Golvvärmetermostat och värmekabel av olika fabrikat?

Manuell termostat
Manuell termostat
Välj fritt den termostat du vill ha

Jag skrev igår om termostater och har fått några följdfrågor som jag tänkte reda ut. Många tror felaktigt att man måste använda en golvvärmetermostat från samma tillverkare som värmekabeln man använder.

En termostats funktion är i grunden mycket enkel. Den mäter temperaturen och om temperaturen är lägre än angivna så värmer den golvet.

Man kan fritt välja valfri golvvärmetermostat till sin golvvärme!

I stort sett alla golvvärmetermostater på marknaden är klassade till 3200W eller mer och så länge den totala effekten på värmekabeln är mindre än detta kan man använda den termostat som har funktion, pris och utseende efter smak.

Man bör dock välja en med minst följande ”funktioner”

 • IP21 (termostaten tål vattenstänk)
 • Golvtemperaturgivare
 • Kompatibel med ELJO eller ELKO
 • Tillverkare med svenskt kontor eller agentur (underlättar om ni får problem)

Vad som dock kan vara värt att notera är att många ”noname” termostater på marknaden kan hålla bristande kvalitet. Golvvärmetillverkarnas egna termostater brukar vara av en hög kvalitet och ni kan förvänta er en bättre service om den mot förmodan går sönder.

En bra och prisvärd golvvärmetermostat som jag rekommenderar är Kelvins termostat Laxvik

Passar termostaten till min befintliga golvtemperaturgivare?

I de fall man redan har en värmekabel och vill hitta en ny termostat till den är fallet lite mer komplicerat. Ibland är nämligen golvtemperaturgivaren fastgjuten i golvet , då skall även givaren passa vilket inte alltid låter sig göras lika lät.

Givaren till golvvärmetermostater är ett motstånd som ändrar resistans med temperaturen, motståndet har lägre resistans ju högre temperaturen är, NTC (Negative Temperature Coefficient). Då resistansen ändras kan termostaten därför avgöra vilken temperatur man har i golvet.

10 kΩ är standard idag

Idag skulle jag säga att en golvtemperaturgivare med resistansen 10 kΩ (vid 25° C) är standard. Det finns dock vissa tillverkare som envisas med att konsekvent välja sina egna godtyckliga nivåer. Detta gör att man inte alltid kan använda samma sensor från en termostat till en annan.

Andra resistansnivåer vid 25 grader för golvtemperaturgivare kan vara 15, 33 eller 100 kΩ. Var därför noga med att ni kan få ut den befintliga givaren ur golvet innan ni beställer termostat. Sitter givaren fastgjuten i golvet måste ni helt enkelt hitta en kompatibel termostat.

198 svar

 1. Hej. Min dotter har fått elgolvvärme installerat i sitt badrum, hon har haft det ett par år nu. Det har aldrig fungerat som hon vill. Termostaten fungerar så att temperaturen i rummet är ok, men golvtemperaturen är antingen så varm att man inte kan gå barfota på det eller så är det iskallt. Det borde väl nästa ständigt vara lite ljummet och skönt? Hur fixar man till det?

  1. Tyvärr vanligt att vissa installatörer fortfarande installerar golvvärme med termostat som bara reglerar lufttemperaturen, då kan det bli just denna effekt.
   Kan vara svårt att lösa men undersök om det finns en golvtemperaturgivare ingjuten i golvet, gör det det så ändra termostatens inställningar så den styr golvtemperaturen istället för lufttemperaturen.

   ´Finns inte golvgivare så kan man eventuellt testa med en annan termostat som är lite bättre. Slingorna i golvet är det troligen inget fel på.

 2. Hej.
  Min termostat är kass och måste bytas. När man skall byta givaren har du några tips?
  Är den svår att få ända ner till golvet eller finns det något trix?

  1. Hej,

   Ja det kan vara svårt att få ner givaren hela vägen ner i röret. En viktig detalj är radien på svängen där röret för givaren vänder ut på golvet. Är svängen för snäv är det omöjligt att få i en ny givare utan att öppna väggen.

   Att plocka bort golvlisten och borra hål med dosfräs är en nödlösning….

  1. Det går absolut bra att förlänga givarkabeln. Använd vanlig 1,5 mm2 kablar så kan du förlänga åtskilliga meter innan det blir problem.

