Golvvärmeslang eller golvvärmerör, vilken tjocklek?

Golvvärmerör/Golvvärmeslang
Golvvärmerör PEX

Golvvärmeslang/golvvärmerör finns i flera olika dimensioner och det kan ibland vara svårt att veta vilken man skall använda. Många tror att man alltid får mer värme med en grövre slang. Detta stämmer inte då olika dimensioner installeras på olika vis och rätt installerat får man samma värme oavsett om golvvärmeslangen är 8 mm eller 35 mm tjock.

De vanligaste tjocklekarna på golvvärmeslang i Sverige är 12, 16, 17 och 20 mm.

Vid nybyggnation och gjuten platta är de vanligaste dimensionerna 20 och 16 mm. Och i träregelkonstruktioner så är 16 och 17 mm det vanligaste just på grund av att de spårade spånskivorna och värmespridningsplåtar som då används är gjorda just för de rördimensionerna.

Vid renoveringar då man inte har plats att gjuta så tjockt så är 8 mm och 12 mm golvvärmeslang de vanligaste alternativen. Till 12 mm golvvärmeslang finns även spårade cellplastskivor som kan läggas flytande direkt på befintliga golv vilket ger en låg inbyggnadshöjd och enkel installation.

Syrediffusionsspärr?

Det är viktigt att välja golvvärmeslang med syrediffusionsspärr. Diffusionsspärren hindrar syre från att tränga in i röret och syresätta radiatorvattnet vilket skulle kunna leda till stora skador på övrig utrustning i ert värmesystem.

1 kommentar på “Golvvärmeslang eller golvvärmerör, vilken tjocklek?”

  1. Pingback: Vad definierar ett bra golvvärmerör? | Kungen av Golvvärme

Kommentera