det är 87 grader varmt, när det egentligen bara är 20. termostaten kommer då aldrig att värma golvet.

 2. Hej!

  Jag har golvvärme i mitt badrum som installerades innan jag flyttade in. Det är 10 kOhm, t2 blue(?).

  Jag har följande problem:

  När jag sätter på golvvärmen blir det (ibland) varmt och når den temperatur som jag satt, tex 25 grader. Sedan slår den av och golvet värms inte och går ned till typ 18 grader. Jag har inga felmeddelanden på displayen eller något annat problem vad jag vet. Har en likadan golvvärme i hallen och den fungerar utan problem.

  Har du något tips? Jag är extremt otekniskt. Bör man ta in en elekriker? Jag har ett papper med 10 års garanti på golvvärmen, kan detta gå på den?

  Hälsningar

  1. Det är troligen reläet i termostaten som är slut. Byt termostaten mot en ny. Det finns nya för under 500 SEK.
   Garantin kommer nog inte gälla för din termostat men ring till tillverkaren och försök.

 3. Hej!
  Bytte precis termostat och golvgivare då det gamla inte fungerade alls. Funkar nu men är tvungen att dra upp termostaten till över 30 grader för att få en behaglig temperatur på golvet och i rummet. Använder givare i golvet. Är det fel Ohmtal inställt på termostat eller vad kan det bero på?
  Tack för ett bra forum – MVBH Ola

  1. Har du använt givaren som följde med termostaten och det ändå blir fel så kan det var en inställning an givartyp. Det borde ju dock i så fall visa sig redan i displayen då den också borde visa fel temperatur.

 4. Hej Kungen!
  Har enligt dina rekommendationer precis införskaffat ett nytt termostat då mitt gamla t2 Floornet termostat givit upp.
  Det blev ett K1n, eftersom det kändes onödigt lyxigt med programmeringsfunktioner.
  Tror du jag kan koppla in det på befintlig golvgivarkabel eller måste den bytas till den nya? Mitt golv är ca 17 år gammalt.
  Tacksam för svar, Mats

 5. Installerade golvvärme i badrummet 2008. Nu blir inte golvet varmt . Termostaten är en ARDEX PV11, när man slår på termostaten så tänds lysdioden med skarpt sken men direkt så avtonar styrkan på lysdioden och den bara lyser svagt och golvet förblir kallt. Troligt fel ????

  1. Termostaten är kass. Byt den mot en ny så kommer det funka. Välj en som inte ”tillverkas” av en cementtillverkare så kanske du får lite bättre kvalitet också…

 6. Hej
  Har en Devi 530. Termostaten slår till och från hela tiden (var 5-10 s) . Golvet blir varmt men det känns som spannet som den mäter och reagerar på är minimalt . Därav så slås värmen av och på hela tiden.
  Förslag på åtgärd ?
  Mvh

 7. Hej
  Jag har precis installerat golvvärme i min tvättstuga, T2 röd med ebeco termostat.
  Nu råkar det vara så att givaren har gjutits in i golvet precis bredvid rören som leder det vattenburna radiatorvattnet. Som också ju värmer golvet lokalt, precis vid givaren.
  Kan det vara så olyckligt att denna värme ”lurar” termostaten att golvet är varmt (vilket det ju iofs är, men väldigt lokalt), så den då onte vill värma övriga golvet?
  Ska inte T2 röd vara så smart att den värmer golvet på dom ställen ( alltså överallt utom där givaren sitter) som är kalla?
  Vad är mina alternativ? Installera rumsgivare istället? Eller en till givare, någon annan stans? (känns jobbigt att bryta upp gjutningen)
  Kan man då kanske sätta givaren ytligt?

  1. Ahh tråkig miss! Det är nästan omöjligt att få en reglering att fungera om givaren påverkas av andra värmekällor. De flesta golvvärmetermostater har inbyggd lufttemperaturgivare också så jag hade ställt in det så den reglerar på luft temperaturen istället.
   Vad gäller T2 så har du missuppfattat möjligheterna lite. Läs lite här.

   Du skall såklart inte behöva bryta upp golvet för det här!

 8. Hej!
  En elfirma installerade, i juni förra året, golvvärme i mitt badrum på 3kvm. De valde den självreglerande kabeln T2 röd som inte fungerar bra för mig. Det blir varmt ibland och då inte jämnt över hela golvet men värmen sänks av sig själv när jag inte använder badrummet så att golvet är kallt när jag går in. De har bytt termostat en gång från en programmerbar till en vanlig med ratt, Raychem men de har inte hjälpt. Har haft någon annan som har ställt in termostaten på golvgivaren. Ingenting hjälper. På bilderna tagna med värmekamera kan man se att kablarna är lite slarvigt upplagda, dvs med mindre mellanrum på vissa ställen. De säger att det inte är något fel i det men att det kan vara så att plattsättaren flyttade på givaren när han flytspacklade golvet. Vilket är rätt? Varför blir det inte en konstant temperatur över hela golvet och varför blir golvet kallt när badrummet inte används?

  1. Spontant tycker jag det är synd att du har fått T2-röd kabel installerad i golvet. Det hade blivit både bättre och billigare ed en vanlig serieresistiv kabel i ditt golv.
   Installatörerna skiter i detta och väljer den självbegränsande kabeln av ren bekvämlighet då dom då inte behöver förbereda sig innan jobbet och bara tar så mycket kabel som råkar behövas just för stunden. Jag blir extremt irriterad när jag om och om igen hör om detta…
   Men men, bortsett från det så är det klart att din golvvärme ändå bör fungera.
   Det låter konstigt att den sänker värmen över tid och min första misstanke hade också varit termostaten men den är ju bytt. Då kvarstår golvgivaren, om den är monterad för nära en värmekabel så skulle du kunna få ett liknande problem men det borde mer arta sig som variationer i golvtemperatur. Du skulle kunna använda en termostat med lufttemperatur givare istället för golvgivaren. Om du då fortfarande får problem så har man åtminstone uteslutit problem med placering av golvgivaren. Då kan man återföra ansvaret för felsökningen på firman som sålt kabeln.

 9. Tack så mycket för svaret! Har haft kontakt med återförsäljaren också, hoppas de löser det.
  Med vänlig hälsning,
  Alice

Lämna ett svar