 3. Hej,
  Du uppger att man kan inte använda vissa temperaturgivare. Ska HeatCom HC40 termostat med 10 kOhm vid 25 grader passa amik givare med följande resistanser:

  Temp (C ) Ohm
  Amik HeatCom
  -10 64000 54300
  0 38000 32300
  10 23300 19800
  20 14800 12500
  30 9700 8100

  Kommer termostaten att inte slå på värme alls när det är kallt ute?
  Mvh
  Aleksander

  1. Vad det är för temperatur ute kommer inte påverka, det är temperaturen i golvet där sensorn ligger som styr. Om du använder den givaren du föreslår så kommer termostaten ”tro” att det är ca 5 grader kallare i golvet än vad det faktiskt är. Så ställer du 20 grader på termostaten kommer golvet bli ca 25 grader varmt.

 4. Elgolvvärmen i badrummet fungerar inte. Indikatorn på termostater lyser svagt rött. Inget händer när jag ökar temperaturen. Den röda lampan glimmar till tillfälligt. Jag har en uppgift att termostater kopplas bort och då ersätts med ett motstånd. I så fall vilket värde på det. Går det att testa termostater? Vilken kan i så fall göra dt? Finns i Borlänge

  1. lite sent svar här ser jag… Men du behöver troligen byta termostaten till en ny. Att byta termostaten mot ett motstånd låter som någon missuppfattning, du kan givetvis koppla förbi termostaten så systemet värmer konstant istället men något motstånd skall du inte använda. Kan också vara att man kopplar bort golvgivaren och ersätter den med ett motstånd för att verifiera om det är golvgivaren eller termostaten som är trasig. Då enklare att bara resistansmätta golvgivaren tycker jag den bör ha en resistans på mellan 5 och 100 kOhm beroende på modell.

 5. Hej har exakt en sådan givare som finns på bild ovan.
  Den klickar on/off när man ändrar temp, men det jag inte har noterat tidigare är att när den slår till lyser dioden starkt först sedan dämpas styrkan omedelbart.
  Har ingen värme i golvet.
  Vad är felet ??

  /Bosse

  1. Det finns faktiskt en del olika fabrikat med samma utseende. Originalet är så vitt jag vet OJ Electronic från Danmark.
   Vad som är fel utifrån din beskrivning kan jag tyvärr inte säga. Kontrollmät att värmekabeln är hel. Är den det så byt termostaten mot en ny.
   Priset för en ny termostat är så låg att det inte är lönt att lägga tid på felsökning.

   1. Hej! Har samma problem som Bosse. Hur kontrollmäter man värmekabeln? Termostaten heter Ardex. Finns det nya att köpa?

    /Fredrik

    1. Du behöver såklart inte köpa samma termostat när du skall byta. Välj en du vill ha. Gällande Ardex så är det bara ett varumärke dom köper troligen från OJ Electronic.

 6. Hej Golvvärme kungen!Jag har luftburen golvvärme med IGV 5000 aggregat i golvet som skickar varmluft i kanal som löper i plattan och på så sätt värme upp huset.Har Jeff electronic RD24 styrning med tillhörande NTC givare,tycker detta är lite svårt att begripa sig på.Så min undran är om du kan svara på om det finns nån sk enklare styrning att reglera detta med som typ kelvins termostat K1?Eller om det finns andra fabrikat att använda.Legalett är det värmesystem jag har.

  1. Själva termostaten borde rimligen gå bra att byta. Men jag känner inte till ”Jeff electronic RD24” av namnet så låter det som en 24V termostat.
   Termostaten styr troligen något ställdon eller liknande? Kan du hitta fram vad rent mekaniskt som regleras av termostatens signal så är det nog enklare att hitta ny reglering utifrån den informationen.

 7. Hej

  Har lagt golvgivare för långt ifrån slingan och nära en yttervägg. Golvet är redan flytat och klinker ligger på. Detta gör att värmen är ständigt på. Den slår i princip aldrig ifrån, bara om jag ställer ner väldigt lågt på termostaten. Men då blir det aldrig någon värme att tala om. Går det att få givaren att tro att det är varmare än vad det i själva verket är?

  Har en Schneider/Eljo renova termostat med tillhörande givarkabel.

  1. Om det inte går att få till bra temperatur genom att ställa ner termostaten lägre så kommer det inte hjälpa att lura termostaten att det är varmare än det är. Att lura termostaten kommer bara ändra vad som visas på displayen och inte ge någon funktionell skillnad.
   Problemet är helt enkelt att givaren ligger så den inte kan mäta golvets temperatur (i praktiken som att lägga givaren i fel rum).

   Jag föreslår att du antingen byter termostaten mot en med lufttemperaturgivare eller försöker installera en ny golvgivare som mäter ca 50 cm in på golvet mitt mellan två slingor. Inga större problem att knacka bort några plattor och fräsa ett spår för den nya givaren.

   1. Hmmm. Problemet blir att då korsar givaren slingorna. Hur ska jag veta exakt var slingorna går? Vet ju hur dom går på ett ungefär, men inte såpass exakt att jag kan placera givaren mellan två. Blir inte risken att man skadar slingan om man ska ge sig på att fräsa i flytspackel? Får det ska ju fräsas en bit ner då man ska lägga en ny slang.

    1. Jag hade skippat slangen i detta fallet handlar ju om åtgärd för att få systemet att fungera. För att se var kablarna går får du använda en värmekamera.

 8. hej, har ett värme golv som inte går att sänka ner värmen på längre.. golvet glöder typ, är plast matta. sen varje år vid uppstart på hösten har alltid säkringen slagit ut ett flertal ggr men sen funkat fint.. vad kan vara fel?

  1. Låter som det är ett fel på termostaten bara. Byt ut den så funkar det nog som det skall igen.

 9. Hej har en äldre termostat Thorin & Thorin Electronic till T2 Röd som börja låta konstigt dags att byta. Har ni något förslag till en ny utanpåliggande Med vänlig hälsning Dan Weman

  1. Det är nog mest en fråga om smak och budget. Vill du ha med rumstemperaturgivare eller golvgivare? Om du ska ha med golvgivare tänker du då att den skall passa med din befintliga golvgivare i golvet?

 10. Märkte precis att termostaten till elgolvvärmen i mitt gästrum hade börjat smälta p.ga någon form av elfel i dosan. Har nu tagit bort termostaten och ska köpa en ny, vet ej vilket fabrikat originalet är. Om jag nu har förstått det rätt så ska det inte spela någon roll vilket märke jag köper, bara det klara vissa kriterier som nämndes ovan. Har jag förstått allt rätt och är det något mer jag behöver tänka på?.

  1. En golvgivare är inget avancerat eller något som termostaten kommunicerar med! Det är ett enkelt motstånd som ändrar resistans med temperaturen. Det finns lite olika standarder 6.8, 10, 25 och 100 KOhm. Ibland pratas det också om lite olika lutningar på kurvan för hur resistansen varierar med temperaturen. Men det är ett jäkla GOLV ni ska reglera värmen på! Någon extrem noggrannhet är oväsentligt. 99.9% av alla golvvärmesystem jag hört talas om sätts på en temperatur som är lagom sedan vill man att den håller den temperaturen. Det är aldrig så att man kommer hem en onsdag och tänker ”ikväll skall jag köra med 23,2 grader i golvet i köket”. Därför har jag väldigt svårt att se vad som skulle vara problemet med att byta från en T2 floortemp till något annat fabrikat. Jag tror deras förklaring bygger på att T2 själva bytt standard så deras egna termostater inte passar med gamla golvgivare. Men det finns då andra fabrikat som gör det! T2 föredrar då att kunden får ett helvette med sitt termostatbyte och får riva väggar och fräsa i golvplattor. Allt för att kunden inte skall gå och köpa en termostat från en konkurrent. Finns det en fungerande golvgivare i golvet så skall det gå att hitta en fungerande termostat. Ta reda på vad det är för resistans i din gamla golvgivare och återkom med det.

   1. Jag googlade lite och givaren verkar vara 100KOhm på gamla T2 Floortemp termostater. I deras nya Plus modell är det en 10KOhm givare. Du skall helt enkelt leta upp en termostat med 100KOhm standard så kan du använda befintlig golvgivare.

    1. @Golvvärmekungen

     Du råkar inte veta några termostater som kan hantera 100KOhm, jag är inne på min 3:e T2 Floortemp nu så ett annat märke än Thorin/Pentair-skiten hade varit att föredra.

 11. Hej, Fungerar en 6,8 kohm golvgivarkabel till Devireg Touch ? Har hört att man ska välja Teplolux I Termostatens standardvärdeslista ??

 12. Hej Kungen!
  Jag har en termostat av märket DEVI 530. Misstänker att det är något fel med den då den inte riktigt reagerar som jag tycker den borde. Kan ställa den på läge 3 av 8 och golvet blir glödhett. Jag stänger av och sätter på den igen efter en dag. Då går den till normal värme på läge 3.
  Nu till frågan. Hur vet jag vilken termostat jag kan ersätta med? Har förstått att en del kriterier bör uppfyllas.

  1. Varför skall det vara så svårt att förstå att man kan byta till vad man vill!? Det finns inga kriterier att uppfylla om man också kan byta golvgivaren. Kan man inte byta golvgivaren så är enda kriteriet att man måste använda en termostat som kan använda en golvgivare av den typ man har i golvet.
   En ReviReg 530 har en 15KΩ golvgivare så i så fall är det en termostat som passar till den du skall använda. Tex DeviReg 535 använder en givare med 15KΩ sensor.

 13. Finns det någon manual till Thorin Thorin Electronic, har en sådan. Jag har aldrig kopplat in golvgivaren, tänkte göra det, vad ja minns skulle ett motstånd klippas i termostaten, hittar ej manualen så jag vet inte vilket motstånd som ska klippas.

  1. Jag har ingen manual till den. Du får googla lite tror jag. Men det kan inte vara speciellt svårt att lisa ut vilket ”motstånd” det är du skall kippa.
   Det är ett NTC motstånd som lär sitta parallellt med den utgång som sitter på baksidan av termostaten. NTC motståndet bör sitta monterat på framsidan så det får kontakt med luften. vanligen brukar dom tom sticka ut lite på undersidan av termostaten.

 14. vill tacka dig för dina tips då jag löste mitt problem genom att enbart köpa termostat hc70 och byta ut den gamla. den funkar nu galant och värmer bra. hade jag lyssnat på företaget som säljer t2floortemp skulle jag behöva riva upp all kakel och byta ut givare och en annan termostat. har sparat en massa pengar och besvär. enda problemet är att dess manual är på norska och lite svår, men jag får söka mig fram. det jag behöver veta är vilket lägsta nivå på värme ska jag ha? har 25 grader som max. återigen tack för att du delar med dig av dina kunskaper

  1. Det är skrämmande att inte Thorin själva har vett att hjälpa sina kunder bättre. Bra att du fick igång ditt system igen.

 15. Hej!

  Jag har en golvvärme i hallen (T2 NRG tror jag den kallas), men den håller inte temperaturen. Grundinställd står den på ”COmfort” och 23 grader, men den sjunker utan vidare ned till 16 grader. Den börjar åter värma var gång jag kollar den (trycker på OK två gånger för att se faktisk värme), men håller som sagt inte inställd temperatur på egen hand. Finns något botemedel? Behöver termostaten bytas? I så fall, till vad?

  Tack på förhand!

  1. Svårt att säga vad som är fel. Ta dit en elektriker eller köp en ny termostat och testa att byta själv. Det är termostaten eller givaren det är fel på.
   T2s termostater verkar sluta fungera ganska ofta.

 16. Hej, hur fungerar en (mekanisk) termostat som både mäter temperaturen i golvet med sensorkabel och temperaturen i rummet? vad är det som är ”överordnat”?

 17. Hej!
  Jag har inte hittat någon klockren ersättare till min termostat microtemp mtc-1991h11. Givaren sitter självklart fast i golvet..

  Om jag monterar en vanlig standard med fel ohm, är inte den enda skillnaden att inställningen blir lite galen med temperaturen?

  Tex att golvet är 20c men termostaten visar att den slår av på 25?

  Eller har du något tips på bra termostat till denna?

  -10. 55000ohm
  0c. 35000
  10c. 22000
  20c. 14200
  30. 9500
  40. 6500

 18. Hej.

  Min granne säger att hans elektriska golvvärme inte går att justera temperaturen längre, den är liksom bara ”on eller off”.

  Är det fel på termostaten då och byte som gäller?
  Och hur mäter man golvgivaren, samt vilka värden skall vara korrekta vid fungerande givare vid mätning?

  Mvh

  1. Ingen aning om termostaten är trasig… svårt att avgöra från den beskrivningen.
   Det kan i vart fall inte vara fel på golvvärmen som ger det felbeteende….

   Skall ni mäta golvgivaren så skall den ha en resistans på mellan 5kOhm och 100kOhm beroende på vilken typ av termostat det är.

 19. Hej har en t2 termostat av nyare modell har ström i termostat men ingen kräm i värmekabel vad kan det va för problem

  1. termostaten kan va trasig, golvgivaren kan va trasig, anslutningen kan va felaktig, eller så kan kabeln vara trasig.

 20. Hej! Tack för en bra sida! Jag har en gammal T2 Quicknet termostat som har lagt av. Den slår från och till som den ska, men jag får inte ut 220 v till värmekabeln. Slog om till rumsgivare men med samma resultat. Mätte golvgivaren = 52 kOhm (20 grader). Ska jag ersätta termostaten med en liknande som klarar givare med 10 kOhm eller 100 kOhm? Tror nämligen inte jag får i en ny golvgivare (ur går säkert bra :). Tack för hjälpen!

 21. Hej!
  Tack för bra guide. Termostaten är kass (ser ut som den på bilden ovan, står Easysystem på framsidan och OJ microline OTC-1991-ES baksida). Sensorn heter ETF-.99 enligt baksidan på termostaten. Uppmätt resistans vid 25 C här hemma blir 11 kOhm. Efter googling verkar det vara 12 kOhm vid 25 C, verkar tyvärr fastgjuten. Säljer eller kan ni beställa in 12 kOhm-termistat?

 22. Hej!

  Flyttade in i ett 10 år gammalt hus för 1 år sedan. Vi har vattenburen golvvärme på ovanvåningen men den fungerar inte i ett utav sovrummen. Jag har kollat shuntarna och bytt termostat men ingenting hjälper. Vad kan det vara för fel?

 23. Jag har följande värmekabel, Thermopads 2×1 1 sqmm, ingjuten i en betongplatta (8 kvm) till ett förråd. Jag undrar nu vilken termostat ni kan rekommendera till denna installation.

  1. Läser ni inte inlägget innan ni ställer en fråga i kommentaren?
   ”Man kan fritt välja valfri golvvärmetermostat till sin golvvärme!”
   Du kan alltså fritt välja en termostat du gillar. Snygg färg, fin form eller en funktion du önskar. Om det är till ett förråd så hade jag själv valt en billig och enkel termostat.

   Frågan som kvarstår är om du har en golvgivare i golvet och vill använda dig av den. I så fall vilken resistans har den givaren.

 24. Hej.
  Vi har vattenburen golvvärme i vår matsal.
  Värmen påverkas inte av att vi drar ner termostaten på 0.
  Lägsta-nivån är alldeles för varm.

  Kan termostaten vara trasig? Lampan lyser trots allt grönt när man drar upp termostaten på max.

  1. Jag tror att det är ett ställdon som är trasig i ditt fall. Termostaten låter som den gör rätt.

 25. Jag har golvvärme T2 floortemp där termostaten/reostaten troligtvis givit upp.
  Jag vill inte ha en elektronisk termostat vilken termostat kan jag använda utan att byta golvgivaren?

  1. Elektronisk lär den vara! En mekanisk termostat till elektrisk golvvärme vet jag inte om det tillverkas längre.

   T2 floortemp termostaterna går alltid sönder. tyvärr har dom 100kOhms motstånd så det är svårt att hitta ersättare.
   Golvvärmetermostat K1n skall funka och HC70

 26. Hej, har problem att hitta en termostat ( OTC-1991/OTC-1999+10/+50 C) till min golvvärme. Jag är på tredje byte av denna termostaten. Skulle vilja veta om man kan montera en annan termostat som är likvärdig utan att byta golvgivaren.

  1. Är lite det hela detta inlägget handlar om! Läs inlägget är mitt tips.
   Sedan bör du mäta resistansen i din golvgivare så du vet vad det är. Jag tror det är 10kOhm eller 12 kOhm…

 27. Jag har en termostat som visar att det är 27 grader i badrummet fastän det är 16 enligt en termometer. Man kan på termostaten ställa in en maxtemperatur på golvslingan. Är det nödvändigt att ha en sådan. Är det risk för att golvet blir för varmt när man slår på värmen efter att man har haft den avstängd och då skada slingan eller golvet. Gjutet.

  1. Jag kommer snart stänga denna kommentarsfunktionen om folk inte börjar ställa frågor relaterade till inlägget… Går för den delen inte att svara på frågan med så lite information. Var är det 16 grader? i luften eller på golvet? Kan det vara mål temperatur termostat visar… hur som helst så kan aldrig termostaten veta vad slingan har för temperatur. den vet vilken temperatur det är där temperatur givaren sitter.

   Anledningen att du kan ställa en max temperatur är för att skydda känsliga golv som laminat och parkett, då man brukar ange max 27.
   Kabeln tål utan vidare att bli 90 grader och är den ingjuten ser jag det som högst osannolikt att den skulle kunna bli det oavsett vad du ställer in på termostaten.
   Spontant tror jag att du bytt termostat och har kvar gammal givare av annat fabrikat i golvet. Då blir värdet som visas i display fel….

 28. Hej! Jag har en termostat Arredo med golvgivare. Elkabel. Rumstemp ligger på ca 23 grader. Behöver sätta termostaten på över 30 grader för att den ska slå på o ge behaglig temp. Vad är felet.? Jag förutsätter att de certifiersde byggarna isolerat rätt, har rätt avstånd mellan kablarna samt att givaren ligger rätt mellan dem. Kan det vara fel på själva golvgivaren ?

  1. Det är säkert närmare 30 grader i golvet om du har 23 grader i luften. Så ev är det inget fel på termostaten.
   Installatören kan ha lagt givaren för nära värmekabeln alternativt är det fel på givaren eller termostaten.
   Jag hade nog valt ett annat fabrikat från början… men pröva höra av dig till Arredo så kanske dom hjälper dig.

 29. Hej,
  Jag är intresserad av att byta till en Devismart termostat till mitt golvvärme system.
  Idag har jag två termostater som styr hall och kök (dessa utrymme flyter ihop med klinker).
  Skulle man kunna koppla båda slingorna till en termostat istället? (Planlösningen är öppen så ser inte att det kan eller ska skilja många grader) kan man få ut hur många watt varje slinga har så det inte överskrider termostatens max..
  Mvh

  1. Det är nog inga problem att styra dem med gemensam termostat. Kan ju ev vara lite besvär att få ihop anslutningarna om de två termostaterna sitter långt ifrån varandra.
   För att få fram vilken effekt kablarna är så gör du bara en enkel resistansmätning av kabeln och räknar ut effekten.

 30. Hej!

  Jag hAr köpt och installerat två stycken T2Quicknet Red-slingor som totalt hamnar på ca 2700 W. Enligt termostaten ska den klara max 3000 W (13 Ah). Min fråga blir således – vet du om det krävs ngn extra åtgärd eller om jag helt enkelt kan koppla dessa slingor parallellt? Termostaten är en Pentair NRG-DM. Ha det gott!

  1. Lite på gränsen med 2700W men det kommer fungera.
   Som jag skrev i inlägget: ”så länge den totala effekten på värmekabeln är mindre än detta kan man använda den termostat som har funktion, pris och utseende efter smak.”

 31. Hej, läste att man kan förlänga givarkabeln utan problem. Kan man även korta den om så behövs? Jag avser installera Renovas termostat och givarkabeln är 4 m lång vilket inte behövs hos mig.

 32. Finns det någon golvvärme-termostat som är knäpptyst?
  Idag har vi en T2 NRG-Temp Termostat som klickar högljutt varje gång den slår på uppvärmningsströmmen, vilket sker ca var 5:e minut. Otroligt störande i vårt fall. Tycker det borde finnas någon transistor-variant eller liknande i stället för relästyrd.

  1. Nej jag har inte sett någon sådan. Det är en bra poäng och går såklart att göra så istället. Relä är enklast och har historiskt varit lösningen. Jag misstänker att det bara hänger kvar på gamla meriter.
   Om någon vet någon termostat som inte har relä så tippsa gärna så skall jag genast utvärdera den.

 33. Hittade följande svar på en liknande fråga i ett forum på Byggahus.se från 2008:

  ”Här är två olika system som styr golvvärme steglöst med Triac, förutom att det blir helt ljudlöst så får man möjlighet till veckostyrning och det blir en jämn låg effektförbrukning istället för 0W/3000W i omgångar
  http://www.iqtherm.se/produkter.asp
  http://www.elmanmpc.se/advance.html

  Dock är inga av länkarna ovan levande längre. Känner du till denna produkt eller har/kan testa den?

  1. IQtherm hade en digital termostat som utvecklades av Kenneth Palmestål under 70 och 80 talet. Den fanns endast i produktion under 90 talet och bolaget fick slut på pengar runt sekelskiftet och köptes efter det upp av Zone Control AB.

   Zone Control har inte någon termostat för elektriska värmekablar och vad jag kan se så lever inte IQtherm termostaten vidare i sitt ursprungliga utförande hos dem.

   Jag har aldrig testat IQtherm termostaten och med tanke på produktens ålder så har jag inga stora förhoppningar att göra det heller. För övrigt tror jag inte att den är av en formgivning som skulle vara intressant idag.

   Den andra länken leder till en återförsäljare av VVS varor som gick i konkurs 2016.

 34. Hej, har golvvärme som är installerat någon gång på 90-talet gissningsvis. Nu har den fått spunk och värmen slår på och av hela tiden. Den klickar på och av konstant tills man höjer eller sänker temperaturen, då lugnar den sig en stund.
  Golvet är varmt och skönt så själva slingorna är det nog inget fel på. Stängde av termostaten och då blixtrar det lite i den. (Går att se i ett luftgaller på ovansidan).
  Vad kan vara trasigt och måste bytas?
  En tyst termostat vore så mycket bättre då klickande är otroligt högt.

  1. Solklart att det är reläet i termostaten som är slut, dom går alltid sönder förr eller senare. Köp en ny termostat. Golvvärmetermostat Laxvik t.ex. passar bra som utbyte då den kan anpassas till den givare du redan har i golvet.

 35. Hej! Har ett äldre Thorin-system i et badrum som ser ut att vara installerat -97. Jag tror termostaten har gett upp – det klickar i termostaten och lampan lyser men golvet blir inte varmt.

  Den termostat som sitter där nu är mycket enkel – bara på/av och en ratt för temperatur. Det ser inte ut att vara någon givare ansluten i golvet.

  Vilken termostat skulle du rekommendera att byta till?
  MVH /Hasse

  1. Jag tror nog det sitter en givare i golvet.
   Och jag tror jag ar svarat på denna frågan minst 30 ggr här i kommentarerna…

   1. Tack för att du tar dig tid att svara.
    Har nu kollat igen – och det finns ingen givare i golvet – eller i alla fall inte framdragen till dosan. Endast kablar till golvslingan finns i dosan och ingenting var ju heller kopplat i till termostatens anslutningar för golvgivare.

    Skumt va? Jag har testat med en enklare termostat från Hornbach – EB-therm55 – men den verkar inte heller få golvet att bli varmt. Kanske elslingan tagit slut trots allt…

    1. Det är troligen en parallellresistiv kabel du har, dom kan försämras med tiden men sluta fungera helt på hela sträckan… nja.. Kan vara kallkabelanslutningen som glappar kanske men den är säkert ingjuten i golvet.
     Du kan testa att koppla fas och nolla direkt till värmekabeln för att utesluta termostaten. Har du en tångampere-meter skulle du samtidigt kunna kontrollera om värmekabeln får någon ström.

 36. Hej, har monterat en Raychem Senz med ny givare i mindre badrum 5kvm golvyta . Hur lång tid kan det ta att komma upp i rätt temperatur? Har gått från 17,1-21,8 grader på två dygn. Nu ökar det någon tiondel med många timmars mellanrum. Tycker golvet känns fläckvis varmt, är det ens möjligt. Tack för ditt engagemang att svara på frågor.

  1. Ja det är omöjligt att svara på. Det beror ju på effekten av kabeln och isoleringen i utrymmet. I praktiken kan det ta oändlig tid om effekten är för låg. 22 grader varmt är en relativt hög lufttemperatur…
   Fläckvis varmt låter dock lite konstigt kabeln genererar värme utmed hela sin längd så om inte kabeln ligger för glest, ojämnt fördelad eller på olika djup skall det inte bli fläckvis varmt.
   Kan vara att termostaten reglerar på lufttemperaturen.

 37. Följdfråga. Tidigare har det varit en t2floortemp monterad. Du säger det kan bero på effekt i kabeln, det har ju fungerat förut? Tog kanske lång tid då också. 22grader var givartemp, inte luft. Värmekablarna kan man koppla dem fel, står ju out/load på båda portarna. Tack för snabbt svar!!

  1. Klart det går att koppla fel! Men om du undrar om polariteten spelar någon roll på fas och nolla på värmekabeln så är svaret Nej.
   Som jag skrivit om i annat inlägg så är en termostat en ganska enkel produkt, som en strömbrytare ungefär. Antingen fungerar den eller så fungerar den inte. Du får vända dig till de som sålde termostaten till dig, du skall kunna förvänta dig att support ingår i priset annars har du köpt från fel leverantör. för jag kan inte hjälpa dig härifrån.

 38. Hej har haft en t2 den nya termostaten NRG har ingen plint för jord. Vad kommer det sig att man tagit bort det, sett att andra på nätet frågar sig detsamma.
  // Björn

  1. Jorden har ingen funktion i själva termostaten och var aldrig ansluten till något i dem. Plinten för jord var alltså bara ett smidigt sätt att samla alla kopplingar på en plats. Men det blir såklart en extra kostnad för de som tillverkar termostaten. Så jag skulle säga att den bara är borta av kostnadsskäl. Funktionsmässigt har det ingen betydelse.

 39. Hej!
  Har en äldre T2 Floortemp som behöver bytas. Installerad 2006.utanpåliggande. Den har utgått. Vad kan ersätta den? Vad är viktigt när jag köper en ny? Hur vet jag att den passar?
  efter i handeln?
  I.G

 40. Hej!
  Min termostat hemma har slutat att fungera. Jag har köpt en ny EBECO Therm 400 och tänkte byta ut den själv. Är det att rekommendera?
  Något jag bör tänka på innan jag ger mig på det?
  En ny givare följde med så jag hoppas bara den nya är enkel att få dit.

  Borde inte vara en avancerad installation som man behöver kalla in eletriker för.

  /Maikel

  1. Enligt elsäkerhetsverket så får bland annat följande arbete utförs av lekman:

   • Byta befintlig strömbrytare med högst 16 A som är placerad i en egen kapsling eller dosa.

   Jag tolkar detta som att Elsäkerhetsverket anser att en termostat också kan bytas då det är en likvärdig funktion. Termostaten är också begränsad till 16A.

   Det viktiga är att du HAR den kunskap som krävs och att du har förmågan att kontrollera att det blivit korrekt utfört.
   Gällande golvgivaren så är det troligt att EB400 är kompatibel med din befintliga givare. Se vårt test här: Test av EB-Therm 400

 41. Hej,

  Tack för bra läsning. Jag har golvvärme i badrummet (T2-termostat ca 2003) som just nu bara verkar ha två lägen, avstängt eller full värme.

  Enl. manual ska motstådet i golvgivaren vara 10 kOhm vid 25 grader, när jag mäter landar det snarare kring 65-68 kOhm. Termostaten visar att golvtemperature är konstant 0 grader och brassar därmed på för fullt oavsett vilket temp som ställs in. Den reagerar dock på om golvgivaren kopplas ur då en felkod dyker upp men den verkar inte kunna läsa någon temperatur i övrigt.

  Jag är med på att ett kabelbrott resulterar att motståndet försvinner, men är det möjligt att motståndet ökar på något vis och att det är blir såpass högt att man ligger utanför spannet för termostaten?

  Mvh
  Christian

  1. Tycker det låter lite konstigt att du skulle ha 10kOhm till en T2 termostat från 2003…
   65-68kOhm låter inte heller helt orimligt. Givetvis kan en givare gå sönder så att den får en högre resistans, men det brukar dra iväg till avsevärt högre nivåer… Så svaret är Ja det kan gå sönder så.
   Men jag undrar om det inte ändå kan vara så att givaren är hel, manualen fel och termostaten trasig… Testa att ansluta en ny 10kOhm givare till termostaten för att se hur den reagerar. (du behöver ju inte installera givaren i golvet för att testa)

   1. Hej igen,
    Det visade sig att tidigare ägare låtit ansluta en termostat som inte var kompatibel med den 100kOhm-givare som satt (hårt fast) varpå värmen brassade på för fullt så fort den var påslagen. Införskaffade tillslut en K1n och vips så var problemet löst. Tack för input, fick mig att inse vad som var problemet!

    // Christian

 42. Har golvvärme i badrummet med en T2 termostat. Jag har börvärdet på 23.5 och det värmer upp. Men – temperaturen sjunker till typ 16 gr innan det börjar värma upp igen. Går det värdet att ändra?

  1. Nej jag tror inte hysteresen går att ändra. Vilken modell är det på termostaten? Gissningsvis så är det reläet som ”klibbar”. Har det varit så här hela tiden eller har beteendet uppstått?

 43. Hej

  Bytte ut min el termostat till ebeco-eb-therm-55. Värmen fungerar igen men BARA någon dag. Så nu är det kallt igen.
  Jag bytte aldrig givare, termostaten lyser så ström finns.
  Behöver man byta givare också? Eller vet ni vad kan vara?

  1. Svårt att säga. Dom som sålt termostaten till dig får givetvis lösa ditt problem! Ring dem och fråga och kräv att dom löser problemet.

 44. Hej,

  har 3st T2 ofloortemp analoga som jag nu byter ut då 2 av 3 slutat fungera och den tredje är på väg.
  Köpt 3st T2 NRG-DM. Vilken ohm-inställning bör jag ha på dem där givaren inte går att byta ut med den som följer med nya paketet? Väldigt tacksam för svar!

 45. Du kan skippa min föregående fråga. Hittade svaret i din tråd och lyckades även hitta en uppladdad manual. Det är mycket riktigt 100 Ohm så har beställt en ny termostat som klarar detta (HC70).
  Tack ändå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi tror du är intresserad av dessa artiklar

Kungen av Golvvärme

Golvvärmekungen har faktan, kunnandet och förståelsen många andra saknar!